Sacul Galben, campania de colectare a deșeurilor este continuată de REBU. Iată cum…

8 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Sacul Galben, campania de colectare a deșeurilor este continuată de REBU. Iată cum…

Campania de responsabilizare socială ” Sacul galben” este o campanie derulată în municipiul Călărași de către REBU. Compania REBU a informat despre  sacul galben şi despre colectarea selectivă, astfel:

Deșeurile din sticlă se vor depozita în containerele special amplasate pe raza Municipiului Călărași.

 Zilele de colectare a Sacilor Galbeni sunt:

Rugăm călărășenii să respecte zilele de ridicare și să folosească în mod corespunzător Sacii Galbeni destinați colectării materialelor reciclabile (deșeurile destinate reciclării trebuie să fie presate, curate, fără lichide și necontaminate cu resturi organice).

Reamintim cetățenilor rugămintea Societății REBU, care este și obligație legală, de a separa deșeurile reciclabile (fracția uscată) de deșeurile menajere (fracția umedă), respectiv de deșeurile vegetale și cele din construcții.

Conducerea REBU

După o campanie atât de amplă, ne întrebăm dacă eforturile celor de la REBU Călărași au dat rezultate…Pentru aceasta ne-am deplasat la sediul societății din Călărași str. Variantă Nord. Acolo, zeci de metri cubi sunt adunați din municipiu la 2-3 zile și, după procesare, materialele selectate sunt presate. Societatea este dotată cu o presă de mare capacitate care compactează zecile de metri cubi de materiale reciclabile adunate din municipiu. Se poate observa foarte uşor interesul operatorului de salubritate de a implementa şi în oraşul nostru colectarea separată a deşeurilor reciclabile, materialele informative distribuite ( flyere, informări,ghiduri), dar în ce proporţie toate acestea ajung să influenţeze comportamentul cetăţeanului? VIDEO

Informarea cetățenilor, responsabilizarea merge în direcţia bună. O demonstrează sacii galbeni pe care îi vedem la porţile caselor în zilele planificate pentru ridicarea acestora. Dacă până acum vedeam în faţa caselor pubelele  pentru deşeuri menajere scoase pentru a fi colectate de către serviciul de salubrizare menajeră, mai nou cetăţenii scot şi sacul galben.

Călărășenii sunt conştiincioşi şi scot sacul conform programului, dar alţii însă nu au reuşit să fie mobilizaţi  de acţiunile RER. Aşa se face că dintr-un cartier de colectare selectivă vreo  60% dintre locuitori scot sacul galben conform orarului. Mai există şi locuitori care fie nu respectă programul din motive mai mult  sau mai puţin obiective, fie nu scot deloc sacul ca urmare a lipsei de implicare. În zilele de colectare, cei de la RER mai găsesc saci galbeni umpluţi cu deşeuri menajere sau cu amestecde frunze  cu iarbă. La Călărași cei de la REBU nu lipesc încă stickere cu informația…CONȚINUT NECORESPUNZĂTOR. Ei ridică deocamdată sacii galbeni, al căror conținut îl procesează. Aflăm că situația asta nu va dura mult, pentru că lumea a început să se conformeze. Ceea ce a debutat timid acum 2 ani, această campanie de colectare selectivă şi responsabilizare socială ” sacul galben” continuă cu determinare şi motivaţie până în momentul în care obiectivul campaniei va fi atins şi fiecare cetăţean îşi va însuşi în conduita sa şi colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generează, a precizat Răzvan Sauciuc.

Campania noastră de informare a noastrăva continua până la acoperirea în totalitate a municipiului Călărași, până când cetăţenii vor înţelege importanţa şi impactul pe termen lung al colectării selective pentru mediul înconjurător. Mai sunt cetățeni care nu doresc să se civilizeze. Doar de ei depinde cum se umple sacul galben, atât de uşor de folosit… Aruncarea oricărui alt conţinut în  sacul galben decât deşeurile reciclabile, nu este justificată decât de un dezinteres faţă de normele de protecţie a mediului şi de creşterea gradului de civilizaţie a oraşului în care trăim – ne spune directorul zonal Călărași, Razvan Sauciuc.