Vești bune pentru agricultorii călărășeni: programul pentru tomate continuă și în 2019. VIDEO

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Vești bune pentru agricultorii călărășeni: programul pentru tomate continuă și în 2019. VIDEO

 Programul de sprijin pentru tomate, cultivate în spații protejate, sere sau solarii, cu ajutorul căruia producătorii agricoli din România sunt susținuți, se află în al treilea an de implementare, asigurându-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă. Prin programul,,Tomate românești’’  sunt susținuți producătorii agricoli cărora li se acordă câte 3.000 euro pentru 1.000 metri patrați cultivați cu tomate în spații protejate precum sere sau solarii. Astfel, cultivatorii de tomate din Călărași și din întreaga țară vor putea beneficia și în acest an de schema de ajutor de minimi oferită pentru acest sector.

Implementarea programului pentru al treilea an consecutiv reprezintă o confirmare a reușitei și utilității acestuia, producătorii agricoli manifestând interes din ce în ce mai mare în accesarea acestei forme de sprijin pentru tomatele cultivate. De altfel, în primii 2 ani s-au plătit peste 280 milioane lei de care au beneficiat peste 25.600 de fermieri.

În 2019, bugetul total alocat pentru aplicarea schemei de ajutor de minimi  se ridică la peste 230 milioane de lei. Până în momentul actual, există deja peste 18.500 de cereri venite din partea legumicultorilor, multe din județul nostru,valoarea sprijinului de ajutor pentru fiecare beneficiar în parte fiind de 3.000 euro/an. Mai mult decât atât, un calcul estimativ relevă faptul că aceștia urmează să livreze pe piețe un total de aproximativ 100.000 de tone de tomate.

 

Foarte important: pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimi  de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, fermierii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață de minim 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp și să facă dovada producției prin documente justificative privind comercializarea producției. De altfel, potențialii beneficiari care ar putea primi sprijin de ajutor sunt persoanele fizice și persoanele juridice care dețin atestat de producător, producătorii agricoli autorizați, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale.

 

Importanța programului pentru tomate constă în faptul că se dorește asigurarea necesarului consumului intern din producțiile autohtone. Pe lângă eficientizarea exploatației prin capitalizare, programul are ca scop îndeplinirea dorințelor consumatorilor de a avea beneficia de tomate proaspete pe toată durata anului, inclusiv în sezonul rece.

Astfel, consumatorii se vor putea aproviziona cu  produse românești obținute prin fertilizare cu îngrășământ natural și, bineînțeles, proaspete.

 

Datorită reușitei programului ,,Tomate românești’’, Guvernul evaluează subvenționarea a încă șase produse româneși: 3 soiuri de ardei, gogoșari, vinete și castraveți. Mai mult decât atât, a fost mărită susținerea pentru culturile de usturoi, sum aridicându-se de la 1000 de euro la 3000 de euro pe hectar.

  • Material realizat la comanda PSD 
  • CMF 41190008