Samoilă Ion/ PSD Călărași se întâlnește cu Renate Weber. Iată de ce…

4 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Samoilă Ion/ PSD Călărași se întâlnește cu Renate Weber. Iată de ce…

Consiliul Județean Călărași pune la dispoziția Avocatului Poporului, Renate Weber, un spațiu în incinta instituției. Biroul va fi folosit pentru audiențe, acțiuni de mediatizare și alte activități specifice în teritoriu.

Pe întreg cuprinsul României funcționează 14 astfel de birouri teritoriale unde cetățenii pot semnala cazuri de încălcări de drepturi și libertăți fundamentale în raport cu autoritățile publice.

Ion Samoilă/ vicepreș. CJ: Am avut o primă întâlnire, o primă discuție.  Am purtat astăzi discuții și o să-i oferim Avocatului Poporului un spațiu în cadrul Consiliului Județean pentru un birou de audiențe. După înființarea biroului  o să facem un anunț cu ajutorul dumneavoastră și prin presă pentru a-i anunța pe toți cei interesați să participe la audiențe cu Avocatul Poporului. Vrem să venim în sprijinul cetățenilor și să rezolvăm aceste decalaje sau anumite probleme.

Renate Weber: Ne propunem ca instituțional, să facem în viitorul cât mai apropriat în această parte a țării. Instituția Avocatului Poporului în conformitate cu legea sa de organizare are prevăzute 15 birouri teritoriale. Au fost create și funcționează 14 birouri teritoriale. Am luat decizia să înființăm al 15-lea birou teritorial. Conform legii, sediul lui trebuie să fie la Slobozia. Așa e prevăzut în lege și de aceea ne-am și întâlnit cu autoritățile de acolo. În conformitate cu legea, de el aparțin 5 județe – Ialomița, Călărași, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. 

Instituția Avocatului Poporului,  este o instituție de mediere. Noi nu suntem o instituție care ne putem duce în instanță alături de oameni și să-i susținem pe oameni, pentru că nu asta este competența noastră. Noi nu suntem o instituție care poate da sancțiuni, ci ori de câte ori constatăm că drepturi și libertăți sunt încălcate de administrația centrală sau locală, putem interveni în acele cazuri având o funcție de mediator.

Ecaterina Mirea (coordonator biroul teritorial care va fi înființat la Slobozia)
 Avocatul Poporului este apărător al drepturilor și libertățile cetățenești în raporturile cu autoritățile administrației publice. Nu vorbim de persoanele juridice private. Sesizările din oficiu pe care le întreprindem noi sunt, de cele mai multe ori, în proporție de peste 90%, efectuate ca urmare a relatărilor din mass-media. Un mare ajutor ne este dat de presa scrisă și de presa scrisă video și audio. 

Marea majoritate a cazurilor care vin la noi sunt legate de plângerile diferitelor persoane referitoare la îndeplinirea defectuoasă de către autoritățile administrației publice a actelor, respectiv a faptelor pe care ar trebui să le întreprindă. Avem foarte multe plângeri pe nerespectarea dreptului de proprietate, respectiv pe constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate. O altă categorie este legată de eliberarea unor adeverințe de către autorități pentru obținerea unor drepturi, de exemplu vechime în muncă sau alte drepturi salariale. Alte situații sunt cele legate de neîncheierea contractelor de muncă, e vorba de asistenții personali. În foarte multe cazuri am intervenit și aceste contracte au fost rezolvate.