Trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina – o decizie periculoasă şi controversată

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Trimiterea unui sistem Patriot românesc în Ucraina – o decizie periculoasă şi controversată

Parlamentarii au luat act despre decizia președintelui României prin interpelări. Livrarea de armament către Ucraina ne expun unor situații periculoase pe viitor – arată ei…Cu un conflict deschis la graniţe şi cu o armată cu dotări minime, România se află într-o situaţie delicată în ceea ce priveşte măsurile luate de guvernanţi privind pregătirile pentru un eventual răspuns în cazul unei agresiuni – este îndeajuns să ne reamintim că dronele militare ale Rusiei zboară şi se prăbuşesc nestingherite la graniţa de est a ţării, fapt ce demonstrează, cât se poate de clar, că nu deţinem nici măcar controlul asupra propriului spaţiu aerian pentru a ne putea proteja integritatea teritorială şi cetăţenii.

Recenta asumare din partea preşedintelui Iohannis prin care angajează ţara, în nume propriu, fără niciun mandat din partea CSAT-ului, să efectueze un act de donaţie a unui sistem de rachete Patriot, de ultimă generaţie, Ucrainei, ne oferă prilejul unor întrebări fireşti – doreşte, oare, domnul preşedinte, să îşi plătească, astfel, din banii noştri şi prin minimizarea securităţii României, postul de secretar general al NATO? Are, oare, domnul preşedinte idee despre faptul că din cele 7 sisteme comandate, am primit doar 4, iar din acestea unul singur este operaţionalizat şi nici acela pe deplin? Este vorba de trimiterea unui sistem cu titlu de împrumut sau de o donaţie? Desigur, preşedintele ţării, dornic să mai primească o înaltă sinecură, a uitat de toate aceste detalii!Consider că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis va trebui confirmată, în primul rând, de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Un sistem Patriot funcţional acum este mai valoros decât unul pe care îl putem primi în viitor!De asemenea, domnul preşedinte ar trebui să se abţină de a mai face afaceri prin decizii unilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de o dimensiune strategică a apărării naţionale! Ne-a ajuns cât am plătit pentru afacerea ”BMW pentru poliţie” şi cât îi plătim, în continuare, prietenii, ultimii chiar din Sibiu, care vor livra transportul aerian de lux către Cotroceni printr-un nou contract!
Parlamentarii au arătat că procesul de modernizare a armatei României, trebuie adaptat astfel încât să poate face faţă provocărilor majore ale conflictelor moderne şi consider că fiecare echipament militar de nouă generaţie trebuie să rămână în înzestrare, astfel încât siguranţa naţională să fie garantată, nu arvunită!