Alte localități din județul Călărași primesc bani prin Fondul Național de Dezvoltare și Investiții. Iată care…

5 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Alte localități din județul Călărași primesc bani prin Fondul Național de Dezvoltare și Investiții. Iată care…

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a pus în dezbatere publică proiectul ordinului președintelui  acesteia de aprobare a normelor metodologice de alocare a granturilor Fondului Național de Dezvoltare și Investiții (FNDI). Normele conferă președintelui CNSP Ion Ghizdeanu  puterea de a decide care proiecte ale primăriilor, altor unități administrativ terioriale și, în anumite condiții, universităților, pot primi granturi dar și împrumuturi FNDI. Proiectele finantate  prin FNDI sunt dintre cele mai variate, de la constructia:

  • retelelor noi de gaze naturale si extinderea celor vechi,
  • drumurilor publice si a intersectiilor lor pana la 25 de metri,
  • retelelor de canalizare,
  • reparatii capitale, transformari, consolidari, modificari, extinderi, reabilitari, modernizari si reabilitare termica a constructiilor aferente pentru dispensare medicale rurale, centre medicale de permanenta, spitale judetene, municipale si orasenesti.

Fondul National de Dezvoltare si Investitii a fost infiintat prin OUG 114/2018, mai cunoscuta ca “ordonanta lacomiei”, si este prevazut sa finanteze proiecte ale administratiilor locale prin imprumuturi de la Trezoreria Statului.

În ședința operativă de ieri, au fost stabilite drept eligibile proiectele a 116 localități din țară. Alocarea sumelor de bani se va face pe principiul primul venit cu documentația completă și eligibilă este primul servit. S-au stabilit 2 tranșe de acordare. Pentru localitățile din jud. Călărași

Tranșa I  

  • Consiliul județean Călărași pentru construirea unui spital
  • com. Mănăstirea/ asfaltare
  • com Vasilați/asfaltare
  • oraș Lehliu Gară/ asfaltare
  • com. Dor Mărunt

Tranșa II 

  – com Ileana

    – com Lupșanu

    – com Tămădău

   – com. Lehliu Sat

 – com Borcea – introducere gaze naturale, 2 km lucrări

  • Beneficiarul grantului primit accesează finanțarea în una sau mai multe tranșe, în urma unei/unor solicitări scrise adresate finanțatorului, care poate include avans de 5% din valoarea finanțării, dar nu mai mult decît valoarea ce urmează a fi finanțată în anul în care se face solicitarea
  • Obiectivele de investiție realizate prin granturile acordate din Fond au o durată de implementare de maximum 4 ani şi se realizează în limita creditelor de angajament aprobate şi a creditelor bugetare aprobate şi/sau estimate cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare.
  • Unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia de a restitui anual, pe o perioadă fixă de 20 de ani, o sumă reprezentând contribuţia proprie la proiect, calculată ca diferenţă între nivelul maxim legal al datoriei publice locale şi serviciul datoriei publice locale anuale, dar nu mai mult decât valoarea finanţată.