Taxa TV un abuz al ENEL

8 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Taxa TV un abuz al ENEL

PSD: Cerem desființarea taxelor de radio și televiziune

5-liviu-dragnea-aa

Societatea Comercială Enel Energie S.A ., somează populația țării, obligând pe românii care au contracte de furnizare a energiei electrice să contracteze și serviciile  Societăţii Române de Radiodifuziune și Televiziune. În Călărași ei cer contractarea unor servicii care nu sunt furnizate. Astfel, serviciile de furnizare a programelor de televiziune naționale prin propagare electromagnetică (recepție cu antena ) nu sunt accesibile în mun. Călărași iar recepția programelor TV naționale transmise prin cablu nu pot fi facturate de ENEL.radio

Mulți oameni spun că, somația emisă de ENEL nu este asumată. Ea nu este semnată și stampilată, având doar un cod de bare pentru identificare, emitentul fiind așa zisa Echipă ENEL. Fără a fi operator pentru prelucrarea datelor personale, emitentul solicită – sub sancțiunea facturării fără contract a acestor servicii – copii de pe actul de identitate până la data de 01 august. Se solicită clienților la care se furnizează energia electrică să declare ce bunuri electronice dețin ( televizor, telefon, laptop cu tv tuner), și să fie de acord cu percheziția domiciliară pentru identificarea acestor bunuri de către salariați ai unei societăți cu care nu au vreun contract ori obligație. Aceasta încalcă prevederile art 157 și următoarele  din Codul penal privind percheziția domiciliară precum și prev art 44 privind proprietatea privată din Constituția României.

Fără a avea dreptul, societatea ENEL obligă prin anexele pe  transmise prin poștă să se declare sub propria răspundere inclusiv dovada calității de moștenitor al unor imobile, fiind oamenii fiind amenințati cu amendă de la 50 la 100 ron și despăgubiri civile. Trebuie precizat faptul că Curtea Constituțională s-a pronunțat  definitiv și obligatoriu prin decizia nr 448/2013 a constatat constituțional decât  în măsura în care taxa pentru serviciile publice de radiodifuziune şi televiziune se aplică numai persoanelor juridice care beneficiază de aceste servicii. Conf legii 193 art 16 ENEL poate fi sancționat ca  emitent al acestor somații și obligat acestuia la neîncheierea vreunui contract prin care să li se factureze clienților servicii neprestate. Facturarea acestor servicii încalcă prev. art. 1 și 4 din  Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, republicata 2012.