Ziua Veteranilor de război la Călărași. VIDEO

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Ziua Veteranilor de război la Călărași. VIDEO

În țara noastră,   Ziua Veteranilor de Război se sărbătorește la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. În Călărași ziua a fost  celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor războiului și defilare a efectivelor militare în fața oficialităților și veteranilor de război în viață.

Titlul de ”veteran de război” este recunoscut începând cu 29 aprilie 1902. Printr-un  Decret de atunci ceii care au  participat la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă.

Onorarea veteranilor a continuat și după primul război mondial (1916-1918), când  s-a instituit titlul de ”veteran de război” prin diferite legi, participanților la campanii și urmașilor lor fiindu-le acordate diferite drepturi și avantaje reparatorii. După Revoluția din decembrie 1989, drepturile de  veterani de război sunt reprezentate de Asociația Națională a Veteranilor de Război, membră a Federației Mondiale a Vechilor Combatanți, cu sediul la Paris.

Guvernul a hotărât, prin HG nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007, ca Ziua veteranilor de război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.