Se lucrează din greu pentru a se finaliza etajul lipsă al Bibliotecii Județene

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Se lucrează din greu pentru a se finaliza etajul lipsă al Bibliotecii Județene

Taină mare în jurul proiectului lui Filipescu

În 2013 s-a modificat proiectul inițial al Bibliotecii județene, fără aprobarea consilierilor, cu costurile suplimentare de rigoare. Nici acum cheltuielile realizate în plus cu etajul, cu destinația încăperilor, nu spune cât s-a cheltuit în plus. Taina este mare și nu se știe ce dotări mai are biblioteca județeană ori cât s-a achiziționat din acestea.

Fostul președinte al Consiliului Județean Călărași Răducu Filipescu este bine mersi la Senatul României unde se bucură de imunitate. Și foștii vicepreședinți ai Consiliului județean sunt bine mersi tot aleși. Vă întrebați cine suportă diferența cheltuielilor realizate pentru a se respecta proiectul. Venirea lui Vasile Iliuță în fruntea consiliului județean a adus legalitate privind acest proiect prin aprobarea unei documentații tehnico-economice pentru o clădirea aproape de cea inițială, cu cinci etaje. Am spus… aproape, întrucât ultimul etaj, nu mai are cum să fie întreg, ci retras, pentru că și etajul patru a fost retras. În urmă cu 2 ani valoarea investiției era în jur de 3,2 mil. euro, din care 2,6 construcții și montaj. În raportul la proiectul de hotărâre aprobat de consilieri am găsit multe  modificări ale funcționalității spațiilor

Înapoi în 2015…

Fostul președinte Răducu Filipescu și-a dat seama că lucrurile nu merg în direcția dorită și în august 2015 a venit cu un proiect de hotărâre prin care dorea legalizarea… ilegalităților, adică aprobarea unei documentații tehnico-economice a unei biblioteci cu trei etaje plus unul retras. Nenorocirea a căzut atunci pe capul lui Marian Dinulescu. Pentru a iniția proiectul de hotărâre  el trebuia să convingă  ca etajul ras să fie pe placul consilierilor. Numai că acesta nu a reușit și s-a lăsat cu scandal, Dinulescu fiind nevoit să-și retragă atunci în 2015 proiectul. Dinulescu nu a renunțat, nu s-a lăsat și a venit cu același proiect și în octombrie 2015. Dar degeaba…consilierii județeni nu au putut a fi fraieriți rezultând din nou scandal….

Cine plătește?

Deși consilierii județeni au aprobat o clădire cu patru etaje întregi plus unul lipsă, construcția rezultată  a fost cu trei etaje întregi și unul lipsă. Practic, din clădirea ce se dorea a fi una modernă lipsea un etaj. Lucrările au fost sistate, iar fosta administrație condusă de Răducu Filipescu promitea un raport ce va cuprinde lucrările efectuate și sumele cheltuite. Asta au cerut și o parte din consilierii județeni. Nimic nu a fost oferit până în prezent din informațiile cerute de presă. Administrația Vasile Iliuță a urmat pașii legali pentru efectuarea modificărilor ca în proiectul corect. Alte schele au fost montate pe lângă clădire iar etajul lipsă s-a realizat cu chiu cu vai. Progresul lucrărilor este jalnic, se văd doar câțiva lucrători care prestează acolo. Curtea plină de resturi de construcție și gunoaie așteaptă o salubrizare. Călărășenii așteaptă și ei darea în folosință a Bibliotecii județene înghesuite la subsolul Consiliului Județean. Mai vor și lista cu cheltuielile suplimentare realizate. Cine le va suporta și de ce? De ce din clădire a fost ras un etaj întreg, fără ca documentația tehnico-economică să fie aprobată de consilieri?Cît a costat reproiectarea? Dar calculul de rezistență al clădirii pe care s-a mai realizat un etaj?