Astăzi, 22 aprilie, este Ziua Internaţională a Pământului, o zi în care întreaga lume îşi îndreaptă atenţia către protejarea mediului înconjurător şi îşi propune să ia măsuri pentru conservarea resurselor naturale.

Doar că noi nu avem nevoie doar de o zi în care să vorbim de aceste probleme, ci de o muncă, zi de zi, pentru a proteja mediul.,,În fiecare an, aproximativ 29.000 de români îşi pierd viaţa din cauza poluării. Suntem înconjuraţi de munţi de gunoaie, pădurile noastre sunt tăiate fără milă, iar râurile sunt pline de deşeuri plastice. În faţa acestor provocări, înţelegem că protejarea mediului nu poate fi redusă la o singură zi de conştientizare. De aceea, ne implicăm în proiecte şi iniţiative menite să combată aceste probleme şi să asigure un viitor mai bun pentru toţi”, declară Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor.Iată nouă proiecte pentru care parlamentarii USR au muncit nu doar de Ziua Internaţională a Pământului:
1. Legea privind diminuarea risipei alimentare prin care am prevăzut obligaţia fermă pentru restaurante, cantine şi magazine de a lua cel puţin 2 măsuri pentru a salva alimentele înainte să ajungă la groapa de gunoi. Aceasta a fost adoptată chiar anul acesta şi este co-iniţiată de deputata USR Diana Buzoianu.
2. Legea privind protecţia arborilor remarcabili care prevede protejarea arborilor seculari din intravilan, astfel încât aceştia să nu mai ajungă să fie tăiaţi. Proiect iniţiat de deputata USR, Diana Buzoianu, şi senatorul USR, Aurel Oprinoiu, care a şi devenit lege în anul 2023.
3. Proiectul privind înfiinţarea DNA-ului pădurilor – o direcţie de investigare a infracţionalităţii de mediu prin care ne propunem să avem procurori specializaţi, personal auxiliar specializat şi bugete alocate pe zona de sancţionare a infractorilor care astăzi ne distrug pădurile sau ne otrăvesc aerul. Iniţiativa aparţine deputatei Diana Buzoianu, deputatului Stelian Ion şi senatorului Silviu Dehelean.
4. Proiect privind adăugăm de GPS-uri pe maşinile instituţiilor publice – măsură care a fost dovedit că reduce risipa de carburant. Proiectul este iniţiat de deputatul Brian Cristian
5. Proiect prin care ne propunem să dăm atribuţii şi jandarmilor de a opri transporturile ilegale de lemn pentru a lupta împotriva mafiei lemnului mai eficient. Proiectul este depus de deputaţii Bogdan Rodeanu şi Adrian Giurgiu.
6. Proiectul privind stuful din Delta Dunării. Proiect prin care vrem să abrogăm legea adoptată de PSD şi PNL, dată cu dedicaţie pentru baronul local PSD Paul Stănescu, prin care acesta să devină milionar din subvenţii europene, distrugând biosfera Deltei Dunării. Proiectul de lege care a trecut tacit la Senat este iniţiat de deputata Diana Buzoianu şi senatorii Narcis Mircescu şi Sebastian Cernic.
7. Proiectul privind accesul liber în păduri prin care ne dorim să înlăturăm orice condiţie de limitare a oamenilor care vor să se plimbe prin păduri pedestru. Proiectul depus de deputata Diana Buzoianu şi senatorul Aurel Oprinoiu e cerut de ani de zile de societatea civilă, a fost depus în 2023, a trecut de Senat cu majoritate absolută, acum este la Camera Deputaţilor. Parlamentarii USR au depus şi un amendament la Noul Cod Silvic în acest sens, susţinut de Ministerul Mediului.
8. Proiectul privind monitorizarea calităţii aerului de lângă gropile de gunoi, prin instalarea de staţii de monitorizare de către cei care administrează aceste gropi de gunoi. Pe scurt, ne dorim să se încheie coşmarul numeroaselor comunităţi locale în care mii de români nu pot deschide fereastra la propriul apartament din cauza mirosului îngrozitor. Proiectul este iniţiat de Diana Buzoianu şi Aurel Oprinoiu
9. Proiectul privind introducerea criteriului de calitate a aerului la momentul calculării prejudiciului care trebuie dovedit pentru a exista infracţiunea de arderi ilegale. Pe scurt, astăzi nu se poate lua în calcul calitatea aerului pentru a dovedi infracţiunea privind arderile ilegale. Nu e o surpriză, în acest context, că avem, în ultimii trei ani, un singur dosar care a fost trimis în faţa instanţelor pentru infracţiunea de tăieri ilegale.
Proiectul e iniţiat de Diana Buzoianu.Aşadar, astăzi, când marcăm Ziua Internaţională a Pământului, ne reafirmăm angajamentul faţă de mediu şi promitem să continuăm lupta pentru un mediu mai curat şi mai sigur pentru toţi cetăţenii României.
Numar afisari articol: 302