VIDEO. Primarul Drăgulin vrea să mute piața Bazar sub cerul liber, iarna. Și pe cei din piața centrală îi așteaptă cerul liber. Alte chestii@socoteli…Opinii

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru VIDEO. Primarul Drăgulin vrea să mute piața Bazar sub cerul liber, iarna. Și pe cei din piața centrală îi așteaptă cerul liber. Alte chestii@socoteli…Opinii

Pe ordinea de zi a Ședinței de Consiliu local din data de 28 ianuarie, iată primul Mărțișor…Proiect de hotărâre privind aprobarea amenajării unui bazar provizoriu pe o suprafaţă de 3000 mp, imobil – teren situat în municipiul Călăraşi, strada Trandafirilor, în curtea interioară a blocurilor D23 şi D25.

Bazarul vrea să fie mutat în aer liber, în ploaie, lapoviță, zăpadă pentru că se vrea construirea unei clădiri minunate. Nimic împotriva construirii acestei clădiri…spun mulți comercianți – dar de ce nu ni s-a găsit un amplasament, o clădire, o hală – unde să avem asigurate condiții de a face comerț fără să fim expuși direct condițiile meteo. Am avut primul sediul al bazarului la Orizont, vă aduceți aminte…spun comercianții, chiar lângă Piața agroalimentară. Funcționa într-o clădire, de fapt în hala pieței, unde aveam condiții de a face comerț. Între timp spațiile au fost compartimentate unor șmecheri, unor firme, cărora li s-a concesionat spațiul pieței sau chiar vândut spun sub anonimat comercianții. Ne vedem obligați să renunțăm la comerțul din această piață, unii dintre noi au întrerupt activitatea, iar alții caută să se mute cu chirie pe strada București ori alte locații. Suntem neîncrezători despre cum vor fi repartizate spațiile de comerț după terminarea construcției la viitorul bazar, și de aceea ne mutăm pe unde găsim. Nu mai putem face comerț,  spun mulți neîncrezători în Primărie.

Azi am vândut 2 perechi de ciorapi și o pereche de mănuși, spune o spoitoriță. De unde bani pentru ca să ne mutăm?

De amintit faptul că Daniel Drăgulin a solicitat odată cu evacuarea pieței și creșterea taxelor de închiriere a spațiilor. Fie că sunt închiriate spații în aer liber, fie în așa zise hale întunecate, aglomerate cum este în piața centrală agroalimentară Orizont se vrea…creșterea taxelor  percepute comercianților. Astfel, se dorește:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public Pieţe Oboare Călăraşi.
  2. Proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 128/23.06.2011 privind majorarea tarifelor la taxele percepute de către Serviciul Public Pieţe Oboare Călăraşi.

Ce spune directorul Manea Vasile…

Contactat telefonic ing Manea de la serv public Piețe și Oboare, spune că Primăria vrea ca acest provizorat să fie de 6-8 luni. Construcția poate dura și ani de zile dacă termenele de procedură nu vor fi respectate sau dacă există contestații. Locația provizorie va avea un tabou electric, cel recuperat aflat acum în funcțiune la piață. Vom folosi cablul electric cumpărat pentru patinoar, spune Manea Vasile. De 250 milioane de lei vechi cumpărăm un gard pentru perimetru iar de alți 250 milioane lei vechi cumpărăm un container metalic de 6 metri lungime în care vom monta 4 grupuri sanitare și 1 chiuvetă. Vom putea folosi acest grup sanitar și la Târgul de toamnă, anual sau alte locații…spune Manea Vasile. Le-am permis la comercianți să își folosească materialele recuperate de la Bazar în noua locație, provizorie. Pot folosi acoperișurile, tarabele și materialele existente pentru a se muta, la noua locație. 

Care vor fi chiriile?

Anul acesta chiriile lunare nu vor crește semnificativ. De ex pentru un spațiu de 6 metri patrați se va achita lunar doar 60 euro, adică la vreon 200 lei/lună. Este foarte  puțin față de cât le cere Scarlat la comercianți, adică 700 lei  plus plata la utilitati la aceeași suprafață.

Cine lucrează la proiect?

Mă bucur de aparatul tehnic al Primăriei pentru implementarea procedurilor. Singur nu le puteam face, spune Manea Vasile. Totodată mă bucur și de sprijinul politic al consilierilor din toate formațiunile. Avem nevoie de un Bazar nou și o Piață Centrală agroalimentară. Sunt obiectivele mele cei câțiva ani ce îi mai am până la pensionare. Și mă bucur de concursul primarului Drăgulin…a arătat șeful de la Piețe din Călărași…

 

Și promisiunile de reabilitare a Pieței centrale agroalimentare se pun în sfârșit în mișcare…

Minunea vine cu viteza melcului și pentru Piața Centrală agroalimentară. Deși reabilitarea acesteia era prima promisiune pe lista electorală la alegerile locale și pe site-ul www.dandragulin.ro (acum dezafectat) ale primarului în funcție, reabilitarea pieței a suferit multe… amânări. Totuși primarul a avut bunul simț să ne invite la el în birou vreo 15 comercianți de aici – spun aceștia – pentru a ne comunica că vom fi mutați pe durata lucrărilor care se vor face peste vreo…2 ani, adică pe la sfârșitul mandatului domnului primar. Nu știm de ce așa târziu spun aceștia, îngrijorați că vor face la rândul lor după modelul celor din bazar comerț tot sub cerul liber, și anume înghesuiți în Hala Centrală, de vizavi de Piața centrală, spun aceștia. Astfel conducerea Primăriei cere de abia acum consilierilor:

  1. aprobarea Planului Urbanistic Zonal ,,Lucrări de Amenajare Piaţa Unirii (Piaţa Centrală)”, situat în municipiul Călăraşi, strada Dobrogei, nr. 6, judeţul Călăraşi.

Vizavi de aceste lucrări necesare, iată ce spun specialiștii Primăriei despre reabilitarea Pieței Bazar. Totul despre curajul echipei primarului Daniel Drăgulin la minutul 4.20.

DESPRE CUM VA ARATA PIAȚA BAZAR ȘI UNDE VOR FI RELOCAȚI COMERCIANȚII. VIDEO

Ca și concluzie trebuie arătat că orice lucru bun făcut necesită muncă, sacrificii…Târziu, la cca. un an și jumătate până la sfârșitul celui de al doilea mandat al actualului primar, lucrurile se pun greu în mișcare. Este un efort la care toată echipa Primăriei trebuie să își aducă aportul…