REBU Călărași informează: Acțiunea Sacul galben este un succes pentru cei de la case dar un eșec pentru cei de la blocuri…

4 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru REBU Călărași informează: Acțiunea Sacul galben este un succes pentru cei de la case dar un eșec pentru cei de la blocuri…

Acțiunea Sacul Galben pentru colectarea selectivă a deșeurilor din gospodării a fost începută acum câțiva ani de către REBU și la Călărași. Eforturile de informare au fost mari dar a meritat a arătat directorul pe zona Călărași, ing. Răzvan Sauciuc. REBU a construit spații unde deșeurile aduse sunt selectate, a achiziționat utilaje speciale pentru colectarea și selectarea acestora, pentru compactarea lor, a făcut încadrări de personal specializat numai pentru aceste activități. Doar anul trecut am achiziționat două autospeciale noi dedicate a astfel de activități.

Pe teren observăm acum după câțiva ani reducerea la jumătate a deșeurilor neconforme. Sacul galben este un succes în zona de case din centrul municipiului, unde cetățenii sunt disciplinați, respectă programul și selectează deșeurile conform cerințelor. Dau exemplu locuitorilor de pe str. Rahova, Plevna, Viitor dar și altor străzi. La periferie situația este alta, opusă celei dorite de autorități. La blocuri situația este cea mai nedorită. Cetățenii aruncă cu gunoiul menajer și deșeurile respectiv plastic, sticlă, carton, etc. Suntem nevoiți din această cauză să selectăm în câteva puncte de lucru aceste deșeuri pentru a le preda la centrul specializat. Este un volum mare de muncă și de aceea prețul serviciilor este mare. Dacă populația s-ar disciplina și s-ar preda deșeurile în mod selectiv prețul ar putea scade chiar și până la jumătate a arătat Răzvan Sauciuc.

Acesta a indicat un model de succes la Unirea unde se realizează un Centru pentru aport voluntar al deșeurilor și Stația de compost de la Jegălia. Locuitorii din localitățile acestea vor beneficia cu siguranță de reducerea prețului pentru servicii a arătat șeful REBU Călărași. El a mai indicat că proiectul pilot dorit pentru cartierul Mircea Vodă: Plătește cât arunci…nu s-a putut implementa, deși este o soluție viabilă în alte municipii.

Răzvan Sauciuc a apreciat proiectul de realizare  de către municipalitate a unor insule ecologice, dar a indicat că se impune o mai bună implicare a Poliției locale pentru prinderea și sancționarea eficientă a celor care aruncă deșeuri neconforme unde vor.

Despre programul Sacul galben puteți citi pe LINK