Protocolul de Colaborare între Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân Călărași și alte primării este funcțional Iată cum… VIDEO

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Protocolul de Colaborare între Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân Călărași și alte primării este funcțional Iată cum… VIDEO

Proiectul de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 31/25.03.2021 ,,privind aprobarea Protocolului de Colaborare între Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor fără Stăpân Călărași și Unitățile Administrativ Teritoriale învecinate precum și Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului, în vederea prestării serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân și a tarifelor practicate în desfășurarea activităților specifice – este funcțional.  

 VIDEO

Dr. Ilie Tâlpeanu, directorul serviciului indică că activitatea serviciului respectă legislația în vigoare. Încadrarea este identică ca în alte municipii și respectă organigrama aprobată chiar de către consilieri. Activitatea serviciului prin protocoalele de colaborare trebuie raportată la capacitatea centrului unde sunt spații pentru cca. 500 câini. Chiar în momentul desfășurării ședinței echipa de ecarisaj se afla deplasată în comuna Dragalina unde primăria a solicitat contracost prinderea a 8 câini liberi care agresau elevii unei școli, activitate efectuată împreună cu Jandarmeria și Poliția Animalelor.

Taxele totale de 740 lei calculate / animal ( fără a exista vreun profit ) pe care consilierii le-au aprobat sunt nu numai pentru deplasare ci și pentru prinderea câinilor, hrana și tratamentul câinilor. Aceștia sunt deparazitați intern și extern, sunt hrăniți 14 zile cât prevede legea, li se aplică tratamente medicale sau intervențiile chirurgicale necesare. Prețurile sunt justificate și comparabile cu ale altor servicii din țară. Primăria Călărași nu este obligată să asigure prinderea câinilor fără stăpân din alte localități – a subliniat atît dr Tâlpeanu cât și consilierii prezenți. Legea obligă acele U.A.T. -uri unde  sunt observați câini fără stăpân să își realizeze propriile servicii pentru gestionarea acestor animale, sau să apeleze la firme de profil. Un exemplu este cel al primăriei Fundeni care a contractat un astfel de serviciu.

Consilierul local Chiriță Alexandru a indicat că prețul solicitat / câine capturat este îndreptățit și că primăria Călărași nu poate fi obligată să suporte cheltuielile necesare prinderii cîinilor din alte localități și a cerut aprobarea prețului. De menționat opinia primarului Marius Dulce care s-a arătat mulțumit de activitatea serviciului implicat în mai multe campanii de sterilizare, târguri de adopții, și în razii zilnice soldate anul trecut cu prinderea a mulți câini – fapt care a redus înmulțirea acestora.

 

În expunerea de motive prezentată consilierilor / link H5 spre adoptarea hotărârii s-a indicat baza legală dar și cheltuielile propuse, astfel: capturare cîine 140 lei, cheltuieli veterinare aferente cazării 65 lei/ câine, sterilizare câini în vederea adopției sau eutanasierii cu incinerare 250 lei/ câine, cheltuieli / zi pt. întreținerea unui câine 16 lei, cheltuieli transporturi speciale 3 lei/ km, cheltuieli asistența medicală/ zi 3 lei. Proiectul a fost aprobat de majoritatea consilierilor. Liberalii s-au opus.  Acesta va avea ca eficacitate reducerea numărului câinilor fără stăpân, ameliorarea sănărtății și bunăstării acestora, stoparea înmulțirii necontrolate, a reducerii riscurilor asupra sănătății oamenilor, precum și a prevenirii agresivității față de oameni și alte animale.