Roxana Paţurcă: PSD vine în întâmpinarea consumatorilor de a avea fructe și legume la prețuri permisive

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Roxana Paţurcă: PSD vine în întâmpinarea consumatorilor de a avea fructe și legume la prețuri permisive

Senator PSD Călăraşi Roxana Paţurcă: Una dintre cauzele creșterii inflației anuale în această perioadă, de la 3.3% în ianuarie la 3,8% în februarie, o reprezintă impactul creșterii prețului la anumite alimente, așa cum sunt cartofii (+21% față de decembrie 2018) sau alte legume și conserve de legume (+16%). Aceste creșteri sunt temporare, generate de lipsa de pe piață a legumelor și fructelor românești, ceea ce determină creșterea importurilor acestor alimente și, prin consecință, prețuri mai mari.


Totuși, Guvernul României, prin măririle salariilor și pensiilor, a reușit să contracareze efectul inflației, de la an la an. Astfel, în 2017, câștigul salarial real a fost mai mare cu 12,8%, în 2018 a fost mai mare cu 9,7%, iar în 2019 se estimează o creștere față de 2018 cu 11,8% a câștigului real, în timp ce pensia medie reală a crescut cu 8%.
Mai mult decât atât, ceea ce este important mai ales pentru un județ preponderent agricol, așa cum este Călărașiul, Guvernul României a bugetat pentru 2019 importante sume care să vină în ajutorul agricultorilor și care să contribuie la creșterea producției pentru a genera reducerea prețurilor la legume și fructe. Un exemplu este Programul Tomate Românești – program finanţat cu 233.190.000 lei în acest an, reprezentând echivalentul în lei al sumei 50.000.000 euro, care se asigură din bugetul pe anul 2019.
O altă veste bună pentru agricultorii români este faptul că în 2019 Guvernul României a bugetat un proiect prin care se dorește înființarea a 10 centre de colectare și procesare fructe.

Prin astfel de măsuri, Partidul Social Democrat vine în întâmpinarea nevoilor reale ale comunităților, atât în ceea ce privește nevoia agricultorilor de a-și desface produsele, cât și nevoia consumatorilor de a avea fructe și legume la prețuri permisive.
Astfel de măsuri vor contribui la eliminarea acestor puseuri inflaționiste temporare generate de lipsa de pe piață a legumelor și fructelor românești.