U.S.R.: Soluţiile noastre pentru accesul la igienă, absorbante gratuite în şcoli şi cu TVA redus în magazine

7 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru U.S.R.: Soluţiile noastre pentru accesul la igienă, absorbante gratuite în şcoli şi cu TVA redus în magazine

Senatul a adoptat, azi, 7 octombrie, iniţiativa legislativă care propune scăderea TVA la 9% pentru produse de bază de igienă, absorbante şi scutece, şi urmează dezbaterea şi votul final pe aceasta şi la Camera Deputaţilor.

 

Această măsură vine în sprijinul celor mai vulnerabili cetăţeni: copiii şi persoanele în vârstă, contribuind la reducerea costurilor pentru produse de bază, esenţiale pentru igienă.”Peste 5000 de fete au astăzi acces gratuit la absorbante la şcoală, pentru a împiedica incidenţa absenţelor cauzate de lipsa accesului imediat la produse de igienă. Împreună cu colegele mele consiliere şi consilieri, şi în parteneriat cu societatea civilă, avem deja o reţea de care beneficiază peste 5000 de fete din 60 de şcoli şi licee, în Bucureşti şi 6 judeţe cu programe pilot de absorbante gratuite în şcoli. Pe baza rezultatelor cerem deblocarea legii care duce naţional această soluţie, o lege depusă deja din 2021. Sunt peste 60.000 de semnatari ai unei petiţii civice care cer asta. Obiectivul nostru este să creăm o Românie în care nicio fată să nu rateze şansa de a învăţa din cauza unui drept atât de simplu: accesul la produse de igienă. Ne bucurăm şi de pasul făcut pe altă lege din pachetul de acces la igienă, votul dat de Senat astăzi pentru reducerea TVA-ului la aceste produse ca în multe alte ţări UE”, declară deputata USR Oana Țoiu, iniţiatoarea legii pentru absorbante gratuite în şcoli, Plx 372/2021.„Este esenţial ca aceste produse să fie accesibile tuturor. Beneficiarii lor sunt copiii şi persoanele în vârstă, cei mai vulnerabili dintre noi.

Să avem grijă de ei este o responsabilitate morală comună, iar această obligaţie nu ar trebui să devină o povară financiară pentru familii, mai ales din cauza taxelor pe care le culege statul pe aceste produse”, afirmă senatoarea Adina Săniuţă, iniţiatoarea legii L428/2024.Copiii României sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE. Conform Eurostat, în 2023, 39% erau în această situaţie. Conform Institutului Naţional de Statistică, la 1 iulie 2023, ponderea femeilor fertile, 15-49 de ani, este de 4.054.763 din totalul de 9.801.143 de femei din România.Proiectul prevede montarea de dispensere pentru absorbante în şcoli şi posibilitatea finanţării de către autorităţile locale a acestui demers.
În 2022, au început şi programele pilot la nivel local în mai multe oraşe şi comune din ţară, în peste 60 de şcoli şi licee, cu ajutorul viceprimarilor, consilierilor locali şi judeţeni USR, printre care: Nina Costea şi Eugen Matei – consilieri locali Sector 3, Bucureşti; Mihaela Ștefan – viceprimar Sector 6, Bucureşti; Liviu Dumitrache – viceprimar Câmpina; Ștefana Popescu – consilier judeţean Bacău; Gabriel Postolache – consilier local Dămieneşti, judeţul Bacău; Diana Blîndu – consilier local Sântana, judeţul Arad; Ioan Mihai Istoc – consilier local Crăciunelu de Jos, judeţul Alba; Carmen Dumitrescu – consilier judeţean Constanţa; Diana Mureşan – consilier local Sibiu; Gheorghe Cimpoieşu – consilier local Oneşti şi Florin Cocargeanu – fost viceprimar Constanţa. ________________________________________
Context.Copiii României sunt cei mai expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE, cu 39% în această situaţie, conform Eurostat. Peste 350.000 de fete aflate în pubertate şi adolescenţă au nevoie de acces la produse de igienă gratuită în şcoli, pentru a nu-şi întrerupe educaţia din cauza lipsei acestora.Organizaţii nonguvernamentale care au contribuit voluntar cu cursuri în şcolile pilot şi experienţa lor în designul programului: Asociaţia Pe Stop, Asociaţia Iele-Sânziene.Organizaţii nonguvernamentale care au contribuit în perioada de consultare publică: Centrul FILIA, Asociaţia Sexul vs. Barza, Romanian Angel Appeal Foundation, Tineri pentru Tineri, Asociaţia E-Romnja, Asociaţia COMMA, Fundaţia Sensiblu.Țări care implementează deja programul: Scoţia, Noua Zeelandă şi programe pilot în New York şi Chişinău.