Scăldatul interzis pe malul Borcei, din cauza apei poluate cu dejecții

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Scăldatul interzis pe malul Borcei, din cauza apei poluate cu dejecții

Începând cu luna aprilie respectiv week-end – ul  de 1 Mai, sesizați de către cetățeni revoltați de mirosurile pestilențiale  ale dejecțiile de porc care ajung lângă faleza Călărași am realizat un material video. Sursele de presă au indicat că dejecțiile filmate ajungeau tocmai din zona de baltă  prin canalele colectoare în Jirlău. De aici erau pompate în Borcea. Călărășenii au suportat mirosurile grele plimbându-se pe faleza / promenada mun. Călărași, în special de vineri după amiaza, sâmbăta și duminica când programul de lucru al Gărzii de Mediu nu permitea controalele.

 VIDEO

Am cerut atunci directorului adjunct al Agenției de Mediu Călărași să se autosesizeze și să verifice calitatea apei deversate în Borcea dar mai ales să depisteze pe poluatori. Aceștia nu numai că au pus în pericol sănătatea populației dar mai ales investițiile a doi mari operatori pentru activități de plaje care au investit an de an în modernizarea plajelor. Degeaba investești dacă apa este poluată… Prin luna  mai redacția noastră a fost atrasă și de intervenția consilierului local USR Mirescu. Proiectul sport și agrement pe canalul Jirlău, poluat cu dejecții a atras atunci  atenția consilierului. Acesta era interesat de proiectul de practicare a sportului și agrementului pe canalul Jirlău ori în zona adiacentă a acestuia. Explicațiile le-a dat arhitectul Bulgăreanu. Este cunoscut gradul ridicat de poluare cu dejecții de porc din zona de baltă pe acest canal, ce se deversează în Borcea – în fiecare week-end. Suntem curioși ce sport se va practica pe acest canal și în ca va consta agrementul arătam pe LINK pe data de 26 mai

 VIDEO

 

Mirosul directorului adjunct și al salariaților Agenției pentru Protecția mediului Călărași și-a revenit la normal. Clădirea cu birourile aflate la cca 10 metri de balta cu dejecții pompate în Borcea probabil că le-a deranjat…respirația, în Instituția unde funcționa aerul condiționat. Astăzi aflăm de la  aceeași Agenție care se ocupă de protecția mediului care ne  anunță că se închid plajele pe malul Borcei: 

“In baza adresei Directiei de Sanatate Publica Calarasi nr. 9981 din data de 15.06.2022, prin care notifica faptul ca in urma rezultatele probelor de apa de imbaiere prelevate in cadrul monitorizarii, de la plajele S.C. Lazy Garden S.R.L. si S.C. Albatros Horeca S.R.L., s-a identificat un risc semnificativ pentru sanatatea utilizatorilor, prin valori ale parametrului ,,Escherichia Coli” mult peste limitele admise de prevederile anexei 1 din H.G. nr. 546/2008.

Fata de cele constatate, s-au inaintat adrese scrise celor doi operatori de plaje, prin care s-a dispus interzicerea imediata a folosirii zonelor in scop de imbaiere, pana la conformarea parametrilor de calitate si adoptarea tuturor masurilor de management adecvate privind avertizarea rapida a utilizatorilor si intensificarea ritmului de monitorizare”.

Probabil că atenția instituției care face doar un comunicat pe facebook se va îndrepta și către cei ce poluează apa cu dejecții. Este anormal ca aceștia să își bată joc de mediu și de noi călărășenii și să ne pună în pericol sănătatea vizavi de dorința lor de a crește animale. Trebuie sublinait că cei mai îndreptățiți de revoltă sunt operatorii celor două plaje care trebuie să le închidă. Probabil că tot ei ne vor indica și cei care poluează și le-au produs pagube. Pentru că această stare de lucruri trebuie să înceteze.

Conform medicover.ro LINK 

Bacteria ajunge in mediul extern odata cu eliminarea scaunului, infectiile pe care le produce la nivelul organismului fiind datorate cel mai frecvent unei igiene necorespunzatoare a mainilor.

Cele mai intalnite infectii cu E. coli apartin tractului urinar (UPEC – E. coli uropatogen) si se datoreaza apropierii anatomice a uretrei (in special la femei) de anus. Astfel germenii se propaga din intestin la nivel tegumentar perineal si ajunge sa colonizeze uretra, fiind responsabil de aparitia infectiilor urinare pana la vezica urinara (cistite) joase sau inalte (pielonefrite – afecteaza rinichii) in functie de extinderea procesului infectios.

Gastroenteritele se manifesta sub forma scaunelor diareice si sunt date de ETEC (tulpina enterotoxigena) fiind cauza principala de infectie prin intermediul mainilor si alimentelor contaminate. Mai frecvent intalnita in cazul copiilor poate fi afecta si adultii purtand denumirea de „diareea calatorului“.

Enterocolitele hemoragice sunt cauzate de tulpina EHEC (E. coli enterohemoragic) sau EIEC (E. coli enteroinvaziv) si au acelasi mecanism de raspandire prin intermediul lichidelor sau prin consumul de alimente incorect procesate termic sau contaminate prin manipulare incorecta. Se manifesta sub forma unei inflamatii intestinale cu dureri abdominale care cauzeaza scaune diareice cu mucus cu striuri de sange.

Sindromul diareic la copii mici sub 2 ani este determinat de EPEC (E. coli enteropatogen) si determina o imunizare precoce (stimuleaza sistemul imunitar si apar anticorpi), astfel ca peste aceasta varsta sunt mai rar semnalate infectii cu aceasta tulpina.

Tulpinile ECNM (E. coli neonatal meningitis) sunt implicate in aparitia meningitelor neonatale fiind o cauza majora de deces infantil si de aparitie a sechelelor neurologice postinfectioase.

Frecvent intalnite sunt si bolile tractului respirator cauzate de infectia cu E. coli, pneumoniile putand fi secundare manevrelor de intubare (de pe sonda orotraheala incorect manipulata) sau unei igiene bucale deficitare (proteze dentare, infectii dentare netratate).

Infectiile de plaga sunt datorate ingrijirii necorespunzatoare a leziunilor (instrumentar, pansamente nesterile, maini murdare) sau raspandirii bacteriei printr o solutie de continuitate tegumentara (plagile chirurgicale intestinale-colostoma, fisuri anale).

Infectiile biliare sunt favorizate de prezenta altor procese patologice (migrarea calculilor biliari) si beneficiaza frecvent alaturi de tratamentul medicamentos si de cel chirurgical.

Septicemiile (germenul intra in circulatia sistemica) datorate infectiei cu E. coli  reprezinta o cauza frecventa de deces, mai des intalnite in cazul pacientilor cu spitalizare prelungita, celor imunodeficienti, varstnici sau multitarati (mai multe boli asociate).

Infectiile nosocomiale reprezinta un aspect important al potentialului de infectiozitate al germenului si poate include oricare din patologiile deja enumerate avand insa caracteristic raspandirea in cadrul spitalelor si a institutiilor sanitare, cu implicare frecventa a unor tulpini E. coli multirezistente.