Topul orașelor din România cu cel mai poluat aer. Iată ce riscă autoritățile neresponsabile…

3 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Topul orașelor din România cu cel mai poluat aer. Iată ce riscă autoritățile neresponsabile…

Românii din zone poluate permanent se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări. Lista completă a localităților

În 2023, a fost promulgată legea ce extinde numărul persoanelor din zonele afectate de poluare permanentă care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără nici un fel de penalizare. Prin Legea 263/2010, erau doar câteva localități, respectiv  Copșa Mică și Zlatna. De anul trecut, lista a fost extinsă la 143 de localități din toată țara și pe o rază de opt kilometri în jurul localităților unde se află siturile contaminate. Cele mai multe localități sunt în Hunedoara (21) și Gorj (18).

Analiza calității aerului din România demonstrează că orașele mai mici sunt mult mai puțin poluate față de centrele urbane. Astfel, mai multe orașe mari depășesc valorile limită de poluare stabilite de lege și riscă amenzi dacă autoritățile locale nu rezolva problema. 

Conform rezultatelor obținute în doi ani de studii cel mai nepoluat oraș privind calitatea aerului este Reșița  urmat de Galați și Sfântu Gheorghe, unde locuitorii beneficiază de cel mai curat aer din țară. Performanța se datorează  numărului redus de locuitori și traficului rutier redus comparativ cu marile orașe.

 

În orașele unde nivelul de poluare depășește limitele admise pentru cel puțin 35 de zile pe an, autoritățile locale riscă amenzi care pot depăși 100.000 de lei.

Cel mai poluat oraș este Cluj-Napoca, urmat de București și Iași / localități ce au înregistrat niveluri de poluare care depășesc limitele legale. Mun. Bucureștieste cel mai poluat oraș din Europa. Cu toate acestea, în timpul verii și pe timpul nopții, aerul din Capitală devine mai respirabil datorită reducerii traficului și a nefuncționării centralelor de apartament și sobelor.

Studiul efectuat în perioada 2021 – 2023 s-a bazat pe analiza valorilor anuale ale monoxidului de carbon, bioxidului de azot și particulelor în suspensie monitorizate la stații din 41 capitale de județ prin platforma calitate aer.ro. Pentru a combate poluarea, autoritățile vin cu măsuri care ar reduce gradul de poluare. Se dorește investirea în transportul public ecologic, piste pentru biciclete și zone verzi extinse.

Privind cele mai căutate destinații din România, Brașovul este orașul în care majoritatea românilor s-ar muta imediat, dar și orașul pe care cei mai mulți își doresc să-l viziteze.  Braşovul ocupă prima poziţie în ceea ce priveşte oraşul pe care românii îşi doresc să îl viziteze, fiind urmat de Sibiu şi Constanţa, dar şi în ceea ce priveşte recomandarea ca destinaţie turistică. Orașul de sub Tâmpa a ieșit din clasamentul celor mai poluate orașe din România, acum se află în top 10 orașe, în privința calității aerului, arată datele centralizate de Agenția Europeană a Mediului.