Șohan Alexandru: de 7 ani, Administrația publică locală din mun. Călărași nu mai corespunde cerințelor cetățenilor. VIDEO

4 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Șohan Alexandru: de 7 ani, Administrația publică locală din mun. Călărași nu mai corespunde cerințelor cetățenilor. VIDEO

Alexandru Șohan a dezbătut asupra deficiențelor denunțând o totală lipsă de transparență a Primăriei Călărași, a cheltuirii banilor publici. Această Administrație sub conducerea lui Drăgulin descurajează total participarea cetățenilor la luarea deciziilor. La monitorizarea banilor publici este o opacitate totală privind cheltuirea banilor. Nu există dialog primar cetățeni decât după această activitate de strângere de semnături pentru demiterea sa. Adunările cu cetățenii sunt selective, primarului nu-i convine prezența cetățenilor care au idei, păreri sau ceva împortiva modului în care funcționează Primăria. Eu aș fi găsit de cuviință deplasarea primarului la fața locului, acolo unde a cerut voturile cetățenilor în cartiere unde infrastructura este căzută la pământ. Despre calitatea vieții în municipiu și dezvoltarea armonioasă din municipiul Călărași ea nu există. Dimpotrivă, există o subdezvoltare armonioasă. Nu se poate face o comparație cu alte orașe din țară sau alte țări, a spus Alexandru Șohan făcând o comparație cu intersecții înguste din Veneția unde se pot desfășura traficul auto, tramvai, biciclism, pietoni, fără probleme… cu traficul haotic din municipiul Călărași cu referință cel din intersecții mari ca Big unde se produc multe accidente. Un alt exemplu loc. Slobozia sau Făgăraș care sunt o frumusețe de orașe.

 

Nemulțumirile față de nemulțumirile cetățenilor din municipiu față de administrația Drăgulin rezultă din Strategia de dezvoltare a municipiului în care Șohan a crezut la momentul respectiv. El arată că nimic din ce s-a propus în acel document nu s-a realizat, că termenele au expirat de mult. Am crezut că reabilitarea și modernizarea străzilor se va face ca în Strategie, adică vreo 250 km de străzi pânî în 2019 cu 80 mil euro din bugetul local de Stat, Proiect Infrastructura mare și  POIM. S-au realizatt vreo 5 km. din acești 250 km prevăzuți. Nu știm câți bani s-au folosit din aceste surse de finanțare. A mai rămas un an…Obiectivul acesta al primarului este compromis. Vizavi de împrumuturile bancare Șohan a artăat că sunt și alte surse de finanțare ce trebuiau accesate. Personalul care lucrează în domeniul accesării de fonduri nu își afce treaba…nu știm cum au fost selectați, cum își fac treaba. Când nu poți să accesezi bani nerambursabili atunci faci împrumut. Banii din impozite se duc pe salarii care nu justifică activitatea pentru cetățeni. Este vorba și de alte cheltuieli ce trebuiesc plătite cum ar fi norma de hrană, vouchere, etc. Trebuie eliminate cheltuielile inutile ca Loredana sau alte activități ce nu au fost în interesul cetățenilor, care au fost doar în interesul primarului pentru reclamă și propagandă – a spus Șohan cu referința la spectacole, zilele municipiului, etc. Avem Direcția de Cultură CJCC, acestea trebuiau să se ocupe de spectacole și astfel de manifestări. Activitățile sportive cheltuie foarte mulți bani de la bugetul local, pentru handbal de exemplu. Sunt iubitor al acestui sport și consider că trebuia investit în activități pentru juniori, în centre sportive școlare. 1 milion de euro este extrem de mult iar alte localități au orientat către autofinanțare sporturile din localitate.

De ce trebuie ca primarul să aibă atâția consilieri care să nu îl învețe nimic bun? Primarul ne-a promis realizarea cu 200 000 euro până în 2016 de piste de biciclete și stații de biciclete. Perioada a expirat. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii portuare sunt vorbe  pentru care nu a făcut nimic, expirând în 2017…Modernizarea transportului public rutier este jalnică. Stațiile de autobuze nu există…Trebuiau modernizate 70% din stațiile existente. În municipiu ele nu există. Le vedem la…comune, acolo unde primarii sunt preocupați. Trebuiau realizate amenajarea sensurilor giratorii, amenajarea intersecțiilor, monitorizarea traficului, semaforizarea. Este o solicitare a cetățenilor pentru desfășurarea corectă a traficului rutier din municipiu. Lipsa parcărilor mai ales a celor publice este în urmă. Numărul autovehiculelor a crescut foarte mult, în condițiile în care PSD a împiedicat pe primar să își atingă obiectivele. Rețeaua rutieră nu ai face față la orele de vârf care sufocă orașul a spus Șohan dând exemple. Lipsa de semafoare inteligente este o lipsă de preocupare pentru nevoile cetățenilor.

S-a promis ca în 2014- 2020 Primăria a construit 2000 aartamente. Din acestea s-au dat în folosință vreo…30. Încrederea în primar nu mai există din partea solicitanților de locuințe. Nu a accesat fonduri. A avut majoritatea în Consiliu și nu a putut. Puținele lucruri s-au realizat din cauza intervenței consilierului Buzea. Opoziția nu mai este…Astea sunt motive pentru care cred că primarul trebuie demis. Ne-a mințit cu marmura pentru alei pe București, cu proiectul bulevardului Titulescu. Am văzut doar hârtii, deși consilierii l-au susținut. Consilierii nu se opun dezvoltării, ci risipei nejustijicate a banilor publici a spus Șohan cu referință către numărul mare de mobilier stradal și alte cheltuieli. Nu se vede o concepție pentru intrările în oraș a intervenției dinspre centru către periferie.

Starea de sănătate este jalnică. Băile comunale sunt promise în Strategie. Perioada de realizare a expirat, Piața Centrală s-a demolat…urmează Bazarul. Băncile analizează gradul de îndatorare. Dacă nu prezinți încredere nu primești împrumut bancar. Datoriile către prestările de servicii la Urban sau Rebu , reparațiile școlii 1 îi vor determina pe cetățeni să nu îl mai voteze, a indicat Șohan cu exemple. Oamenii sunt scârbiți cum este administrat orașul. Pentru a repara strada Grivița de exemplu trebuiau reparate anticipat străzile adiacente, Plevna, Rahova…Ecoaqua nu a reabilitat aceste străzi după efectuarea lucrărilor. Cine a răspuns pentru repararea acestor străzi, aducerea la starea inițială? a spus Șohan arătțnd că este vorba de o faptă penală cu consecințe grave. Șohan a arătat că s-a asfaltat după ploaie, arătând că viceprimarul Ivanciu a tolerat acestea…cu referințe la ceea ce a scris presa locală…Străzile din spatele de la Farfuria arată jalnic…starea continuă. Să supravegheze mai puți facebook-ul domnul primar, și să supravegheze străzile. Sunt convins că domnul primar nu știe cu ce se ocupă salariații lui…Nu știe. Postările Primăriei Călărași nu le cred sunt lipsite de credibilitate, de exemplu cum s-a jucat primarul cu sistemul de alarmă de la Telekom. Ar fi bine ca biroul de presă să se vegheze asupra activității. În timpul programului nu trebuie să îți plătești facturile…Sau să nu scrii despre asta. Organigrama Primaăriei este încărcată exagerat. Cum este posibil ca să încadrezi șef de serviciu la 2-3 salariați? În alte Instituții este altfel a spus Șohan arătând că este în legătură cu cheltuirea de bani suplimentar pentru salarii…Primăria trebuie restructurată prin management instituțional.

Proiectele depuse de cetățeni la Primărie sunt degeaba. a spus Șohan arătând un proiect despre bugerarea participativă depus în august 2018, care nu a urmat procedura legală prevăzută de legea 215/2001. Nici acum nu am primit răspuns…E vorba de încurajarea cetățenilor la luarea deciziilor. Ei vin cu propuneri, din bugetul local se acordă 15% pentru aceste probleme, se dezbat, supuse Consiliului…sunt multe orașe unde acest program funcționează. Nu avem capacitate să ne adaptăm…Despre clasa politică actuală, Șohan arată că este preocupat de administrația locală, cu arată orașul. Dacă Drăgulin candidează primar voi candida la Consiliul local. Voi avea propuneri constructive. Nu am nimic cu Drăgulin ci cu primarul ce își bate joc de acest oraș. Îi transmit să consulte pe cetățeni și să fie atent la cheltuirea banilor publici. Nu știe în ce situație se află…Dacă lucrurile continuă negativ din aprtea sa continuăm străngerea de semnături pentru demiterea sa. Este un demers legal, constituțional. La Primărie văd mulți oameni capabili să îl înlocuiască pe primar. Asistîm la declarații care ascund pe oamenii competenți, cu inițiative…Au și părți bune și rele…Când se scriu proiectele, nu se poate să fie doar munca primarului…Este multă rea voință. Primăria Sinaia a accesat 19 milioane ron nerambursabili de la ADR Sud Muntenia pentru iluminat public, parcuri, etc…Cum pot unii să facă și noi nu? Că avem o Direcție în Primărie cu atâția salariați…Și dacă nu putem de ce nu cere sprijinul altora…cum ar fi la ADR Sud Muntenia…la ministerul Dezvoltării trebuie să ai discuții și să iei fonduri…De ce Eduard Grama poate să facă aceste lucruri? De ce Vasile Iliuță poate să facă acest lucru? Mi se pare că Drăgulin este mai mult preocupat ca să vadă al cui este terenul acela de unde provin mirosuri de la fertilizarea naturală, al familiei lui Iliuță…decât de problemelePrimăriei…Ce să înțelegem de aici? Să nu credeți că nu am nemulțumiri și pentru Dragoș Coman…Am și vizavi de el. Poliția locală, funcționează defectuos, nu este eficientă. Eu am soluții pentru remedierea unor aspecte…Voi fi aproape pentru a ajuta pe cei ce au nevoie, de voi de presă dar mai ales de Călărași… a încheiat Șohan Alexandru interviul.