Spitalul or. Oltenița. Dr. Sanda Smochină: Peste 1700 pacienți și-au pierdut accesul la serviciile medicale. Sunt împiedicată să îmi exercit profesia de medic…

2 săptămâni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Spitalul or. Oltenița. Dr. Sanda Smochină: Peste 1700 pacienți și-au pierdut accesul la serviciile medicale. Sunt împiedicată să îmi exercit profesia de medic…

Aparatura medicală pentru control și diagnosticare zace închisă în spații unde dr. Smochină nu are acces

 

Dr. Sanda Smochină acuză că aparatura de oftalmologie cumpărată pe bani din bugetul de stat. Dr. Sanda Smochină: Cât am fost manager am cumpărat cu cca. 2,5 mil lei aparatură pentru toate secțiile. După data de 9 noiembrie, dată la care nu am mai fost manager aparatura mi-a fost încuiată.

Este vorba de echipamente medicale de diagnosticare importante în domeniul oftalmologie. Am făcut plângeri peste tot. La Parchet, la minister, la Avocatul Poporului, La Casa Națională de Sănătate. Aparatura stă încuiată de pe 9 noiembrie și conducerea spitalului s-a trezit și vor să îmi dea cheia și aparatura în custodie, tocmai acum. Păi ce doctor mai are în gestiune aparate? Eu vreau accesul pacienților la aparatură și nu cheia de la camera respectivă. Vreau să tratez și să consult oamenii. De aceea sunt medic. Au încuiat aparatura iar pacienții au nevoie de servicii medicale. Avocatul Poporului a trimis 2 repoarte favorabile pentru a deschide spațiile medicale pentru a face servicii la populație.  N-au citit nici unii nimic…Aparatura era extrem de importantă pentru vreo 30 de persoane. Unele și-au pierdut și vederea…Este vorba de alți 1000 pacienți cu glaucom care au pierdut accesul la servicii medicale. Alți 700 sunt bolnavi de diabet, de boli cronice care nu au avut acces la serviciile medicale ale spitalului orășenesc Oltenița. 

Dr. Smochină spune că este obligată să se uite zilnic 8 ore la televizor deși rea să își exercite profesia de medic

Dr. Sanda Smochină: Ne-au luat toate lucrurile și le-au încuiat. Ne-au ținut parafa la ei 5 săptămâni. De abia săptămâna trecută ne-au dat arhiva că era a mea…Conducerea spitalului nu cunoaște legea. Spitalul din Oltenița nu are numai paturi pentru COVID. Are și contracte pentru spitalizare de zi. Are și contract de consultații în Ambulatoriu.

 

Sunt multe lucruri pe care vreau să le fac legal pentru oameni, să-i consult dar conducerea spitalului mă ține în spital și stau să mă uit la televizor de la ora 8 la 15. Nu fac nimic. Practic nu mă lasă să îmi exercit profesia de medic, nu îmi dau voie să consult nici un pacient. Eu știu ce urmăresc. Vor să mă acuze că nu am activitate și să mă dea afară. Am dat examen acum 20 de ani la minister pe postul acesta. M-am mutat în Oltenița pentru a lucra la acest spital pentru a ajuta pe oameni, pentru a fi medic. 

Sanda Smochină indică cum la Spitalul Oltenița actul medical depinde de cine a câștigat alegerile

Dr. Sanda Smochină: Eu mai am un cabinet privat în oraș dar nu am activitate pentru că sunt reprezentant legal CMI, am un leasing. plătesc o chirie și nu am avut cum să înstrăinez contractul. Mi-am făcut în fiecare an declarația la ANI. Astă toamnă, după ce s-au pierdut alegerile de către PSD, de parcă eu aș avea vreo treabă cu PSD-ul…mi-au pus în vedere să renunț la cabinet, dacă vreau să mai fiu manager.

Păi eu sunt doctor.  Și dacă ANI nu a dat nici un fel de aviz, favorabil ori nefavorabil…în toți acești 3 ani în care am dat corect, cinstit declarația nu am nici un răspuns de la ei…Eu sunt medic. Vreau să consult oamenii. La toate plângerile mele s-a dat aviz favorabil. Conducerea nu le-a citit. Mai grav este că pacienții au făcut și ei o plângere la minister că nu au unde să fie consultați. Nici nu știți la ce prigoană mă determină ca să plec din localitate. Mi-au transmis colegii. Eu am dat concurs la minister nu prin concursuri locale ca unii din ei…Este inadmisibil ca aparatură de 150 000 euro să fie încuiată iar mie să mi se refuze accesul la aceasta pentru a îmi exercita profesia...a încheiat dr. Sanda Smochină.

 

Vizavi de aceste aspecte trebuie remarcată situația impusă de pandemie la Spitalul Orășenesc din Oltenița unde Prefectura Călărași comunică aproape zilnic prin acel Comitet pentru situații de urgență un număr mare de decese cauzate de pandemie. Funcționarea spitalului orășenesc Oltenița este reglementată de ordinul 555 care oferă prioritate serviciilor medicale în legătură cu COVID. Cum rămâne cu restul de servicii medicale pentru bolile cronice, la care face referință și dr. Smochină? Sau în România nu se mai moare din cauza acestor boli?