Roxana Pațurcă scoate gunoiul ascuns sub preș de Guvernul Cioloș

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Roxana Pațurcă scoate gunoiul ascuns sub preș de Guvernul Cioloș

Senatorul PSD Roxana Pațurcă face lumină în legătură cu misterul găurii de 10 miliarde lăsată la plecare de guvernul Cioloș. În Comisia de buget-finanțe de la Senatul României, Roxana Pațurcă și colegii săi au muncit și în week end pentru bugetul României dar și pentru a face lumină privind banii pe care guvernul Cioloș au dorit a se evapora. Interesul legitim al grupării Cioloș pare a fi fost nu unul național ci a se face pe plac băncilor internaționale care creditează România.

Roxana Pațurcă arată că din răspunsurile primite de la Auditul solicitat de la Curtea de Conturi, suma ”evaporată”este mult mai mare de 10 miliarde, prognozată de președintele Dragnea, fiind de 11,64 miliarde de lei… Astfel, jumătate din sumele neutilizate la sfârșitul anului 2016 reprezintă cheltuieli alocate pentru susținerea proiectelor cu finanțare din fonduri externe, nerambursabile (3,29 miliarde ron  din totalul de 6,77 miliarde ron cheltuieli neefectuate în bugetul de stat). Analiza aprofundată- arată senatoarea PSD – asupra sursei nerealizăriicheltuielilor pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă indică ceva uluitor…anume că peste 90% din sumele rămase neutilizate din bugetul ordonatorilor principali de credite provin de la un număr restrâns de ministere, astfel:

 • Ministerul Finanțelor Publice nu au utilizat 1,04 miliarde lei  ceea a determinat un grad de execuție de 56%,
 • Ministerul Fondurilor europene nu au uitilizat 775,7 milioane de ron, rezultând un grad de execuție de 71%
 • Ministerul Transporturilor nu au utilizat 325 milioane ron, rezultând un grad de execuție de 90,9%
 • Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu a utilizat 284,8 milioane lei
 • Ministerul Agriculturii și dezvoltării rurale nu a utilizat 226,3 milioane lei
 • Ministerul Sănătății nu a utilizat 125,8 muilioane lei
 • Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice nu a utilizat 60,7 milioane
 • Ministerul Apelor și pădurilor nu au utilizat 45,9 milioane lei

Comisia de specialitate din Senat unde activează și senatoarea călărășeană Roxana Pațurcă a investigat care au fost motivele nerealizării investițiilor/ programelor de către ministere, pentru fiecare minister în parte. Suma de 10 miliarde prezentată de președintele Dragnea ca urmare a falsificării de către guvernul Cioloș a datelor fiscale pentru a favoriza băncile străine este mult mai mică decât cea reală, aflată recent de Comisie din raportul Curții de Conturi. 

Astfel, diferența dintre veniturile programate de 235,36 miliarde lei și veniturile realizate de 223, 75 miliarde lei este de 11,64 miliarde lei. Șmecheria a constat, spune senatoarea PSD, în supraestimarea veniturilor bugetare obținute din fonduri europene. Programul de investiții cumulat la luna decembrie 2016 a fost stabilit de Curtea de Conturi la 13,49 mild lei din care 10,73 mild lei finanțare de la bugetul de Stat și 2,66 mild lei din alte surse.  Plățile cumulate la 31 decembrie 2016 au fost în sumă totală de 8,96 mild lei adică 66,45% din programul de investiții, din care 8,57 mild lei a fost achitată de la bugetul de Stat.

Diferența dintre investiții și plăți este de 4,52 mild lei. Din această sumă 2,15 mild provine din diferența dintre program și bugetul de stat iar 2,31 mild lei reprezintă această diferență provenind din alte surse de finanțare.

Roxana Pațurcă a enumerat cauzele principale ale nerealizării proiectelor de investiții și a lipsei de performanță a guvernului Cioloș:

 • proceduri de achiziție publică derulate cu întârzieri,
 • anularea procedurilor de achiziții publice,
 • nesemnarea contractelor de finanțare aferente proiectelor,
 • încheierea de contracte în luna decembrie când nu mai era suficient timp pentru recepția și plata serviciilor,
 • rezilierea contractelor cu antrepenorii,
 • litigii în derulare între antrepenori și beneficiari,
 • revendicări de terenuri pe timpul derulării investițiilor,
 • lipsa autorizațiilor de construire,
 • nerespectarea clauzelor contractuale de către antrepenori,
 • refuzul de plată datorită neconformității datelor reale cu cele prezentate,
 • neasigurarea la timp a fondurilor necesare de la bugetul de stat,
 • rectificare bugetară târzie,
 • lipsa prevederilor bugetare pentru noua soluție tehnică,
 • necesitatea actualizării soluției tehnice.
 • lipsa personalului de specialitate și a forței de muncă în anumite zone ale țării

Cel mai sensibil sector arată senatoarea PSD Roxana Pațurcă sunt 158,7 mil lei, sumă necheltuită de la bugetul de stat pentru cheltuieli de personal. Necheltuirea acestor sume înseamnă salarii neprimite, fonduri necheltuite pt plata ajutoarelor de somaj, asigurărilor de sănătate, fonduri pentru deplasări, detașări, tichete de masă…explică senatoarea PSD Călărași. Volumul total de cheltuieli neefectuate este mult mai mare, arată aceasta…la 1,6 miliarde de lei. Într-o prezentare bine documentată de Curtea de Conturi se arată neperformanța privind aceste credite bugetare neconsumate: Ministerul Educației Naționale 36,3 mil, Ministerul Afacerilor Interne 24 milioane, Ministerul Finanțelor Publice 15,7 mil, Ministerul Justiției 7,9 mil , Ministerul Afacerilor Externe 10,4 mil lei și Ministerul Agriculturii de 7,7 mil lei.

Comisia parlamentară solicitată de președintele Liviu Dragnea a stabilit și cum a încercat Guvernul Cioloș să ascundă gunoiul sub preș:  au făcut o rectificare bugetară pozitivă în luna noiembrie…care  vroia să arate că veniturile sunt mai mici. Ilegalitățile au ca responsabili foștii miniștri ai finanțelor, fondurilor europene, șeful ANAF și președintele Consiliului Fiscal.

Cioloș vrea să prostească specialiștii PSD din Comisia comună și derutează: el arată că gaura stabilită de Curtea de Conturi nu există, aberând că veniturile ar fi fost mai mari în 2016 ca în 2015. Arată cum parlamentul trecut a legiferat șmecheria și că venitul final ar fi fost sub cel prognozat.

Foarte mulți analiști politici și financiari explică cum eroarea a fost comisă intenționat de guvernul Cioloș pentru a favoriza băncile la care România urma a se împrumuta. Astfel, ca urmare a raportării de cifre greșite privind încasările la bugetul de stat, ratingul de țară al României va fi revizuit negativ ce va obliga la noi împrumuturi bancare internaționale. Dobânda o vor suporta românii…

Încă o dată se confirmă cum Cioloș a făcut jocul oficialilor de la Bruexelles și sistemului bancar european în detrimentul românilor. Discuțiile merg până acolo încât Dacian Cioloș și fosta ministru a finanțelor Anca Dragu se intenționează a fi puși sub acuzare de …subminare a economiei naționale, incompetență și îndeplinirea cu rea credință a atribuțiunilor ministeriale.