Senatorul Roxana Pațurcă face un bilanț. INTERVIU

1 săptămână ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Senatorul Roxana Pațurcă face un bilanț. INTERVIU
  1. Atitudinea din Călărași: Doamna senator, în luna decembrie se încheie mandatul dvs. de parlamentar. Ce amintiri plăcute aveți, de-a lungul acestuia?

 

Senator Roxana Natalia Pațurcă: Sunt multe amintiri frumoase pe care le am din perioada mandatului. Cele mai plăcute sunt cele în care am putut ajuta călărășenii, fie că vorbim aici de oamenii simpli din Călărași, fie că vorbim de directori de instituții care îmi solicitau ajutorul pentru a rezolva problemele instituțiilor pe care le conduceau.

Menirea unui senator este de a fi mereu în slujba cetățenilor, iar eu am căutat mereu să mulțumesc pe toți călărășenii care au apelat la mine, dincolo de statutul social, apartenența politică sau problema invocată.

Acestea sunt cele mai plăcute amintiri, momentele în care am reușit să ajut oamenii.

  1. Atitudinea din Călărași: Ce proiecte legislative v-au implicat cel mai mult și cum apreciați utilitatea legilor/ actelor legislative care au fost și contribuția dvs.?

 

Senator Roxana Natalia Pațurcă: Am avut multe inițiative legislative în acești 4 ani alături de colegii mei din Parlament. Pe parcursul unui an un senator inițiază sau sprijină alături de colegii săi în jur de 100 de proiecte legislative. Unele ajung să fie promulgate, altele sunt modificate în Cameră sau chiar de către colegi. În orice caz, prin tot ceea ce face în Parlament, un senator trebuie să aibă în vedere nevoile celor care l-au votat pentru a-i reprezenta în Senat.

Îmi amintesc că am pus suflet la proiecte de lege care au menirea de a proteja pe toți călărășenii, așa cum ar fi propunerea legislativă pentru protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, propunerea legislativă privind protecția consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive sau propunerea legislativă privind modificarea și completarea art. 105 din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care am oferit primăriilor posibilitatea decontării din buget a cheltuielilor cu transportul elevilor.

Desigur, sunt multe inițiative legislative la care am contribuit, m-am implicat cu aceeași dăruire în toate, dar acestea mi-au rămas în minte, poate și datorită faptului că ele erau menite să ajute atât de mulți oameni.

  1. Atitudinea din Călărași: Ați fost printre oameni și ați cunoscut necazul, suferința multora în județ, în țară. Apreciați că sunt schimbări pozitive pentru prosperitatea românilor, pentru bunăstarea acestora, la care v-ați adus direct sau indirect aportul?

 

Senator Roxana Natalia Pațurcă: Da. Așa cum bine știți, social-democrația presupune exact acest lucru: identificarea nevoilor celor mulți, celor aflați în dificultate, și găsirea unor soluții pentru a-i ajuta. Mereu am căutat să ajut. Aceasta mi-a fost menirea.

Am participat activ la promovarea legilor privind majorarea salariilor și pensiilor și acestea au fost câștiguri pentru toți românii. Consumul intern a crescut ceea ce a dus la creșterea ofertei firmelor, la mărirea cifrei de afaceri anuale, la creșterea PIB, a producției și în final a nivelului de trai a fiecăruia dintre cetățeni.

Dacă vorbim de agricultorii din Călărași, au fost inițiative care au ajutat direct agricultorii, au ajutat direct producătorii agricoli locali – să ne amintim de programele de ajutor ale fermierilor, să ne amintim de proiectul de refacere a sistemelor de irigații, iar noi la Călărași avem deja sute de hectare care sunt acum acoperite de acest sistem de irigații.

Sunt lucruri pozitive care rămân, indiferent că le-am promovat sau votat în perioada când am activat în PSD. Nu regret niciun moment din cele în care am conștientizat că prin tot ce fac pot ajuta pe românii care mereu au așteptat astfel de proiecte din partea Parlamentului.

Acum sunt în PNL și îmi voi face datoria așa cum trebuie față de această formațiune. Aceasta nu înseamnă că nu voi mai asculta vocea celor mulți, ba dimpotrivă. Sunt multe inițiative bune pentru călărășeni și la PNL și cât voi activa în politică mă voi strădui să nu dezamăgesc prin activitatea mea și să aduc bunăstare călărășenilor.

Vreau să mai fac o precizare – orice partid caută să facă politică pentru toți românii. Faptul că PSD este o formațiune social-democrată nu a împiedicat cu nimic inițiativele legislative în sprijinul antreprenorilor. La fel, faptul că PNL este formațiune politică de dreapta, nu înseamnă că nu au și că nu vor avea și inițiative care privesc problemele celor mulți. Poate că acesta este cel mai mare aport al meu la partidul din care fac parte – faptul că știu să identific nevoile sociale, că știu cum pot fi aceste nevoi abordate pentru a fi soluționate. Este important.

 

  1. Atitudinea din Călărași: Este greu să faceți opoziție actului de guvernare, ca fost parlamentar PSD și actual parlamentar PNL? Ce anume presupune aceasta?

 

Senator Roxana Natalia Pațurcă: Bună întrebare. Din punct de vedere politic, juridic, nu fac opoziție actului de guvernare, întrucât acum fac parte din partidul care se află la putere. Din punct de vedere tehnic însă, se poate spune că fac opoziție internă actului de guvernare, în sensul că încerc să îmbunătățesc propunerile legislative ale colegilor mei astfel încât acestea să ajute cât mai mulți români. Încerc să ofer și o latură socială anumitor proiecte, încerc să împing beneficiul unor legi către cât mai mulți români.

Pentru că vin din Opoziție, acolo unde analizam minuțios actul de guvernare, am această deprindere, acest exercițiu și încerc să fac eu lucrul acesta înainte ca actul legislativ sau propunerea respectivă să ajungă în dezbatere. Dacă vreți, profit de experiența mea ca parlamentar până nu demult în Opoziție și încerc să ajut cât pot partidul meu actual.

 

  1. Atitudinea din Călărași: La ce proiecte legislative lucrează senatorul călărășean Roxana Pațurcă, acum către final de mandat?

 

Senator Roxana Natalia Pațurcă: În acest moment activez în Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, acolo unde voi prelua din mers activitatea și îmi voi aduce din plin aportul, iar proiectele legislative la care îmi voi oferi sprijinul sunt proiectele legislative ale PNL.

Am fost angrenată într-o serie de proiecte legislative, dar acestea nu constituie parte din inițiativele mele, așa că doar îmi voi aduce aportul și le voi sprijini în Senat.

  1. Atitudinea din Călărași: Ce transmiteți călărășenilor? Dar oamenilor politici de care v-ați despărțit?

 

Călărășenii trebuie să știe că am rămas aceeași Roxana Pațurcă, cea care i-a ajutat mereu și cea a cărei ușă de la cabinetul senatorial a fost mereu deschisă, așa cum este și acum. Și, dincolo de orice circumstanțe politice, am rămas și voi rămâne lângă ei.

Eu nu m-am despărțit de oameni politici. În politică dialogăm, conlucrăm, discutăm proiectele aflate în diferite stadii de lucru.

M-am despărțit însă de falșii prieteni, cei care au știut să profite de poziția mea în cadrul partidului sau în Parlament, iar acum, când contextul politic s-a schimbat, mi-au întors spatele. Au confundat omul cu politicianul.

Un om nu este definit de apartenența politică sau de simpatia pentru un anumit partid. Un om este definit de realizările sale, de principiile pe care le adoptă, de modul în care își ajută semenii, iar din acest punct de vedere am știut mereu să fiu om.

Un mesaj pentru toți călărășenii: mergeți la vot! Este important pentru Călărași să aibă conducătorii care vor veni în fața cetățenilor cu cel mai bun proiect. Indiferent cu cine veți vota, ieșiți la vot și acordați votul vostru celui pe care îl simțiți cel mai apropiat de voi, de județul nostru, de nevoile noastre, ale tuturor.

Doar așa vom putea duce acest județ mai departe.