REBU Călărași informează privind programul Plătește cât generezi…
10 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru REBU Călărași informează privind programul Plătește cât generezi…
Programul Plătește cât generezi este un succes al REBU înzona de vest a României iar primarul Marius Dulce a căutat cele mai moderne soluții după modelul dat de o administrație de succes, cea a mun. Timișoara. Controlul procesului de colectare a identificat pe raza mun. Călărași situații nedorite ca: lipsa unui mecanism de contorizare a volumului și a tipului de deșeu colectat, colectarea de obiecte neautorizate sau neplanificate, lipsa de control eficient a managementului clienți noi/ reziliați la nivel de echipaj de colectare, lipsa unui mecanism de identificare a radului de umplere a pubelelor încărcate peste limită, lipsa unui mecanism pentru monitorizare a procesului de colectare și pentru măsurarea indicatorilor de performanță.
zonarea mun Călărași pentru proiectul Plătește cât generezi
Ing. Răzvan Sauciuc: La nivelul mun. Călărași implementarea rutelor noi sau modificarea celor existente se face manual. Intervenim acolo unde situația o imune inclusiv în week-end când în perioada de vară și de sărbători se strîng cantităși impresionante de deșeuri, în special unde avem platforme / zona blocuri. Pentru controlul autospecialelor avem un sistem de tracking prin GPS foarte eficient. Monitorizăm staționarea, traseele și avem posibilitatea de a optimiza rutele. În fiecare an acționăm pentru igienizarea platformelor, dezinfectarea containerelor, efectuarea de reparații.
Am identificat că la zona de case programul Sacul Galben este foarte eficient și conștientizarea populației are efect pentru colectarea selectivă. La blocuri însă este invers. Din 600 saci predați, doar vreo 30 au fost recepționați cu deșeuri selectate. Vrem să avem posibilitatea de a informa pe client imediat după colectarea deșeului amestecat/ contaminat. Aceasta se poate realiza cu ajutorul tehnologiei prin scanarea codului de bare pentru sacii cu volum preplătit vânduți și contactarea clienților prin diferite metode.
La nivelul mun. Timișoara și altor mariorașe din vest avem implementate tehnologii de identificare a pubelelor ( fracție și volum) prin RFID. Soluțiile sunt eficiente iar cetățenii selectează responsabil ceea ce aruncă, plătesc cât generează. Este un model de succes pe care vrem să îl implementăm și în Călărași – arată Răzvan Sauciuc, director REBU Călărași. Am avut împreună cu conducerea companiei și a primăriei discuții. Primarul Marius Dulce este receptiv la soluții noi, moderne. În paralel dorește a istlala 50 de insule ecologice de unde tot noi Rebu vom prelua deșeurile.
Proiectul Plătește cât generezi se dorește a fi mai mult decât unul pilot, pentru că deja s-a dovedit un succes în vestul țării – arată viceprimarul Liviu Coman. Vom avea de lucru cu cei care nu cumpără sacii și aruncă unde vor, dar îi vom identifica împreună cu Poliția Locală. Deja le-am trasat sarcini și am stabili trasee de patrulare acolo unde se aruncă cantități mari de deșeuri neconforme – a arătat Coman.
Privind proiectul, REBU va fi nevoit să investească sume mari pentru a adapta autospecialele prin dezvoltarea unui sistem hardware și software capabil să identifice deșeurile. La sfârșitul anului trecut societatea a cumpărat numai pentru mun. Călărași două autospeciale noi destinate colectării deșeurilor selectate. Conducerea companiei REBU este interesată în informarea corectă a consilierilor locali, a cetățenilor pentru proiectele propuse, aflate în discuție cu Primăria Călărași. Vrem să contribuim și noi la un oraș verde, curat. Pentru că ne pasă de serviciile pe care le prestăm – a arătat Răzvan Sauciuc – directorul zonal Călărași al REBU.