Roxana Pațurcă: economia României creşte aşa cum ne-am propus în Programul de guvernare

2 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Roxana Pațurcă: economia României creşte aşa cum ne-am propus în Programul de guvernare

Produsul Intern Brut al României aferent trimestrului I din 2019 a fost mai mare cu 1,3% în termeni reali raportat la ultimul trimestru al anului trecut şi cu 5%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, în comparaţie cu perioada similară a anului 2018, potrivit datelor provizorii publicate săptămâna aceasta de Institutul Naţional de Statistică. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 251,236 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul IV 2018 şi cu 5% faţă de trimestrul I 2018.

Potrivit Comisiei Europene, creșterea de 5,1% a economiei României din primul trimestru a avut ca principal motor creșterile salariale din ultima perioadă, dar și creșterea sectorului de construcții, sub impulsul recentelor facilități fiscale acordate acestui domeniu.

Cu privire la situația salarială, câştigul salarial mediu net a crescut în luna mai cu 14,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut ajungând la 3.101 lei faţă de 2.704 lei în luna mai 2018, iar câştigul salarial real, adică puterea de cumpărare, a crescut cu 10,2% față de luna mai 2018. Spre exemplu în domeniul construcțiilor, câştigul salarial mediu net a fost în luna mai 2019 cu 46,2% peste nivelul câştigului salarial mediu net realizat în activitatea de construcţii în luna mai 2018. Măsurile adoptate de Guvern au adus beneficii importante pentru sute de mii de angajaţi, având un impact direct asupra creșterii economiei.

Investițiile au urcat, în special datorită redresării din sectorul construcțiilor, dar și cu ajutorul recentelor măsuri de stimulare fiscală.

Prin politici economice şi fiscale curajoase, PSD a reușit să crească veniturile românilor, simultan cu eliminarea ori diminuarea unor taxe și impozite, precum TVA, care a scăzut de la 24% la 19%, ori impozitul pe venit, redus de la 16% la 10%. Prin urmare, creșterea economică a țării s-a transferat firesc și în buzunarele românilor.

Senatorul Roxana Paţurcă, președintele executiv al PSD Călăraşi, a declarat: ,,Datele furnizate de INS reprezintă o confirmare a faptului că economia României creşte aşa cum ne-am propus în Programul de guvernare. Sunt dovezi ale faptului că măsurile luate de Guvern sunt bine gândite și că PSD își respectă cuvântul dat românilor. Obiectivul de creştere economică cu 5,5% anticipat pentru acest an este unul realist. Este evident că programul guvernării PSD funcționează, România continuând să crească economic și în acest an, după creșterea consecutivă constantă din ultimii doi ani.“