Telefonul mobil folosit în timpul conducerii autovehivulelor este sancționat de astăzi…Iată cum

9 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Telefonul mobil folosit în timpul conducerii autovehivulelor este sancționat de astăzi…Iată cum

Ordonanța care interzice manevrarea telefonului la volan, în timpul conducerii autovehiculelor, dar și de către bicicliști, a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat de astăzi în vigoare. 

Cea mai importantă prevedere din OG 11/2019 este interdicția impusă conducătorilor auto  de a manevra, în timp ce conduc, telefonul mobil sau orice dispozitive mobile cu funcţii de înregistrare sau redare text, foto sau video (precum tabletele, camerele foto sau video).

Concret, articolul 36, alineatul (3) din Codul rutier a fost modificat: „În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

În prezent, alin (3) prevede următoarele: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip AA«mâini libereAA»” – și se sancționează cu 2-3 puncte amendă şi 2 puncte de penalizare.

Totodată, la articolul 101, alineatul (3), după litera g) a fost introdusă o nouă literă: „h) ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori un tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.

Suspendarea permisului

Șoferii care vor fi prinși că vorbesc la telefon vor primi amenzi de până la 725 de lei și pot chiar să rămână fără permis, pentru 30 de zile, dacă simultan comit o altă contravenţie de circulaţie.

În acest caz, pentru reintrarea în posesia permisului de conducere trebuie susținut un nou test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Bicicliștii, amenzi mai mari

Interdicția este valabilă și pentru bicicliști sau cei care conduc scutere ori trotinete electrice. În acest sens, în articolul 101, alineatul (1) din Codul rutier a fost introdus un nou punct, cu următorul cuprins: „19. ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, aflat în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul acestuia”.

Iar pentru că cei ce folosesc un vehicul care nu necesită permis auto nu riscă suspendarea acestuia, amenzile au fost stabilite în cuantum mai mare: între 870 și 1.160 de lei

Liber la telefon când mașina este staționată la semnafor

Interdicția nu se aplică atunci când mașina staționează, adică șoferul poate opri pentru a folosi telefonul mobil, sau și în cazul în care se află la semafor.

„În 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Poliţia Rutieră va trebui să informeze participanţii la trafic privind măsurile adoptate”, inclusiv prin comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri, se mai arată în OG 11/2019.