Vasile Iliuță va reabilita cu fonduri europene aripa clădirii Palatului Prefecturii aflată în ruină. CJ preocupat să redea monumentul istoric călărășenilor

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Vasile Iliuță va reabilita cu fonduri europene aripa clădirii Palatului Prefecturii aflată în ruină. CJ preocupat să redea monumentul istoric călărășenilor

Vasile Iliuță: Un lucru important pentru Călărași a fost acela al situației clădirii Prefecturii, pe care noi, actuala conducere a Consiliului Județean am preluat-o într-o situație în care nu avea rezolvare. Erau solicitate mai multe puncte de vedere, o hotărâre de guvern prin care clădirea să fie dată Ministerului Afacerilor Interne. Nu a fost așa, în discuțiile pe care le-am avut cu MAI am constatat că hotărârea de guvern din 2004 este valabilă, și am reușit să preluăm clădirea printr-un proces verbal în cadrul unui nou protocol. De acum 1 lună de când am semnat acest protocol cu prefectul județului Călărași am reușit să adiționăm clădirea la Cartea Funciară a județului Călărași. Clădirea este acum în administrarea Consiliului Județean până la terminarea lucrărilor de reabilitare și consolidare. Acum suntem cu ochii pe mai multe priorități financiare de care am putea beneficia. Una dintre acestea este Programul Operațional Regional care are mai multe sesiuni de proiecte pe care le vom aborda.

În opinia lui Vasile Iliuță Palatul Prefectural este o clădire simbol a județului nostru, clădire ce ancorează județul Călărași în istorie. Clădirea de patrimoniu cu 58 de camere, construită în 1895, după război, pe baza unui proiect al arhitectului italian G. D. Ciconi. Proiectul construcţiei a fost întocmit de inginerul Socolescu, iar lucrarea în care intră şi locuinţa prefectului, astăzi sediul Institutului FORDOC, a costat 488.825 de lei. Suprafaţa construită a clădirii este de 2.517,63 metri pătraţi şi avea la data recepţiei, la 21 ianuarie 1989, 58 de camere, risca să se deterioreze pentru că nu erau bani pentru întreţinerea reparaţiilor făcute deja, iar aripa de nord se afla într-o stare avansată de degradare. Aripa de sud, în care funcţionează Prefectura, a fost reabilitată în 2008 cu bani de la Banca Mondială. Până acum au fost cheltuiţi banii de la Banca Mondială, 4.033.700 de lei, cu aceştia fiind efectuate lucrările de consolidare ale clădirii. În momentul realizării proiectului s-a estimat că 13.101.174 de lei este suma necesară pentru realizarea reabilitării Palatului Prefecturii.

 

Clădirea Palatului Prefecturii, monument istoric-simbol al Călăraşiului, poate fi reabilitată cu fonduri Regio, arată Vasile Iliuță iar fosta sală de şedinţe poate deveni amfiteatru pentru studenţi. Clădirea poate găzdui Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care funcționează acum în cadrul Liceului Agroindustrial Sandu Aldea din mun. Călărași. În fosta sală de şedinţe a Prefecturii vom putea amenaja un amfiteatru, iar în celelalte spaţii vor putea funcționa săli de cursuri şi laboratoare.

Totodată spațiile pot fi destinații ale serviciilor care funcționează sub Instituția Prefectului, cum ar fi Biroul de permise și evidență auto. Consiliul Județean caută soluţii pentru a salva de la pierzanie un monument istoric al Bărăganului. Prin asocierea cu o universitate, Consiliul Judeţean Călăraşi va putea accesa fonduri europene pentru modernizarea clădirii – spune Vasile Iliuță. Consiliul Judeţean a finalizat recent procedura de intabulare pentru clădirea Palatului Administrativ şi pentru terenul aferent acesteia. “ Am avut o nouă rundă de discuţii pe această temă cu specialiştii din Consiliul Judeţean şi îmi doresc să înceapă cât mai repede lucrările de reabilitare a acestei clădiri emblemă a judeţului Călăraşi. Stadiul în care se află corpul nefuncţional al clădirii Prefecturii este la ora actuală în stare avansată de degradare”, a precizat Vasile Iliuţă, preşedintele CJ Călăraşi.

De starea jalnică a aripii Palatului Prefectural s-a ocupat 3 mandate Consiliul Județean sub conducerea lui Răducu Filipescu, nereușind a se finaliza reparațiile abandonate. Ultima solicitare pentru alocarea de fonduri a fost făcută în septembrie 2012. În documentul semnat de Consiliul Judeţean şi de Prefectură era menţionat faptul că mai sunt necesari 12,6 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie. Autorităţile călărăşene au solicitat, la acea vreme, alocarea sumei de 6,3 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru finalizarea modernizării şi consolidării clădirii, pentru a nu fi periclitate lucrări executate până la acel moment. De atunci şi până în prezent, Guvernul nu a dat nici un ban şi lucrările abandonate, se degradau zilnic. A sosit momentul să tratăm cu profesionalism și răspundere și această situație pentru a-i găsi o rezolvare rapidă – a încheiat Vasile Iliuță, președintele actualului Consiliu Județean.