Salariaţii din România vor beneficia de prevederile salariului minim european începând cu data de 1 ianuarie 2025

9 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Salariaţii din România vor beneficia de prevederile salariului minim european începând cu data de 1 ianuarie 2025

Începând cu data de 1 ianuarie a anului 2025, peste 1,8 milioane de români vor beneficia de prevederile adoptării mecanismului european care va conduce la implementarea salariului minim european.

Acest concept european are rolul de a proteja puterea de cumpărare a cetăţenilor cu salarii mici, dar şi de a opri creşterea decalajelor sociale, oferind în acelaşi timp garanţia că nimeni nu este lăsat în urmă, iar orice creştere economică se va regăsi obligatoriu, aşa cum este just, în buzunarele fiecărui român.Implementarea salariului minim în România va trebui realizată în concordanţă cu productivitatea muncii din România, având însă şi o marjă de negociere cu partenerii sociali, astfel încât valoarea câştigului salarial minim să reprezinte aproximativ 50% din salariul mediu pe economie. Introducerea acestei corelaţii dintre salariul minim şi cel mediu va împiedica mărirea decalajelor sociale dintre cei cu venituri mari şi cei cu venituri mici. Se împlineşte astfel principiul care stă la baza doctrinei social-democrate, potrivit căruia într-o societate civilizată „nimeni nu trebuie lăsat în urmă”.
Un pas important în acest proces a fost realizat prin adoptarea Hotărârii Guvernului prin care s-a aprobat creşterea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei, începând cu 1 iulie 2024. Această ultimă valoare va reprezenta baza de calcul de la care se va porni pentru creşterea de anul viitor, pentru a îndeplini criterii stabilite prin Legea salariului minim european. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim din România se va încadra în parametrii „salarizării adecvate din Uniunea Europeană”, ajungând la valoarea de aproximativ 4.100 de lei brut.
Într-un termen rezonabil, Guvernul va transmite proiectul către Parlament, pentru a fi dezbătut la nivelul comisiilor de specialitate şi pentru a fi votat de plenul Camerei Deputaţilor. Încă de la debutul dezbaterilor asupra acestui subiect am susţinut necesitatea adoptării şi în ţara noastră a unui astfel de mecanism socio-economic, care să reducă decalajele dintre salariile acordate pentru aceeaşi muncă prestată în ţări diferite din Uniunea Europeană.