ULUITOR! Bugetarii îndreptățiti sa fie salarizați la nivelul maxim din aprilie 2015. ÎCCJ a hotărât…

3 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru ULUITOR! Bugetarii îndreptățiti sa fie salarizați la nivelul maxim din aprilie 2015. ÎCCJ a hotărât…

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat la 26 septembrie 2016 o hotărâre prin care a stabilit că toţi bugetarii trebuiau să fie salarizaţi la nivelul maxim al funcţiei/gradului profesional încă din aprilie 2015, dată la care a intrat în vigoare Legea nr. 71/2015. Prin această hotărâre, obligatorie pentru toate instanţele judecătoreşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit cum trebuie interpretată juridic  legea 71/2015.

 

Sindicatul polițiștilor, Pro Lex prin dosarul 1733/1/2016 a solicitat dezlegarea unor chestiuni de drept, după ce a constatat că practica instanţelor judecătoreşti era neunitară, iar Curtea Constituţională a decis că nu este neconstituţional să existe o diferenţă de salarizare a bugetarilor care îndeplinesc aceleaşi atribuţii, ocupă aceeaşi funcţie, au acelaşi grad profesional, dar sunt salarizaţi diferit. Instituţiile publice, Ministerul Finanţelor Publice şi unele instanţe au interpretat că Legea nr. 71/2015 se aplică doar pentru personalul din cadrul aparatului de lucru al Parlamentului, Consiliului Concurenţei sau Curţii de Conturi.

Detalii soluţie: Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 28.884/3/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 alin. (5 indice 1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma „salarizat la acelaşi nivel” are în vedere personalul din cadrul aparatului de lucru al Parlamentului, personalul din cadrul Consiliului Concurenţei, al Curţii de Conturi, precum şi din cadrul celorlalte autorităţi şi instituţii publice enumerate de art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare; nivelul de salarizare ce va fi avut în vedere în interpretarea şi aplicarea aceleiaşi norme este cel determinat prin aplicarea prevederilor art. 1 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul aceleiaşi autorităţi sau instituţii publice. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 26 septembrie 2016.

Prin efectul hotărârii ÎCCJ, toate instanțele sunt obligate sa țină cont de interpretarea dată de aceasta. Astfel, toți bugetarii care au sau care vor introduce acțiuni în instanță, vor fi salarizați la nivelul maxim al funcției, din aprilie 2015 când a intrat în vigoare Legea nr. 71/2015 și până la aplicarea prevederilor OUG nr. 20/2016 (august 2016). De rezultatul acțiunii Pro Lex beneficiază toţi bugetarii ce nu erau salarizaţi la nivelul maxim al funcţiei înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 71/2015.  Sumele de bani ce pot fi obţinute de bugetarii aflaţi în această situaţie, pot depăşi 6.000 lei.