A.U.R. despre vârsta de pensionare care concurează speranţa de viaţă în România…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru A.U.R. despre vârsta de pensionare care concurează speranţa de viaţă în România…
Creşterea vârstei de pensionare este un trend întâlnit în aproape toate statele europene, motivul fiind dat, pe de o parte, de îmbătrânirea populaţiei, iar pe de altă parte, de nesustenabilitatea fondurilor de pensii publice.Demn de menţionat este şi că nu numai vârsta de pensionare, ci şi vechimea în muncă variază de la stat la stat în Uniunea Europeană, majorându-se în medie cu 3,3 ani faţă de anul 2000.„În acest moment, vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 de ani la femei, iar speranţa de viaţă la naştere, în România, este de 72 de ani pentru bărbaţi şi de 79 de ani pentru femei. Cu vârsta de pensionare împinsă, deocamdată facultativ, până la 70 de ani, aceasta ajunge să concureze speranţa de viaţă, cel puţin în cazul barbaţilor fiind cu doar doi ani sub”, a atenţionat deputatul AUR Vasile Nagy. Guvernele pot pune în aplicare reforme treptate, luând în considerare revendicările legale ale pensionarilor şi contribuabililor.
Sistemul de pensii ar trebui să includă toate persoanele aflate peste vârsta vieţii active precum şi cel puţin 75% dintre cele aflate la vârsta vieţii active. E nevoie de ajustarea vârstei de pensionare odată cu creşterea speranţei de viaţă pentru a menţine stabil raportul dintre numărul anilor în activitate şi cel al anilor de pensie.Anunţata reformă a pensiilor, contradictorie în declaraţiile oficialilor de la Bucureşti, sugerează că vârsta de pensionare ar putea fi legată de speranţa de viaţă. România nu ar fi singurul stat european care ar face această corelare, cu toate că măsura ar putea funcţiona ca un bumerang. Și spun asta deoarece pandemia actuală de COVID-19 a redus speranţa de viaţă cu circa un an, spun experţii. E drept, nevoia de reformă a pensiilor e evidentă, dată fiind evoluţia demografică dezastruoasă în care ne aflăm s-a susținut în interpelarea AUR.
Riscul este ca, din nou, România să pună căruţa înaintea boilor.„Perspectiva de a munci până la 70 de ani nu e deloc fericită pentru nimeni. Dacă românii ajung să se pensioneze la această vârstă, date fiind condiţiile de sănătate ale populaţiei la grupa de vârstă de peste 70 de ani, nu vor apuca să se bucure prea mult de pensie…Să nu ne facem prea mari iluzii în ceea ce priveşte pensiile private. Pensiile private pot avea randamente mai bune pe hârtie, dar ascund un mare dezavantaj raportat la cele de stat. Pensiile private distribuie doar sumele cu care s-a contribuit efectiv, pe când cele de stat distribuie sumele stabilite prin lege, câtă vreme pensionarul le poate încasa.„Cu alte cuvinte, pensia de stat e pe viaţă, pe când pensia privată ţine doar cât ajung sumele cotizate. Şi, în condiţiile în care speranţa de viaţă este în creştere, chiar dacă cu paşi lenţi în România, nu e prea comod să te trezeşţi pe la 80 de ani că ţi s-a terminat pensia privată şi că trebuie să te bazezi doar pe cea de stat”, se arată în declarația AUR.
foto playtech.ro