Asociația Centrul pentru Educație și Drepturile Omului a organizat pe 28 noiembrie 2023 conferința de închidere a proiectului Fii parte din comunitate! Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești, finanțat prin Granturile Norvegiene și SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală.

Evenimentul a fost organizat la Școala Gimnazială Curcani, fiind prezenți membri ai comunității locale, echipa de proiect, beneficiari și voluntari ai proiectului.
Proiectul a fost implementat timp de 3 ani, începând cu decembrie 2020, în două comunități rurale – Curcani, jud. Călărași și Românești, jud. Dâmbovița, cu scopul de a oferi persoanelor vulnerabile acces la servicii de sănătate, educație și locuire.

De-a lungul celor 3 ani de implementare, echipa proiectului a contribuit, prin acțiuni integrate, la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din cele 2 comunități, având la data conferinței, un număr total de peste 1250 de beneficiari, dintre care aproape 35% persoane care au primit cel puțin 2 servicii în cadrul proiectului.
Serviciile educaționale au fost adresate unui număr inițial unui număr de 400 de copii și părinți – această țintă a fost depășită cu peste 50%. Serviciile medicale au fost planificate inițial pentru cca 500 de membri ai comunității – prin sprijinul și înțelegerea finanțatorului – Fondul Român de Dezvoltare Socială, numărul beneficiarilor serviciilor de sănătate și integrate cu sănătate a ajuns la cca 790. Nu în ultimul rând, 90 de gospodării din localitatea Curcani au fost conectate la rețeaua de apă potabilă și urmează a avea prioritate la racordarea la sistemul de canalizare ce se va realiza de către UAT Curcani în următorii ani, în vederea îmbunătățirii calității vieții acestora.

”Printre cuvintele semnificative pe care le-au rostit participanții la conferință într-un mic exercițiu de reflecție asupra a ceea ce a însemnat acest proiect pentru ei s-au numărat: respect, răbdare, prietenie, progres, perseverență, dezvoltare personală, oportunități… Pentru noi acest proiect a fost atât o provocare, cât și o sursă de inspirație, în care au fost prezente – ori de câte ori ne-am confruntat cu momente mai solicitante, ne-am uitat la ceea ce am realizat până la acel moment – la zâmbetele copiilor participanți la caravanele stomatologice, la meditațiile de română și matematică și la excursiile organizate în proiect, la zâmbetele mamelor care participau în programul Clubul Povestitorilor, la recunoștința către medicii din caravanele pentru adulți, la faptul că, unul câte unul, erau realizate branșamentele la apă. Totul s-a construit pas cu pas, cu implicarea și determinarea comunităților. Ne-am dorit să putem prelungi pe termen nedeterminat acest proiect, așa cum ne-am fi dorit ca și micii noștri beneficiari să rămână cuminți și micuți – timpul trece, primii copii intrați în proiectul Fii parte din comunitate! sunt acum în clasa a VII-a, iar la anul intră în focurile examenelor!” a declarat Melania Coman, Coordonatorul proiectului.
Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea celor prezenți la conferință – de la reprezentanții Primăriei Comunei Curcani, până la colaboratorii de bază ai proiectului: Școala și cele două Grădinițe de la Curcani, respectiv în gândurile noastre, Școala și Grădinița de la Românești, dar mai ales, fără părinții și bunicii care au făcut posibilă prezența copiilor la fiecare activitate menită să apropie cele trei entități de bază în actul educațional: școala, familia și comunitatea.
”Rolul meu a fost dintotdeauna să mediez această relație între școală, în principal educatoare și învățătoare, și părinți, cu precădere mame și bunici, și uneori, și tați. Cea mai longevivă activitate pe care am implementat-o pentru facilitarea acestei conexiuni a fost Clubul Povestitorilor – acesta este locul unde părinții citesc cărți pentru copii cu diverse teme împreună cu educatorii, discută aceste teme și stabilesc strategii despre cum vor citi ulterior cărțile cu copiii lor. Câștigul acestei activități este acela că părinții intră într-un contact permanent cu școala și văd progresele reale ale copiilor, văd că problemele lor sunt similare cu ale altor părinți și nu se mai simt singuri și lipsiți de orice sprijin” a declarat și Tatiana Covaci, responsabil grup țintă și facilitator în cadrul proiectului.
###
Proiectul Fii parte din comunitate! Servicii integrate adresate comunității locale de romi din Curcani și Românești beneficiază̆ de un grant în valoare de 772.740 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului îl reprezintă creșterea incluziunii și abilitarea a aproximativ 1000 de persoane de etnie romă, pe o perioadă de 36 de luni, prin servicii de educație, sănătate și locuire adecvate nevoilor acestora, printr-o asistență socială proactivă, prin abilitarea și împuternicirea tinerilor și femeilor și prin conștientizarea comunității privind non-discriminarea populației de etnie romă în două comunități de romi din jud. Călărași (localitatea Curcani) și jud. Dâmbovița (localitatea Românești).
Numar afisari articol: 190