PSD și Ziua Culturii la Călărași…

7 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD și Ziua Culturii la Călărași…
În continuarea evenimentului marcat de către Centrul Județean de Creație și Cultură Călărași la Biblioteca jud. Călărași dar și de Primăria Călărași la Liceul Mihai Eminescu, Vineri, 14 ianuarie, în prezența domnilor Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, și Gheorghe Stoian, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, au debutat activitățile creative destinate celebrării Zilei Culturii Naționale, precum și a liceului nostru. Inițiativa a aparținut juniorilor de la clasa a IV a, coordonați de doamna Camelia Popa, care au creat momente pline de emoția și voioșia specifice vârstei. Ștafeta va fi preluată de „învățăceii gimnaziaști ” și de talentații liceeni ce vor scrie împreună memorabile „file de poveste” în intervalul marcat de două evenimente importante: nașterea poetului nostru național și Unirea Principatelor Române.
Manifestările vor continua astăzi  15 ianuarie orele 11 la bustul marelui poet Mihai Eminescu din curtea Instituției Prefectului Călărași, prin recitarea de poezii și depunerea de coroane. Evenimentul este asigurat de Asociația Cultul Eroilor  Regina Maria – Filiala Călărași, prin contribuția dlui viceprimar Nicolae Dragu
VIDEO
Ziua Culturii Naționale are miros de floare albastră, de pământ reavăn sub copitele cailor lui Mircea, și-ai lui Baiazid, de lemnul buciumului de pe deal, de sclipirea Luceafărului.
Ziua Culturii Naționale are miros de flori de tei, de coajă udă de plopi fără soț, de dulce Românie și de codru legănat.
Să nu uităm niciodată că 15 ianuarie a dat națiunii un geniu liric care a iubit țara și toate frumusețile ei. Atât de fragede…
⭐MIHAI EMINESCU
15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889
Prefect Barbu Valentin:
Aniversăm anul acesta 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, cel care ne-a dăruit una dintre cele mai remarcabile creații poetice din literatura națională și mondială. Poetul atins de geniu a contribuit, încă de la publicarea de către Titu Maiorescu a primei selecții de “poesii”, în 1883, la rapida conștientizare a faptului că avem și putem avea o autentică și vastă cultură națională, care să reverbereze peste veacuri.
Odată cu ziua Poetului Național sărbătorim deci și Ziua Culturii Naționale, un bun prilej de reflecție asupra relației noastre cu fenomenul cultural, fenomen care dă identitate civilizației, o perpetuează în timp și îi dă viață, așa cum ne spune Albert Camus: “fără cultură și libertatea care derivă din aceasta, societatea, chiar dacă s-ar dori perfectă, ar fi doar o junglă. Iată de ce creația autentică a culturii este un cadou incomensurabil pentru viitorul societății.”
Vă transmit, în calitatea mea de Prefect al județului Călărași, că mă voi implica și voi sprijini amplificarea creatoare a culturii locale, pentru că, mai ales în perioade dificile, avem nevoie de cultură, fiind “singurul bun al umanității care, împărțit între toți, în loc să scadă, devine mai mare.” (Hans Georg Gadamer)
Eminescu
Atâta să nu uitați:
că el a fost viu,
viu,
pipăibil cu mâna.
Atâta să nu uitați
că el a băut cu gura lui,-
că avea piele
îmbrăcată în stofă.
Atât să nu uitați, –
că ar fi putut să stea
la masă cu noi,
la masa cinei celei de taină.
Atât să uitați! Numai atât,-
că El a trăit,
înaintea noastră…
Numai atât,
În genunchi vă rog. Să uitați!
Nichita Stănescu