Senator Roxana Pațurcă: ”Stilul de guvernare al liberalilor a dus România înapoi cu ani buni, în doar câteva luni”

2 săptămâni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Senator Roxana Pațurcă: ”Stilul de guvernare al liberalilor a dus România înapoi cu ani buni, în doar câteva luni”

 

– Doamna senator, partidul din care faceți parte crește ca intenție de vot în rândul electoratului. Ce părere aveți despre evoluția PSD?

Este o evoluție previzibilă, ce-i drept, în mare parte pe fondul incompetenței liberalilor în a asigura un act de guvernare coerent. Românii au realizat că PNL este în prezent mai preocupat de achizițiile de materiale medicale la supra-preț, așa cum în urmă cu câteva luni era mai preocupat de programarea alegerilor electorale anticipate. Nu le-au ieșit nici schemele politice care ar fi dus la declanșarea alegerilor anticipate, iar contractele dubioase sunt acum anchetate de către instituțiile abilitate. Ghinion, cum ar spune vorbitorul de limbă maghiară la ceas de seară de la Cotroceni.

Creștem, e drept, dar pentru noi această creștere vine ca un fapt normal. Ne bucurăm, dar nu putem să ne bucurăm pe deplin când conștientizăm că stilul de guvernare al liberalilor a dus România înapoi cu ani buni, în doar câteva luni. Împrumuturile fără număr și la dobânzi exorbitante ale Guvernului PNL, plățile anticipate și nejustificate către partenerii lor politici, întârzierea luării unor măsuri concrete de relansare economică, toate acestea fac ca România să fi pierdut, în doar câteva luni, tot ceea ce câștigase cu PSD în 3 ani de guvernare.

– Am văzut că aveți un program de repornire al economiei pe care doriți să îl promovați în Parlament. Despre ce este vorba, în mare?

Da, avem un program, ”Repornim România”, program prin care intenționăm să atingem patru obiective majore: repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă, protejarea puterii de cumpărare a populației și oferirea unor stimuli economici.

Avem în total 28 de măsuri prin care ne propunem să atingem aceste obiective, măsuri care privesc atât populația, cât și firmele.

Ajutăm familiile aflate în dificultate, care vor primi un ajutor financiar care să le ajute să traverseze cu bine această perioadă, dar și firmele care acum, așa cum ați văzut, nu găsesc suport în programele guvernului liberal. Din cele peste 100.000 de firme care solicită un împrumut prin intermediul platformei IMM Invest, doar 42 au fost acceptate de către bănci, un număr insignifiant. Românii și firmele românești au nevoie de ajutor acum, nu când se va decide, dacă se va decide vreodată, guvernul Orban. Acesta este motivul pentru care am decis acum promovarea acestui program în Parlament. Este, dacă vreți, un program de guvernare pe termen scurt pe care îl oferim liberalilor, sub formă de lege, pentru a ști ce trebuie făcut la guvernare într-o situație de criză economică și socială.

– Programul prevede și măsuri pentru agricultori? Sunt mulți fermieri călărășeni care sunt afectați în acestă perioadă, nu numai din cauza crizei, ci și din cauza secetei.

 

Da, măsurile de sprijin orientate către fermieri prevăd în primul rând plăți mai rapide pentru cei care desfac produsele agricole către magazine. Ne referim aici la plăți de 5 zile pentru facturile emise pentru produsele proaspete și de 15 zile pentru facturile emise pentru celelalte produse. În al doilea rând programul prevede asigurarea din Fondul De Garantare a Creditului Rural (”FGCR”) a garantării în procent de  100% a proiectelor declarate eligibile pe fonduri europene în cadrul Agenției pentru finanțarea investițiilor rurale (”AFIR”), în perioada aprilie–decembrie 2020. În al treilea rând se prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat privind plata suplimentară pe hectar/cap de animal pentru anul 2020 echivalent cu cuantumul platii de bază pentru anul de cerere anterior. Plafonul maxim a schemei de ajutor de stat este de 500 milioane de lei.

– Va reuși PSD să suplinească în Parlament lipsa de inițiativă a liberalilor de la nivelul Guvernului?

Sunt convinsă că măsurile pe care le inițiem acum, prin promovarea unor astfel de proiecte în Parlament, vor avea darul de a scoate România din criza economică și socială în care au aruncat-o liberalii. Ca parlamentar de Opoziție nu pot decât să mă bucur că avem puterea acum, în Parlament, să promovăm un astfel de program precum ”Repornim România”, program care va trebui pus în practică de către guvern, având putere de lege odată votat, în beneficiul tuturor românilor afectați de această situație.

 – Un mesaj de final pentru călărășenii care vor citi acest interviu?

Să-și păstreze speranța. Acesta este mesajul meu pentru toți cei care așteaptă măsuri urgente de relansare economică.

Ce au distrus liberalii în aceste luni nefericite de când se află la guvernare vom repara cât de curând în Parlament.