TEACH FOR ROMANIA caută tineri care își doresc să lupte împotriva analfabetismului funcțional și aleg să predea cel puțin 2 ani în școlile vulnerabile din România

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru TEACH FOR ROMANIA caută tineri care își doresc să lupte împotriva analfabetismului funcțional și aleg să predea cel puțin 2 ani în școlile vulnerabile din România

TEACH FOR ROMANIA DĂ STARTUL UNUI NOU SEZON DE RECRUTARE.

Căutăm viitorii lideri în educație, oameni cu sau fără experiență în învățământ, care își doresc să lupte împotriva analfabetismului funcțional și aleg să predea cel puțin 2 ani în școlile vulnerabile din România.

 

6 din 10 copii de la sate nu știu să citească și să scrie sau nu înțeleg textul citit, au dificultăți în a își forma idei proprii sau a stabili asemănări și diferențe între personaje.

Noi credem că literația este cu adevărat o poartă către opțiuni de viață, însă nu toți copiii cresc în medii în care adulții le oferă o intrare lină în lumea textelor scrise sau convențiile citit-scrisului. Problema este una globală, iar în comunitățile defavorizate, aceste provocări se simt și mai acut, astfel că vedem elevi în clasa a VII-a care nu recunosc toate literele alfabetului, cât și copii care se pregătesc să termine clasa a VIII-a și nu pot să citească cursiv. De asemenea, vedem o corelație directă între nivelul scăzut de literație și încrederea de sine a copiilor, precum și calitatea vieții și șansa lor la un viitor mai bun.

Copiii au nevoie să citească povești și să le creeze, să își folosească imaginația, să cunoască. Au nevoie de profesori, de oameni care cred că educația este singura unealtă care deschide minți, cărți și inimi pentru prezent și viitor.

Ce se întâmplă atunci când copiii nu (mai) citesc sau nu înțeleg ceea ce citesc? Personajele din cărți devin irelevante, nu își mai pot îndeplini rolul de a educa, de a transmite niște valori. Iar societatea are de suferit în consecință. De aceea, fiind din ce în ce mai neînțeleși, eroii din cărți – personaje din literatură, istorie sau științe – s-au unit să tragă un semnal de alarmă.

Astăzi, 12 octombrie, Teach for Romania pornește un nou sezon de recrutare și caută viitorii lideri în educație, oameni cărora le pasă atât de mult de educația copiilor din medii vulnerabile, încât aleg să le fie aproape pentru cel puțin 2 ani, în calitate de educatori, învățători sau profesori inspiratori. Oameni care sunt pregătiți să li se alăture eroilor noștri în lupta cu analfabetismul funcțional.

Pe cine căutăm?

Programul Teach for Romania se adresează atât celor care au experiență în învățământ – profesori motivați care predau în medii vulnerabile și care simt nevoia de susținere pentru a face mai mult pentru elevii lor, cât și celor fără niciun fel de experiență la catedră, dar care sunt gata să se implice în educație acolo unde este cea mai mare nevoie de ei.

După 9 ani, știm cu încredere cum arată oamenii de care avem nevoie la catedră în școlile vulnerabile și ce sprijin au nevoie pentru a nu renunța.

Sunt oameni dispuși să facă o navetă dificilă, să se confrunte cu multiple incertitudini și provocări, pentru că nu poți anticipa ce vor întâlni în comunitate sau pentru ce probleme vor trebui să găsească resurse, aliați, soluții.

 

Sunt acei oameni care vor să devină lideri în educație și să își construiască o carieră cu sens, care să contribuie la transformarea sistemului educațional românesc. În plus, sunt acei oameni dispuși să petreacă, pentru început, 2 ani la catedră într-o școală vulnerabilă din România, pentru ca ulterior să devină agenți de schimbare în educație, pe termen lung.

Selecția candidaților se face după un model de competențe pe care le evaluăm în procesul de selecție și le dezvoltăm ulterior, pe parcursul formării inițiale (Academia de Leadership și Pedagogie) și a programului de 2 ani:

  • leadership personal (reflecție, autocunoaștere, autodepășire);
  • leadership (inițiativă, influență pozitivă);
  • reziliență (mentalitate și acțiune în situații provocatoare);
  • gândire strategică (gândire analitică, rezolvarea de probleme);
  • predare strategică (planificare, implementare, evaluare, cultura reușitei);
  • construire de relații (incluziune, comunicare asertivă, colaborare). 

 

Vrei să faci o schimbare în educație, pornind de la catedră? Fie că faci deja parte din sistem sau ești pregătit să intri acum în învățământ, Teach for Romania este aici să te susțină. Află mai multe și hai alături de noi!

Ce pași ar trebui să urmezi?

Te înregistrezi pe site-ul Teach for Romania, unde vei completa primul formular, cel de manifestare a interesului. După finalizarea acestuia, vei primi automat, pe adresa de e-mail, cel de-al doilea formular, cel de înscriere. Pentru a intra în procesul de selecție este necesar să completezi ambele formulare. Dacă treci de această etapă, vei primi o invitație de programare la un interviu online de maximum o oră. Următoarea etapă de selecție presupune prezența într-un Centru de Evaluare online. Dacă ești potrivit/ă cu programul Teach for Romania, următorul pas este să cunoști organizația prin diverse sesiuni online, dar și vizite în comunitate și la clasă, în care ne dorim să înțelegi mai bine provocările din comunități. Urmează 5 săptămâni intense de pregătire teoretică și practică pedagogică în Academia de Leadership și Pedagogie. De asemenea, vei intra în sistemul de învățământ românesc prin susținerea examenului naţional sau testarea la nivel județean și vei participa la ședinţele publice pentru obţinerea posturilor. Astfel, vei fi pregătit/ă să începi școala cu entuziasm și profesionalism, în calitate de educator, învăţător sau profesor susținut de Teach for Romania.

Ce susținere vei primi din partea Teach for Romania?

Training și sprijin, astfel încât să poți fi un profesor pregătit să facă față provocărilor de a preda în medii vulnerabile.

A preda într-un mediu vulnerabil, adică într-o școală cu performanțe academice modeste, în comunități izolate, cu elevi cu risc de abandon școlar, cu provocări materiale, sociale, cu familii dezbinate, părinți plecați în diaspora, este o experiență cu totul diferită, iar profesorul ajunge să joace multe alte roluri. De aceea, Teach for Romania te va antrena și îți va

 

oferi sprijin constant timp de doi ani astfel încât să poți oferi o educație relevantă copiilor cu care vei lucra, adaptată nevoilor lor. O educație care să îi pregătească pe elevi pentru viitor. Iar ție, participantul în program, îți va arăta concret ce înseamnă învățământul public în medii vulnerabile, cât de complicate și nuanțate sunt provocările de pe teren și te va ajuta să înțelegi de ce soluții este nevoie, indiferent de cum vei alege să contribui în educație după acești doi ani. Ingredientele principale de formare sunt:

  1. gândire strategică și leadership – capacitatea de a gândi strategic o intervenție, pornind de la realitatea și nevoile fiecărui copil din clasă. Altfel spus, profesorul trebuie să fie antrenat să identifice corect nivelul fiecărui elev, să identifice decalajele de învățare ale copiilor din clasă și cauzele acestora, apoi să stabilească obiective realiste, asumate și susținute atât de copil, de profesor, cât și de părinte.
  2. abilitatea de a dezvolta integrat elevul, cu atenție atât la dimensiunea cognitivă, cât și la cea socio-emoțională și comportamentală (auto-determinarea, abilitatea de a-și gestiona emoțiile, de a coopera).
  3. abilitatea de a forma parteneriate în beneficiul elevului cu restul cancelariei, cu familia, cu autoritățile relevante, cu donatori și finanțatori.
  4. abilitatea de a crea o cultură a reușitei în sala de clasă, în care elevul se va simți în siguranță și încurajat să se autodepășească.

Pe lângă sesiunile de training din Academia de Leadership și Pedagogie, un bootcamp de 5 săptămâni în perioada iulie-august 2023, care te va pregăti pentru primele tale zile la catedră, Teach for Romania îți va oferi mentorat individual și de grup, grupuri de studiu/inițiativă, laborator metodic, sprijin emoțional și coaching pentru performanță.

Programul Teach for Romania nu este unul de voluntariat. Căutăm oameni care sunt dispuși să muncească cu normă întreagă în învățământul de stat pentru cel puțin doi ani. În plus, Teach for Romania suplimentează veniturile profesorilor din program cu o bursă lunară care variază în funcție de necesitatea de relocare, navetă, gradul de defavorizare al școlii în care va preda.

Impact pe termen lung sau ce se întâmplă după cei 2 ani de program?

Cei doi ani de program sunt doar începutul. După ce participanții înțeleg în profunzime realitatea educației din România, își folosesc experiența pentru a schimba și mai mult sistemul educațional, din diverse roluri strategice:

  • din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari;
  • prin inițiative și proiecte ce susțin dezvoltarea comunitară și socială;
  • în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește statutul profesorilor și importanța educației din România;
  • prin formarea altor profesori;
  • prin influențarea politicilor publice în instituții, organizații cu impact sistemic și partide.

În 2022, comunitatea de alumni Teach for Romania a ajuns să fie formată din 221 de absolvenți ai programului, dintre care jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România. Cu toții reprezintă schimbarea graduală, sigură și sănătoasă, de care educația din România are nevoie.

Criterii de eligibilitate pentru înscriere

Sunt eligibili cetățenii români, indiferent de vârstă sau de experiență anterioară de predare, absolvenți ai unei forme de învățământ superior, studenți în an terminal sau absolvenți ai unui liceu pedagogic, cu profil învățător-educator, care sunt dispuși ca timp de doi ani să devină educatori, învățători sau profesori încadrați în sistemul de învățământ de stat, într-o școală dintr-o comunitate vulnerabilă, din următoarele județe: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, București, Călărași, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Cluj și Bihor.

Anul acesta, recrutarea se desfășoară pe parcursul a 4 runde, cu primul termen limită de înscriere pe 14 noiembrie. Mai multe detalii, aici: https://teachforromania.org/inscrieri.

 

Despre Teach for Romania

Teach for Romania (www.teachforromania.org) este o organizație non-guvernamentală, care de 9 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor care crede în el.

 

În anul școlar 2022-2023, 135 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 113 școli, din 21 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 221 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la peste 20 000 de copii.

 

Află poveştile profesorilor pe blog sau pe Facebook și Instagram!

Contribuie și fii alături de noi!

 

Website: https://teachforromania.org

Facebook: Teach for Romania

Instagram: @teachforromania