Sediul primăriei Grădiștea s-a mutat. Iată unde…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Sediul primăriei Grădiștea s-a mutat. Iată unde…

Urmare a demolării primăriei Grădiștea și reconstruirii unui nou sediu pentru aceasta din data de 30 iulie 2020, sediul Primăriei Comunei Grădiştea este Şcoala cu clasele I-IV din satul Cuneşti. Au fost mutate toate compartimentele: taxe şi impozite, inspecţia fiscală, casieria şi asistenţa socială, ultimele fiind compartimentele de stare civilă/resurse umane şi registratura instituţiei. Se intenționează construirea în locul sediului demolat a unui sediu cu etaj și anexe spațioase, multe spații ale primăriei fiind supraaglomerate și altele ocupate de arhive.

Primele date despre scoala Cunești, sunt din 1836. Tendința era atunci ca preotii din sate sa organizeze scoli pe langa biserici. Intre 1845 – 1850 a fost construit un prim local al scolii; se faceau in medie doua clase. In 1864, legea instituie gratuitatea si obligativitatea invatamantului primar; astfel reteaua scolara se extinde in toate satele comunei.

Invatatorii au fost constienti de faptul ca scolile sunt adevarate centre de cultura in mediul rural si vor contribui la infiintarea de biblioteci scolare si satesti, cercuri culturale si camine culturale. In 1932, despre rolul scolii, Alexandru Nistor, invatator la scoala din Cacomeanca avea urmatoarea parere: “rolul scolii de astazi nu se margineste la a face simpla instructiune. Facand numai atat, scoala va atinge numai in parte scopul ei. Scoala trebuie sa observe, sa cerceteze, sa aleaga si sa indrume pe tinerii scolari catre o meserie sau o profesie care sa fie in concordanta cu aptitudinile lor, cu vocatia lor.

In anul 1948 se organizeaza invatamantul elementar de 7 ani, iar dupa generalizarea invatamantului de 8 ani sunt cuprinsi toti copiii de varsta scolara in cadrul scolilor din comuna. In anul 1961 este inaugurat noul local al scolii din Gradistea. La nivelul anului 2002 elevii comunei studiau in 21 sali de clasa si cabinete scolare, 3 laboratoare si 1 atelier scolar fiind instruiti de 43 de dascali.