Sănătate trupească și sufletească cu ajutorul călătoriilor

10 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Sănătate trupească și sufletească cu ajutorul călătoriilor

Ne aflăm în perioada concediilor, în care cei mai mulți dintre noi aleg să călătorească. Studiile arată însă că excursiile aduc beneficii inedite pe multe planuri, dovedindu-se deopotrivă un exerciţiu eficient de dezvoltare personală și profesională și un mod de îmbunătăţire a sănătăţii.


Cei care obișnuiesc să își facă timp pentru a călători investesc astfel în propria sănătate, potrivit studiilor citate în raportul „Destinaţia Îmbătrânire Sănătoasă: Beneficiile fizice, cognitive și sociale ale călătoriilor”, publicat de Coaliția Globală pentru Îmbătrânire (GCA). De exemplu, femeile care pleacă într-o excursie cel puţin de 2 ori pe an au un risc simţitor mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care pleacă într-o călătorie o dată la 6 ani sau mai rar, potrivit unei cercetări desfășurate pe parcursul a 20 de ani, la care au luat parte femei între 45 și 64 de ani. Rezultatele au fost valabile chiar și după ce au fost luaţi în considerare factori importanţi, precum tensiunea arterială. Un alt studiu a arătat că femeile care pleacă în călătorii au un risc de 2 ori mai mic de a avea episoade de depresie, comparativ cu cele care nu merg în excursii.

Bărbaţii care pleacă o dată pe an în concediu își micșorează astfel atât riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cu 30%, cât și pericolul de deces, cu 20%, comparativ cu cei care nu pleacă în călătorii, arată cercetările. Călătoriile sunt și un stimul inedit pentru capacităţile cognitive, precum și un bun supliment pentru sănătatea creierului.

Efectul este produs datorită situaţiilor și experienţelor noi la care sunt expuși călătorii și a activităţilor care presupun descoperirea și necesitatea de a se descurca într-un mediu necunoscut, precum si citirea hărţilor sau vizitarea obiectivelor turistice culturale. „Călătoriile sunt un medicament bun. Pentru că provoacă creierul cu experienţe și medii noi și diferite, este un comportament important care susţine sănătatea creierului și construiește rezistenţa acestuia de-a lungul vieţii”, a declarat neurologul dr. Paul D. Nussbaum, de la Școala de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, citat în raportul GCA.
Este foarte important să luăm și copiii cu noi în călătoriii, intrucât le asigurăm o dezvoltare armonioasă.
Nu în ultimul rând, călătoriile ne schimbă percepţiile și ne oferă noi perspective asupra spiritualității și a relației noastre cu Dumnezeu, în special atunci când ele implică schimburi de experienţe spiritual – culturale.

Vasilica Onofrei