Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții, superstiții și semnificație politică…

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții, superstiții și semnificație politică…

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sânziene sau Drăgaica. Tot pe 24 iunie, credincioșii creștin ortodocși sărbătoresc naşterea Sf. Ioan Botezătorul.

Sânzienele au originea într-un cult străvechi din zona Bărăganului ajunsă din neolitic se pare de la Păcuiul lui Soare și izlazul com. Borcea. Pe atunci liderii comunității participau la dansuri cu cele mai frumoase fete cu care dansau și se împerecheau. Ele, sânzienele erau de fapt zânele prosperității, ale producțiilor agricole mari – fapt urmărit de conducătorii vremii pentru a avea urmași puternici. De aceea plantele în jurul cărora dansau deveneau plante de leac și aveau puteri miraculoase asupra celor care le mâncau sub diferite forme. Efectul era benefic numai în ziua de Sânziene, cei care încercau ritualul în alte zile beneficiind de contrarul dorinței. 

Tradiția a continuat pentru  ca fetele tinere să își descopere viitorul soț. Astfel, ele erau obligate să doarmă cu multă  izmă sub pernă sau să își realizeze cununi  din florile câmpului pe care le dădeau de mânvare la vite. După cum arăta animalul ( vita) așa ar fi urmat să arate și viitorul soț.

Pentru politicienii de astăzi ziua presupune distracții și dansuri, mese festive. Toate sunt dedicate belșugului, protecției gospodăriilor (cele personale, firește) și a ogoarelor personale. Astăzi nimeni nu are voie să lucreze, fapt pentru care mulți politicieni / printre care și președintele Vasile Iliuță și-au luat liber. Se spune că soarele stă azi mai mult pe cer. Privind ritualurile politicienilor, trebuie consemnat că astăzi este ziua de naștere a lui Iulian Iacomi – o zi care prevestește schimbări importante.

Dacă unii se distrează și munca este interzisă, în multe zone din țară se fac pomeni pentru cei morți sau dispăruți din diferite ocazii de pe scena politică, așa numitele parastase sau Moși de Sânziene…