Vasile Iliuță, Ionel Tatu și Marin Cristian mai aproape de românii din Calfa la Zilele localității. Lucrurile bune pentru români continuă…

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Vasile Iliuță, Ionel Tatu și Marin Cristian mai aproape de românii din Calfa la Zilele localității. Lucrurile bune pentru români continuă…

Echipa CJ Călărași compusă din președintele Vasile Iliuță, consilierul județean  Marin Ioan Cristian l-au însoțit pe primarul Ionel Tatu la sărbătorirea Zilelor loc. Calfa din Republica Moldova – localitate cu care com Vâlcelele din județul Călărași este înfrățită din 2016. Ionel Tatu și primarul Ludmila Ciaglâc au semnat o declaraţie comună, prin care cele 2 localități îşi asigură sprijinul reciproc în vederea integrării politice şi economice în UE.

 

Vasile Iliuță, Ionel Tatu și Marin Cristian: aproape de românii de peste Prut

Oaspeții din Călărași au avut ocazia să afle mai multe despre sat, pentru Vasile Iliuță primar a 4 mandate în loc Vâlcelele nefiind un secret cum a reușit Ludmila Ciaglîc să fie primar 5 mandate. cum sunt implementate proiectele europene și mai ales cum se muncește într-un sat cum este Calfa. Localitatea se află la est  de Chișinău, nu se poate lăuda cu o infrastructură stradală bună dar, este îngrijit, are clădiri centrale proaspăt vopsite, iar oameni sunt calzi, primitori, asociabili și comunicativi. Așa au întâmpinat și delegația Consiliului Județean Călărași: cu căldură și prietenie.

Este nevoie de specialiști pentru implementarea proiectelor europene pe care loc Vâlcelele le demarează cu Calfa. Este nevoie de  investiţii şi idei bune pentru prosperitatea și bunăstarea ambelor localități a declarat Ionel Tatu. Împreună vom putea uni aceste elemente și să ajutăm pe frații noștri români la dezvoltarea acestei localităţi.

Delegația din Călărași a participat la evenimentele cultural-artistice și religioase organizate de Ziua localității. Slujba religioasă, dansurile populare, muzica a impresionat pe oaspeți. Vasile Iliuță a cunoscut familii de români din Calfa, și a aflat despre tradiții comune cu cele ale celor din Vâlcelele, despre șezători și cântecele românești vechi. A descoperit costumele populare românești pe care cei de aici le poartă cu mândrie de sărbători sau de Zilele localității. Salariații școlii, ai Centrului de plasament pentru bătrâni, preotul dar şi alţi locuitori ai satului sunt mulţumiţi de munca primăriței Ludmila Ciaglâc, cea care activează în această funcţie de 21 de ani. „Suntem mândri de rezultatele Primăriei. Ludmila Ceaglîc este o doamnă care, știe să facă lucruri bune. Datorită ei avem vizite ale unor oaspeţi dragi care nu vin întâmplător la noi, ci ca să ne ajute. Știm că această cooperare va continua, avem încredere în partenerii noștri din Vâlcelele. În primul rând pentru că ei sunt români, ca și noi. Iar în al doilea rând pentru că am auzit despre comuna lor bogată, despre mecanizarea lucrărilor agricole cu utilaje performante, despre soiurile și hibrizii productivi folosiți. Am auzit despre oamenii de succes din județul Călărași, despre primarii Oroianu, Iliuță și Tatu, și ne bucurăm să fie alături de noi la Zilele localității, dar și să ne ajute ”, au spus localnicii.

 

Ludmila Ciaglîc: 10 proiecte pentru localitatea Calfa

Primăria Calfa are în derulare 10 proiecte destinate școlii, începând cu îmbunătăţirea sistemului de încălzire,  repararea acoperişului, termoizolarea pereţilor, reparaţia sălii de sport, a celei festive. Vor să realizeze și o sală de forţă în această instituţie, unde vor fi antrenaţi nu numai copiii, dar şi tinererii din sat. Ludmila Ciaglîc: Doar prin atragerea de investiţii ne putem dezvolta şi e păcat să nu ne folosim de relațiile de prietenie, oportunităţile pe care azi ni le oferă frații noștri români din Vâlcelele și specialiștii din judeșul Călărași. Ne bucură că tinerii noştri vor avea posibilitatea să facă studii în județul Călărași, dar mai ales oportunitățile enumerate astăzi de Vasile Iliuță pentru dezvoltarea localității. Ne bucură să ne regăsim cu români adevărați și astăzi de Zilele localității, ne bucură să ne revedem cu cei care şi-au manifestat deschiderea pentru colaborare. Ne interesează programe pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dezvoltarea agriculturii, mecanizarea acesteia dar și zootehnie. De aceea colaborăm cu specialiștii din județul Călărași cu oamenii ce au avut rezultate în domeniu. Trebuie ca prin aceste parteneriate să ne schimbăm atitudinea faţă de Europa şi faţă de viaţă, în general”.

 

 

Românii despre…frații români separați de…istorie

Ion, un om în vârstă, îmbrăcat în costum popular românesc a îmbrățișat pe cei din delegația venită din Călărași. Le-a spus ceva pe care aceștia îl cunoșteau…anume că înfrățirea face puterea și că numai împreună comunele pot încheia parteneriate în folosul comunităților pe care le conduc, pot face schimb de experiență și pot afla modalitățile de accesare a fondurilor europene. Nea Ion și-a amintit cu plăcere de inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea tocmai de acum 5 ani…din 2012. Atunci împreună cu președintele George Simion,  Ion Panainte și a unui român cu suflet bun, jurnalistul Nelu Bălașa, gazdele  deputatului de atunci Vasile Iliuță…au vizitat com.Vâlcelele.

foto  Ion Panainte