Roxana Pațurcă/ PSD Călărași: bani la buget sunt, Călărașiul poate profita din plin de aceste fonduri. Cum? Trebuie să întocmim proiecte și să le cerem.

1 an ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Roxana Pațurcă/ PSD Călărași: bani la buget sunt, Călărașiul poate profita din plin de aceste fonduri. Cum? Trebuie să întocmim proiecte și să le cerem.

Roxana Pațurcă: Am dorit să invităm astăzi la Călărași pe ministrul Culturii, domnul Daniel Breaz, nu numai pentru a participa la Festivalul Național de Muzică și Dans sau la Zilele Orașului Oltenița. Am simțit că este important ca ministrul să cunoască istoria, tradițiile, civilizația, cultura și valorile județului Călărași, fără de care orice discuție pe teme de interes comun nu ar fi avut același efect.


Vizita domniei sale ne-a oferit tuturor, domnului președinte al PSD Călărași, Iulian Iacomi, mie personal, colegilor parlamentari, reprezentanților Guvernului și autorităților locale, prilejul de a discuta deschis, la aceeași masă, transparent, despre problemele Călărașiului și despre modalitatea în care acestea ar putea fi soluționate cu sprijin de la minister.
Am avut astăzi surpriza să constatăm cu toții că putem trece, chiar și la Călărași, peste orgoliile politice. Am avut surpriza să constatăm că într-un județ al cărui președinte al Consiliului Județean face parte din Opoziție, putem totuși dialoga pe teme de interes comun pentru cetățeni, așa cum ar trebui de fapt să se întâmple de fiecare dată și în orice județ al țării.

M-a surprins plăcut modul în care domnul președinte Vasile Iliuță a dovedit că are încredere în propunerile oferite de ministrul Daniel Breaz, în modul în care guvernul PSD a gândit soluționarea problemelor clădirilor de patrimoniu din județul nostru.
În cadrul discuțiilor de astăzi dintre ministru, parlamentari și autoritățile locale s-a ridicat problema avizelor pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu, dar s-a și discutat punctual pe oportunitățile oferite de OUG 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, ordonanță care a fost aprobată de Parlament și care a fost trimisă președintelui României pentru promulgare.
Având în vedere faptul că în mass-media local și pe rețelele de socializare s-a ridicat intens problema uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din județul Călărași, Școala Gimnazială Carol I, clădire aflată în patrimoniul primăriei, am decis împreună vizitarea acesteia.

 
Soluția pentru reabilitarea școlii este simplă – este necesară întocmirea unui proiect cu studiu de fezabilitate, care trebuie înaintat la Ministerul Culturii și Identității Naționale. Acesta va aloca imediat fondurile necesare reabilitării.
Exact ca și în cazul situației dotării Spitalului Județean Călărași, situația clădirilor de patrimoniu călărășene trebuie rezolvată în același mod – este suficientă întocmirea unui proiect pentru a obține fondurile necesare.
Bani la buget sunt, alocați pentru nevoile județului, mai trebuie să avem și responsabili care să îi ceară.
Paradoxul este că, până acum câțiva ani, clădirile de patrimoniu nu erau reabilitate pentru că nu erau bani la buget. PSD a asigurat creșterea economică necesară alocării unor sume importante pentru reabilitarea acestor clădiri. De ce nu se profită de acest lucru?
Cred cu convingere că identitatea românească, tradițiile, cultura, valorile trebuie păstrate nealterate, indiferent de jocul politic. Din acest punct de vedere țin să îi mulțumesc domnului președinte Vasile Iliuță, un președinte de consiliu județean care a înțeles aplecarea Guvernului PSD către cultură și către reabilitarea clădirilor de patrimoniu din județ.
Concluzia zilei de azi este simplă – bani la buget sunt, Călărașiul poate profita din plin de aceste fonduri. Cum? Trebuie să întocmim proiecte și să le cerem.