VIDEO. Noul manager al Spitalului Județen Călărași prezintă dotarea secțiilor de pediatrie și neonatologie

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru VIDEO. Noul manager al Spitalului Județen Călărași prezintă dotarea secțiilor de pediatrie și neonatologie

Cu sprijinul Asociației Salvați Copiii, secția de neonatologie are acum un incubator de transport și un monitor de funcții vitale, în valoare de 11.600 euro, aceasta fiind cea de-a treia dotare pe care organizația Salvați copiii o face secției. Totodată, secția de pediatrie a unității medicale a fost consistent dotată cu aparatură medicală și mobilier spitalicesc în valoare totală de 30.400 de euro, constând, printre altele, din: 15 paturi pentru copii și însoțitori, 15 stative pentru perfuzie, 1 transluminator de vene, 1 aparat de secreții chirurgical, 2 tensiometre, 2 termometre, 1 aparat aerosoli, 1 pulsoximetru fix și 2 pulsoximetre mobile. Donația a fost posibilă datorită suportului financiar oferit de domnul Marius Căprilă.

 

În total, în perioada 2014–2017, în județul Călărași au fost făcute dotări esențiale de către Salvați Copiii, a căror valoare se ridică la 115.000 euro.

În 2017, în Spitalul Județean de Urgență Călărași s-au născut 598 de copii, dintre care 79 de prematuri sub 2.500 grame, 15 prematuri extremi și 18 cazuri in utero fiind transferate către maternitățile din București. Patru copii născuți prematur, cu o greutate sub 1.000 grame, au murit, dar medicii spun că ar fi avut șanse la viață, dacă ar fi venit pe lume într-o maternitate de nivel superior. De asemenea, în secția de pediatrie au avut loc 3027 de internări în 2017, din care 934 în compartimentul de terapie intensivă.

”Prematurii au nevoie de intervenție medicală din primul minut de viață, mai ales acolo unde vorbim despre nou-născuți a căror greutate poate fi și de 850 de grame. Ce este însă uimitor este că ei luptă, așa fragili cum vin pe lume, și câștigă, dacă pot fi ajutați de un incubator și de altă aparatură medicală atât de necesară muncii noastre, a medicilor”, a spus Dr. Carmen Ștefan, șeful secției de neonatologie.

Județul Călărași a avut în 2016 cea mai mare rată de mortalitate infantilă din țară, conform Institutul Național de Statistică, de 13,1 la mie, în condițiile în care, la nivel European, rata se situează  la nivelul a patru dintr-o mie de copii născuți vii.

Necesarul imediat al Spitalului Clinic Județen Călărași pentru a monitoriza sarcinile cu risc și pentru a trata nou-născuții prematur sunt:1 ventilator suport respirator, 1 masă radiantă cu modul de resuscitare, 2 cardiotocografe pentru monitorizarea fătului în travaliu și 1 ecograf cu sondă transvaginală pentru urgențe – singurul ecograf din spital, pentru toate specializările medicale se află la etajul V al spitalului. Toate echipamentele necesare valorează aproximativ 65.000 de euro și solicităm sprijinul comunității locale pentru a realiza aceste achiziții.

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană, o statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulți prematuri supraviețuiesc. Este motivul pentru care Salvați Copiii România face o amplă dotare a secțiilor de neonatologie și pediatrie din Călărași, cu echipamente și mobilier spitalicesc în valoare de 42.000 de euro, județ unde, în 2016, au murit cei mai mulți copii sub un an din țară. În cazul multora dintre ei, aparatura medicală performantă ar fi însemnat șansa de a trăi.