VIDEO. Aflăm adevărul: REBU are de încasat sume mari de bani de la Primăria Călărași. În aceste condiții se continuă prestarea serviciilor.

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru VIDEO. Aflăm adevărul: REBU are de încasat sume mari de bani de la Primăria Călărași. În aceste condiții se continuă prestarea serviciilor.

Din ianuarie 2019 vor crește taxele pentru ridicarea gunoiului, de către REBU. Iată cu cât…și de ce…

Astăzi 28 decembrie 2018 directorul general al REBU s-a adresat călărășenilor. Aflăm că societatea are de încasat de la Primăria Călărași vreo 8 miliarde. Alte 4 de la Lehliu Gară. Vreo 30 de miliarde de încasat din tot județul Călărași. În aceste condiții, societatea a ridicat gratuit sute de metri cubi de gunoaie, aruncate haotic prin municipiu, a desființat rampe de gunoi unde cetățenii au creat focare de infecție. Liviu Birău a descris volumul foarte mare de lucru din acest an mai ales după zilele de sâmbătă, duminică când salariații REBU au liber și în condițiile când luni dimineața în toate zonele de blocuri este un volum impresionant de gunoi de ridicat. Selecția acestuia se efectuează rareori de cetățeni. Multe firme nu au contracte cu REBU și aruncă gunoiul la rampele dintre blocuri. Cca. 20% din cetățeni nu au contracte cu REBU. Este o situație generală la nivel de țară, se arată, unde Primăria trebuie să concure cu societatea pentru obligarea contractării acestor servicii, așa cum legea o prevede…

Colaborarea cu Primăria funcționează defectuos, aceasta trebuind a plăti serviciile suplimentare efectuate de REBU, acolo unde gunoiul este aruncat haotic, ca în fotografii, în zona Oborul Nou sau Oborul săptămânal… Tot Primăria trebuie să identifice prin Poliția locală pe cei care aruncă cum vor gunoiul, fără a-l selecta, să aplice amenzi usturătoare, așa cum se procedează în alte municipii… Aflăm că drirectorul zonal al REBU Călărași ing. Răzvan Sauciuc este zilnic pe teren, prin municipiu, acolo unde presa scrie despre aspecte negative intervine eficient și de multe ori gratuit pentru a ridica cantități imense de gunoi. Se dă exemplu Cartier Oborul Nou, Cimitir Mircea Vodă sau zone centrale de blocuri din municipiu…Dacă Primăria Călărași a spus că nu are bani pentru a suporta plățile serviciilor de ridicare a gunoiului, azi 28 decembrie cică ar exista banii…dar Trezoreria nu funcționează. În ciude neplăților restante salariații REBU sunt plătiți la timp, contravaloarea carburanților se plătește zilnic iar a taxelor de la groapa de la Ciocănești se plătește la timp, lunar…Oare de ce Primăria nu își poate onora contractele? Dar unii cetățeni sau firme?

 

REBU insistă pentru un parteneriat cu cetățenii pentrun un oraș curat. Totodată se vorbește de creșterea taxelor…

Liviu Birău arată că REBU nu este societate de binefacere. Au acordat gratis saci pentru selecția deșeurilor menajere deși nu era prevăzut în contract. Nu era prevăzut ca gunoiul să fie ridicat din poartă în poartă ci de la colțurile străzii unde sunt condiții de depozitare. În aceste condiții REBU a ridicat gunoiul din poartă în poartă. Nici obligația de înlocuire a tomberoanelor nu este prevăzută în contacte…Soluția descoperită dePrimăria Călărași prin construcții de tip SMART CITY de construire de rampe subterane sau automate pentru selectare nu sunt viabile pentru Călărași. Ele se pot defecta ușor arată directorul general al REBU, care descrie că ei au soluții mai ietine și mult mai viabile, experimentate în alte municipii. Primăria Călărași trebuie doar să le ceară…Prețurile la colectare vor crește…pentru că legea din 2006 trebuie respectată. Creșterea taxelor este corelată și cu creșterea salariilor… Chiar dacă primarul Pandea/ loc. Ștefan cel Mare spune că este o lege proastă…ea trebuie respectată, trebuiesc făcute plățile generate de lipsa de selectare a deșeurilor. Taxa suplimentară de mediu va intra în vigoare din ianuarie 2019, cu 30 lei/tonă va crește această taxă de mediu. Suplimentar călărășenii vor avea de achitat cca. 1,10 lei/ locuință. O soluție pentru ridicarea eficientă a gunoiului poate fi tariful instituit în locul taxei. Adică o sumă fixă de bani care se plătește de contribuabil la Primărie pentru serviciile prestate. Liviu Birău a dat exemplul a 2 Primării…Vorbește despre proiecte pentru Călărași care vor fi  o plăcută surpriză de la anul. Dacă Primăria va coopera eficient și va efectua plățile la timp, firește…El a transmis LA MULȚI ANI cetățenilor și a făcut un apel la educația noastră civică, de care depinde creșterea sau scăderea prețurilor pentru serviciile prestate…. Discutăm cu salariații REBU. Descriu volumul mare de muncă efectuat mai ales de Sărbătorile de iarnă. Au aceleași salarii ca la URBAN și majoritatea provin de acolo. Și ei sunt călărășeni, și fac apel la noi pentru a ne respecta orașul în care cu toții trăim…