S-a aprobat cererea de finanţare pentru Podul peste brațul Borcea. Călărășenii cer soluții pentru Plaja Tineretului …

o lună ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru S-a aprobat cererea de finanţare pentru Podul peste brațul Borcea. Călărășenii cer soluții pentru Plaja Tineretului …

În ședința online de Consiliu Județean de astăzi 26 oct 2021 s-a aprobat cererea de finanţare pentru obiectivul de investiţii „Pod peste brațul Borcea, județul Călărași”.

Consilierii județeni au aprobat devizul general estimativ, care cuprinde valoarea totală a obiectivului de investiţii de 179.311.186,02 lei inclusiv T.V.A., din care valoarea solicitată de la bugetul de stat de 174.575.419,00 lei inclusiv T.V.A..

Totodată s-a aprobat  asigurarea finanţării de la bugetul propriu al Judeţului Călăraşi a tuturor categoriilor de cheltuieli care nu se finanţează de la bugetul de stat prin Programul National de Investiţii „Anghel Saligny”, în valoare totală de 4.735.767,02 lei inclusiv T.V.A..

Din discuțiile purtate, consilierii au fost informați că se dorește realizarea podului din 2 locații posibile: din dreptul Căpităniei Portului, sau din zona aferentă portului turistic. Se preferă aceasta a doua soluție pentru a fi integrată proiectului portului turistic, și al proiectului promenadă/ faleză, accesul în zona de baltă putând a se realiza mai ușor, fără disconfort direct din șoseaua Călărași Chiciu. Se estimează o relansare a activităților turistice ce vor fi dezvoltate în zona de baltă prin hanuri și popasuri pescărești, construirea unui ansamblu pescăresc pentru pescarii relocați cu ocazia demolărilor, cu cherhana, pontoane plutitoare, etc.

Călărășenii cer amenajarea plajei Tineretului integrată proiectului de port turistic

De menționat că tot mai mulți călărășeni au cerut președintelui Iliuță și lui Eduard Grama – continuator al proiectului imaginat de Sorin Vrăjitoru să integreze în ansamblul turistic și plaja Tineretului, un loc degradat unde călărășenii doresc a se realiza un ștrand public modern cu parcări și loc de picnic. Din discuțiile purtate ocazional cu președintele Iliuță s-a arătat preocuparea acestuia pentru a se rezolva problema juridică a terenului, pentru că altfel nu se pot face investiții. Și Eduard Grama s-a arătat atras de ideile călărășenilor urmând a analiza soluțiile posibile de implementare.

Deocamdată plaja se prezintă ca în fotografiile de mai sus. Prin dispoziția lui Eduard Grama s-a curățat pădurea de gunoaie și drumul de acces, deși ar fi fost obligația Romsilva. Aceasta din urmă a amplasat o barieră pentru că accesul la plajă nu este permis. Oare de ce nu trebuie să se bucure călărășenii de o plajă publică, așa cum a fost în istoria acestei localități?