Un primar nu vrea să piardă o finanțare de la Comunitatea Europeană, prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 30.000.000 euro

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Un primar nu vrea să piardă o finanțare de la Comunitatea Europeană, prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 30.000.000 euro

COMUNICAT DE PRESĂ

 

         Subsemnatul, Marcel – Emil SAS – ADĂSCĂLIȚII, în calitate de primar al Municipiului Marghita, județul Bihor, fac apel către toată mass-media, respectiv către toate trusturile de televiziune (locale și naționale), către toată presa scrisă (de la nivel local și național), precum și către toți oamenii politici de la nivel local, județean și național, pentru a-și aduce aportul în sprijinirea Municipiului Marghita de a nu pierde o finanțare de la Comunitatea Europeană, prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 30.000.000 euro, întrucât săptămâna aceasta este un ultimatum dat de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Vest (ADR Nord – Vest) pentru a putea beneficia de finanțarea obținută prin apelul de proiecte nr. PRNV/2023/481.B/1, Prioritatea 4, Obiectivul specific 2.8: Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, Acțiunea a) Utilizarea crescută a transportului public și a altor forme de mobilitate urbană ecologice.

         Pe scurt câteva informații de la ședința desfășurată între reprezentanții ADR Nord – Vest și consilierii locali din Consiliul Local al Municipiului Marghita, convocați pentru data de 19.07.2024, ora 11:00, menționez că din 16 consilieri locali în funcție au răspuns acestei solicitării doar un număr de 5 consilieri locali și anume dl. Pop George – PNL, d-na Toia Florentina – PNL, Ciarnău Claudiu – fost candidat independent, Demian Zsolt – UDMR și Arkosi Anton – UDMR, aceștia fiind cei care și-au prezentat interesul pentru a primi informații de la exponenții ADR Nord – Vest.

         Comunitatea Europeană prin ADR Nord – Vest a alocat pentru această secțiune de mobilitate urbană o sumă de 3.000.000.000 lei, iar pentru toate cele 46 de proiecte care au fost depuse de către UAT-urile aflate în zona de activitate a ADR Nord – Vest s-a depășit bugetul alocat cu 500%. Un total de 8 proiecte au câștigat această secțiune de finanțare din care Municipiul Marghita a obținut 2 finanțări, fiind vorba despre Coridorul de mobilitate urbană – componenta 1 și componenta 2.

         În situația în care în ședința Consiliului Local al Municipiului Marghita din data de 25.07.2024 nu se va aproba această finanțare, atunci următoarele UAT-uri care ar beneficia de finanțare vor fi orașul Șimleul Silvaniei – jud. Sălaj, orașul Ștei – jud. Bihor și orașul Aleșd – jud. Bihor, UAT-uri care așteaptă ca Municipiul Marghita să ia această decizie de a nu aproba și sprijini aceste proiecte, pentru a putea beneficia ele de această finanțare de la Comunitatea Europeană.

         Reprezentanții ADR Nord – Vest ne-au comunicat faptul că în istoria acestei instituții, de la înființare și până în prezent, s-au implementat 2.500 de proiecte în zona publică și până în momentul de față nimeni, niciun UAT, nu a refuzat o finanțare, situație în care se găsește astăzi Municipiul Marghita.

         În situația în care aprobăm și acceptăm finanțarea, intrăm în istoria ADR Nord – Vest pentru că s-au obținut 2 finanțări cu 30.000.000 euro, iar în situația în care nu se vor aproba aceste proiecte, tot vom intra în istoria ADR Nord – Vest pentru că vom fi primul UAT care nu a acceptat o finanțare de la Comunitatea Europeană.

         Sesiunea de finanțare este valabilă până în anul 2031, după care nu vor mai exista astfel de alocări de fonduri pentru aceste teme, cum sunt și proiectele noastre. Doresc să precizez că din această finanțare TVA-ul alocat pentru achiziționarea celor 5 microbuze electrice va fi decontat de la bugetul de stat, iar reprezentanții ADR Nord – Vest ne-au informat că vom putea accesa un împrumut de la Comunitatea Europeană, prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pe o perioadă de creditare de 30 de ani, cu o dobândă de 2% pentru cofinanțarea care îi revine Municipiului Marghita în valoare de 6.000.000 euro.

         Asadar, această cofinanțare de 6.000.000 euro, care în moneda națională înseamnă 30.000.000 lei, chiar dacă noi avem un împrumut deja și ne-am atins pragul maxim de îndatorare pentru UAT, există totuși posibilitatea ca prin această Bancă a Consiliului Europei, care alocă finanțări pentru astfel de proiecte și pentru astfel de UAT-uri care necesită și doresc să implementeze un proiect prin fonduri europene, să poată fi acoperită această necesitate pe o perioadă mai îndelungată.

         Deci scuzele că nu sunt bani, nu mai sunt valabile, trebuie să existe doar dorința de a implementa aceste proiecte.

         Vreau să menționez că acest proiect conține 5 microbuze electrice ce vor asigura transportul în comun de la localitățile aparținătoare Cheț și Ghenetea, precum și în interiorul municipiului Marghita, 14 km de străzi asfaltate, trotuare amenajate, piste de biciclete, rețea pluvială și amenajarea spațiilor verzi pe toată lungimea traseului. În momentul în care se va întocmi Proiectul Tehnic pentru aceste obiective de investiții, se vor face modificări care vor diminua și cofinanțarea ce-i revine Municipiului Marghita.

         Așadar, joi 25.07.2024, ora 13:00, va avea loc ședința Consiliului Local al Municipiului Marghita și vineri 26.07.2024 este ultima zi în care putem anunța și informa ADR Nord – Vest de intenția noastră de a continua aceste proiecte, drept pentru care rog  și fac apel către trusturile de televiziune, către presa scrisă și către oamenii politici care poate ajuta și sprijini în aceste demersuri ca Municipiul Marghita să beneficieze de această finanțare.

 

 

                   Cu considerație,

                                  PRIMAR,

           Marcel – Emil SAS – ADĂSCĂLIȚII