Surpriza de sărbători: taxa pe căruțe

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Surpriza de sărbători: taxa pe căruțe

În timp ce PSD se luptă pentru desființarea a 102 taxe, Guvernul tehnocrat condus de fapt de liberali, vine cu o nouă surpriză de sărbătorile de iarnă: se introduce o nouă taxă

Taxa RCA pe atelajele hipo este o palmă dată căruțașilor, oameni nevoiași, care trăiesc de pe o zi pe alta.
Ei se identifică cu țăranii care au o parcelă de teren, cu cei care trăiesc din transportul de mărfuri la sate, ori care au o căruță pentru a își asigura existența.
Fie că transportă paie de pe câmp, ori vreascuri din pădure, sau gunoiul, posesorii trebuie să plătească asigurare.
Așa a gândit strategul în bunăstarea românilor, premierul Dacian Cioloș.

cotiga

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 54/2016 privind RCA introduce obligativitatea asigurării căruțelor. Actul normativ a schimbat definiția termenului de „vehicul”, în așa fel încât proprietarii atelajelor cu tracțiune animală care au nevoie de înregistrare nu mai pot circula legal fără poliță RCA.
Până în prezent proprietarii căruțelor sunt obligați să își înregistreze căruța la Primăria comunei de care aparțin și, mai mult, plătesc și o taxă anuală pentru aceasta.

Astfel, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România inclusiv căruțele, au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă care urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule”. OUG care precede apariția Hotărârii, se fac exclusiv referiri la moneda euro, în care sunt stabilite limitele maxime pentru daunele achitate de asigurători, adică 1 milion de euro pentru daune materiale și 5 milioane de euro pentru vătămări corporale și daune morale. De neimaginat gândirea tehnocraților care stabilesc plata în euro, care contravine Constituției României ce prevede că pe teritoriul țării plățile se fac în moneda națională