JAF la Ecoaqua și Primăria Călărași. S-au aruncat pe apa sâmbetei 12,5 milioane ron + 400 000 euro – investiții în puțuri forate degeaba

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru JAF la Ecoaqua și Primăria Călărași. S-au aruncat pe apa sâmbetei 12,5 milioane ron + 400 000 euro – investiții în puțuri forate degeaba

Primăria Călărași și Ecoaqua urmau să dea în folosință în luna septembrie 2020  5 foraje  cu adâncimi de cca 400 metri adâncime

Lucrările s-au efectuat degeaba, sau doar pe hârtie…

JAF, jafuri, s. n. 1. Furt săvârșit prin violență; jefuire, jecmăneală. ◊ Loc. vb. A face jaf = a jefui, a prăda. ♦ (Înv.concr.) Lucruri jefuite, pradă. 2. (Fam.) Consum, cheltuială fără măsură, risipă; distrugere. ◊ Expr. Jaf în ciuperci! se spune pentru a arăta nepăsare față de o pagubă considerată neînsemnată.

Presa care lăuda acțiunile Primăriei Călărași scria în august 2020 pe LINK: Frontul total de captare a apei subterane realizat avea în documente un total de 2264 metri. Proiectul derulat în perioada 2010 – 2020 de 12,5 milioane ron cuprindea o stație de tratare a apei cu o lungime de traseu de 6500 metri. Este cert că s-a semnat recepția unei lucrări care nu funcționează, de unde operatorul Ecoaqua stabilise prin contract funcționarea la un debit mediu de 150 – 170 metri cubi pe oră. Forajele urmau să compenseze cca. 60% din debitul necesar mun. Călărași. 

SURSE de presă: Forajele au ajuns la cca. 250 m.  și nu la 390 – 400 metri cum era prevăzut în proiect. Prăjinile de foraj s-au rupt iar forajul lateral efectuat nu a putut să fie în prelungirea celui inițial. În aceste condiții cum s-a efectuat testarea surselor de apă, analiza acesteia? Lucrarea are un termen de garanție de minim 2 ani. Adică timpul trece…

Jaful dat pe semnătură și recepție a unei lucrări care nu a fost dată în folosință de Ecoaqua a produs închiderea ochilor Companiei Naționale de Investiții. Mai mult, CNI a fost prostit să suplimenteze cu cca 400 000 euro această investiție pentru a fi finalizată – lucru ce nu s-a întâmplat. 

Daniel Ștefan Drăgulin/ fost primar: Vreau să le mulțumesc celor de la CNI pentru că au fost de acord să suplimenteze cu aprox. 400 000 euro această investiție, pentru ca ea să fie finalizată, pentru reglarea debitului. Suntem pe ultima sută de metri, în curând vom recepționa această stație de captare și tratare a apei din strat de profunzime a declarat la 6 aug. 2020, fostul primar. 

 

Eugen Prisăcariu, reprezentantul de atunci al CNI era entuziasmat pentru cheltuirea banilor. Nu știm de ce nu a monitorizat investiția și cum s-au semnat recepția lucrărilor…Iată ce declara: În mun. Călărași în vecinătatea fostului combinat a existat un foraj ce avea un debit de 38 litri/ secundă. Prin investiția de 12,5 mil. ron s-au mai făcut 4 foraje la 400 metri adâncime. Ideea de a se lua apă din subteran a fost adoptată ca sursă alternativă la crizele neprevăzute…spunea el cu referință la poluarea Dunării sau pericolul otrăvirii populației cu cianuri deversate din exploatări miniere ori alte infestări radioactive…

Acum, odată cu creșterile prețului apei care se preconizează, ne întrebăm pe bună dreptate…Ce s-a făcut cu banii? Cine este responsabil de cheltuirea degeaba a banilor dacă forajele nu sunt date în funcțiune?

Notă. Dintre autoritățile locale singurul interesat pentru darea în folosință a puțurilor forate și aflarea adevărului privind jaful care se prefigurează în această așa zisă investiție este fostul primar Dragu Nicolae. El face referință deseori la faptul că suntem obligați să bem apă din Dunăre – care este în opțiunea sa WC-ul Europei, în condițiile în care s-a investit pentru puțuri forate, tratarea apei din puțuri și transportul acesteia.