Senatorul PSD Roxana Pațurcă despre călărășeni, politica PSD și administrația locală. INTERVIU

11 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Senatorul PSD Roxana Pațurcă despre călărășeni, politica PSD și administrația locală. INTERVIU

Doamna senator Roxana Natalia Pațurcă a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor primite de la zecile de cetățeni cu care ne-am întâlnit în campania electorală, și nu numai. Oamenii se interesează despre viitorul lor, semnalează probleme de natură legislativă, întreabă despre sustenabilitatea unor proiecte și lucrări locale, întreabă despre administrație și bunăstare despre lucrurile bune a căror rezolvare le așteaptă în continuare de la partidul care a fost cel mai aproape de ei, de oameni: PSD

Reporter:  Doamna senator, ați avut în ultimele 3 săptămâni întâlniri cu alegătorii din multe locații ale județului. Cum percep aceștia utilitatea legislației adoptată de PSD?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Da, am avut întâlniri și vom avea. Suntem abia la început, dacă luăm în considerare cele două tururi de scrutin pentru prezidențiale. Călărășenii apreciază nu numai utilitatea legislației, ci toate măsurile economice și sociale pe care guvernul PSD le-a luat pentru toți românii.
Vorbim aici nu doar de creșterea pensiilor și salariilor, nu doar de sprijinirea sectorului antreprenorial, ci și de măsuri punctuale de care județul nostru a beneficiat din plin, așa cum sunt măsurile de sprijin pentru agricultori sau Programul de refacere a sistemului național de irigații.
Sunt măsuri pe care oamenii le percep ca fiind foarte utile pentru întreaga societate și pe care le apreciază.
Ce nu înțeleg călărășenii și nu vor înțelege vreodată este de ce au considerat liberalii util să dea jos un guvern care în ultimii 3 ani a adus o creștere economică sustenabilă și a generat creșterea puterii de cumpărare. Aici nu avem ce să le explicăm, pentru că nu înțelegem. Îi lăsăm pe liberali să le spună care a fost logica acelei moțiuni de cenzură.


Reporter: Ce probleme de natură legislativă au semnalat cetățenii pentru a fi îndreptate/ cum se poate acționa?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: De regulă cetățenii ne semnalează problemele lor de zi cu zi, iar rolul nostru, al politicienilor care reprezentăm călărășenii, este să îi ascultăm și să încercăm să transpunem în legislație măsuri pentru rezolvarea fiecărui tip de probleme.
Vă dau un exemplu la nivel național: majorarea punctului de pensie și modificarea modalității de indexare a acestuia au venit ca o rezolvare legislativă a unei probleme constatate de cetățeni și de noi toți – inechitățile care existau în sistemul român de pensii înainte de apariția acestei legi.
Iată cum o problemă la nivel social își găsește rezolvarea într-o măsură legislativă care aduce ca beneficii creșterea puterii de cumpărare a pensionarilor și creșterea nivelului de trai.
Însă cel mai important este să știi să îi asculți pe cei care ți-au acordat încrederea lor pentru ca tu să ocupi acea funcție publică, fie că ești senator, fie că ești primar sau consilier local. Știm cu toții parlamentari care, deși reprezentanți ai călărășenilor, nu știu cum să ajungă de la București la Călărași fără GPS, fără să mai vorbim de lipsa lor totală de implicare în viața orașului și județului. Nu vreau să dau nume, dar cu siguranță, dacă vor mai candida acești politicieni vreodată în județul nostru, vor avea mari probleme în a le explica oamenilor unde au fost în acești 4 ani, întrucât nu au prea fost zăriți pe străzile din Călărași. Cam acesta este modelul liberal de a face politică pentru călărășeni, iar acest lucru se vede și din calitatea scăzută a actului administrativ prestat.

Reporter: Cum văd oamenii de pe stradă rolul PSD pentru bunăstarea lor, cum văd implicarea parlamentarilor pentru rezolvarea unor probleme personale?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Oamenii ne apreciază și realizează că suntem singurul partid care a adus creștere economică sustenabilă, creștere care a permis ajustarea pozitivă a pensiilor și salariilor. Călărășenii compară ca orice alt român – pe de o parte au un partid care crește veniturile românilor, pe de alta un partid care anunță că va tăia salariile și pensiile și va stopa finanțarea proiectelor locale.
În ceea ce privește implicarea în rezolvarea unor probleme sociale, pot să vorbesc în nume propriu – călărășenii mă apreciază pentru tot ce fac pentru ei și le mulțumesc și pe această cale pentru aprecierile lor. Le garantez că ușa cabinetului meu senatorial va fi mereu deschisă pentru ei și îi voi asculta mereu, pe fiecare în parte, până la finalul mandatului, încercând să găsesc soluții la problemele semnalate.
Vă mai spun ceva – din păcate, ca senator de Călărași, am fost nevoită în toți acești ani să acopăr lipsa de implicare a parlamentarilor liberali, dar și lipsa de implicare a administrației liberale în rezolvarea problemelor călărășenilor. Nu de puține ori am adus miniștri la Călărași care le-au arătat edililor locali că au posibilitatea să acceseze anumite finanțări guvernamentale pentru renovarea unor școli aflate în stare critică de degradare sau pentru dotarea unor spitale. Cu siguranță, era datoria acestor edili să știe toate aceste posibilități de finanțare, dar i-am ajutat noi să afle despre ele, în beneficiul călărășenilor.
Politica mea a fost mereu să fac bine pentru cetățeni, indiferent de preferințele lor politice. De aceea, am ținut mereu să ajut județul, chiar dacă prin aceasta am dat o mână de ajutor, indirect, și primarilor de altă culoare politică.

Reporter: Cum vedeți ca președinte executiv al PSD Călărași sustenabilitatea unor proiecte de dezvoltare ale comunităților în situația în care un alt guvern va opri finanțarea unor proiecte?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Este un subiect destul de delicat în actualul context politic. Înțeleg preocuparea primarilor din județ și din toată țara în ceea ce privește declarațiile liberalilor care au anunțat că vor opri finanțările către proiectele locale și că vor desființa instrumente precum Fondul de Dezvoltare și Investiții. Nu vorbesc aici doar de îngrijorarea primarilor social-democrați, ci și de cea a primarilor liberali, al căror preconizat guvern pregătește tăieri de fonduri și către localitățile ai căror edili sunt. Mă pun în locul lor și, dacă voi fi aleasă primar, în situația în care aș candida, m-ar preocupa extrem de mult un astfel de subiect precum cel al tăierilor de fonduri și cu siguranță ar trebui să găsesc soluții legale alternative pentru ca proiectele necesare localității să meargă în continuare.
Vreau să vă reamintesc și dvs. și cititorilor publicației dvs. faptul că în repartizarea fondurilor pentru proiectele de dezvoltare locală guvernul PSD nu a ținut cont de culoarea politică a primarilor și a alocat în mod echitabil bani către toate primăriile. Se pare că acum liberalii vor tăia la fel de echitabil toate fondurile. Ne vom descurca mai greu la nivel local fără sprijin din partea guvernului, dar sper ca liberalilor să le vină mintea de pe urmă, în situația în care vor ajunge la guvernare, bineînțeles.

Reporter: PSD este un partid mare și aveți o răspundere deosebită în coordonarea organizațiilor locale. Ați putut rezolva probleme legate de administrație semnalate de colegi în legătura cu guvernul?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Trebuie să recunoaștem că aici, la Călărași, am fost într-un fel favorizați, având o legătură extrem de bună cu guvernul PSD. Rând pe rând am fost vizitați de premier, de liderul partidului, de miniștrii cabinetului, de secretarii de stat, de toți factorii decidenți. Vizitele includeau nu numai discuții la sediul organizației, ci și vizite de lucru în teren și discuții cu călărășenii. Am rezolvat foarte multe probleme ale localităților din județ în urma acestor întâlniri iar colegii de partid, primari, dar și primarii din cadrul altor partide, mi-au mulțumit pentru că am reușit să aducem în atenția guvernului probleme locale, acestea găsindu-și mult mai repede rezolvarea.

Reporter: Cum apreciați faptul că guvernul PSD a acordat fără discriminare bani pentru dezvoltarea comunităților fără a ține seama de orientarea politică a primarilor? Poate fi aceasta un deserviciu electoral la viitoarele alegeri locale?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: În nici un caz. PSD a pus în aplicare o politică socială, pentru toți românii. De aceea, partidul nostru a ținut să ajute toate localitățile României, indiferent de culoarea politică a primarului. Este un gest normal, al unui partid mare și responsabil, un gest care a fost și va fi apreciat de către români.
Nu mă aștept ca liberalii să trateze la fel toate localitățile și probabil că singurul tratament egal pe care îl vor aplica este cel al tăierilor de fonduri pentru absolut toate orașele și comunele județului. În acest context, cu părere de rău pentru toți primarii care s-au obișnuit să primească soluții pe tavă de la guvern, singura ieșire din situația care se prefigurează este să găsești singur rezolvarea, la nivel local sau prin accesarea unor fonduri externe.
Din acest punct de vedere, alegerile locale care vin sunt extrem de importante, iar oamenii trebuie să voteze primari care au capacitatea de a rezolva probleme și care au posibilitatea de a aduce finanțări pentru localitățile călărășene, astfel încât proiectele locale să meargă în continuare. Dacă tu, la municipiu, nu ai fost în stare să te lupți timp de patru ani pentru cei care te-au votat, cu atât mai puțin o vei face acum, când liberalii tăi îți vor tăia finanțările.
Da, municipiul are nevoie de un primar nou, cu o nouă viziune și care să abordeze problemele urbei într-o modalitate care să le aducă rezolvarea.

Reporter:  Cum vedeți România condusă de Viorica Dăncilă? Dar de un alt președinte? Vor continua lucrurile bune realizate în mandatul PSD?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Cred că un premier care a condus un guvern timp de 3 ani și care a adus creștere economică țării în toți acești ani consecutiv, merită să ajungă președintele României. România condusă de Viorica Dăncilă va fi o țară care va crește social și economic și care va fi respectată pe plan internațional.
Dacă românii vor alege un alt președinte decât liderul PSD, știm cu toții că acest președinte va opri lucrurile realizate în mandatul PSD și că va adopta măsuri de austeritate fără precedent care vor lovi puternic în economie și în cei mai mulți dintre români.

Reporter: Cum vedeți administrația publică locală din mun. Călărași comparativ cu a altor localități? Ce lucruri bune au făcut și ce ar mai avea de făcut?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Din păcate nu se văd lucrurile bune, dar se văd nemulțumirile călărășenilor, care sunt din ce în ce mai acute. Haideți să ne reamintim că această administrație locală liberală este atât de ”apreciată” de locuitorii municipiului încât la europarlamentare au avut doar 600 de voturi peste voturile obținute de PSD. Dacă într-un județ aproape galben, cu o administrație locală galbenă la nivelul municipiului, abia reușești să aduni voturile celor care se presupune că ar trebui să fie mulțumiți de activitatea ta, atunci înseamnă că ai o mare problemă legată de eficiența actului administrativ pe care îl prestezi, chipurile în beneficiul cetățenilor.
Vă spun cu toată responsabilitatea că la anul municipiul nu va mai avea primar liberal. Eu, ca femeie, văd municipiul un pic altfel. Poate din cauza faptului că noi, femeile, avem un altfel de simț estetic, poate pentru că suntem gospodine și acasă și la locul de muncă, poate pentru că ne place frumosul și ne place să facem bine pentru oameni, dar este limpede că avem nevoie de o schimbare drastică la Călărași pentru ca acest oraș să aibă aspectul pe care îl merită, să fie curat, îngrijit și să ofere locuri de muncă celor care se nasc, copilăresc, învață și trăiesc aici.

Reporter: Ca posibil primar în Călărași, municipiu cu o datorie bancară frumoasă, pe 12 ani contractată de actualul primar…cum v-ați orienta către dezvoltarea localității?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: La Călărași se simte o nevoie urgentă de măsuri pentru încurajarea antreprenoriatului și pentru dezvoltarea potențialului turistic al zonei. Să ne amintim că municipiul se clasează între primele orașe din țară ca potențial, dar că, din păcate, lipsa măsurilor adecvate la nivel local a descurajat oamenii de afaceri să investească în Călărași.
Este nevoie de investiții, de locuri de muncă, de atragere a turiștilor la Călărași. Se pot face toate aceste lucruri, dar este nevoie de voință.
Domnul Drăgulin nu a rezolvat aceste lucruri timp de 3 ani, va veni la alegeri, după încă un an, să ceară un nou mandat, spunând călărășenilor că va rezolva în următorii 4 ani ce nu a rezolvat în ultimii 4. Cu Drăgulin primar pentru încă un mandat, Călărașiul ar avea neșansa să stea pe loc nu timp de 4 ani, ci timp de 8 ani. Mai are cineva răbdare?
Cu toții am văzut ce a făcut actualul primar, cu toții știm că este nevoie de o schimbare majoră, de om și de politică locală aplicată la nivelul Călărașiului pentru ca acest oraș să aibă locul pe care îl merită și pentru a oferi locuitorilor municipiului ceea ce așteaptă de atât timp: un oraș frumos, curat, cu spații verzi, locuri de joacă, cu școli primitoare și spitale dotate și cu oameni sănătoși și mândri de urbea lor.

Reporter: Ce satisfacții aveți ca senator PSD după 3 ani? Dar insatisfacții?

Senatorul PSD Roxana Pațurcă: Satisfacțiile cele mai mari ca senator vin atunci când oamenii îți mulțumesc pentru că datorită eforturilor tale sau ale partidului al cărui membru ești și-au rezolvat problemele de zi cu zi sau pentru că simt o creștere a nivelului de trai și a puterii de cumpărare. Insatisfacțiile provin în general din situații în care vezi adevăratul caracter al unor oameni pe care îi considerai apropiați, oameni care preferă să trădeze organizația pentru binele lor personal. Dar și aceste insatisfacții de moment pălesc în fața satisfacției de a-i mulțumi prin activitatea ta pe românii pe care îi reprezinți.
Vreau să vă mai spun un singur lucru: indiferent ce decizie voi lua în legătură cu cariera mea politică după terminarea mandatului de senator, îmi voi păstra același crez conform căruia politicianul este un funcționar în slujba oamenilor care îl votează și nu invers. La mine călărășenii nu vor veni niciodată cu reținere, cu căciula în mână și nici nu vor fi nevoiți să aștepte pe holuri așa cum se așteaptă acum în unele primării. La mine ușa va fi mereu deschisă, așa cum este și acum, iar călărășenii vor fi mereu primiți, ascultați și li se va oferi o rezolvare problemelor lor.