Reabilitarea clădirii Prefecturii: încă o prioritate pe lista proiectelor lui Vasile Iliuță

6 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Reabilitarea clădirii Prefecturii: încă o prioritate pe lista proiectelor lui Vasile Iliuță

Directorul Direcției de Dezvoltare și Relații Externe din cadrul Consiliului Județean Călărași, Eduard Grama Pe liste celor 27 de proiecte, ale CJ. toate aflate în grafic unul are prioritate pentru mine. O spun ca și călărășean, mi-au cerut asta prietenii, familia și este o prioritate și pentru președintele Iliuță. Este vorba de reabilitarea Palatului Prefectural. Un loc care ne aduce aminte de copilărie de vremurile adolescenței, de istoria orașului. Palatul este un monument care trebuia să aibe prioritate pe lista de investiții și proiecte ale fostului Consiliu Județean, ale Primăriei.

Clădirea Prefecturii nu va mai aștepta mult în ruine reabilitarea. Până la sfârșitul anului acesta trebuie să actualizăm documentația DALI în baza HG 907, prioritar urmând a se stabili stadiul în care se află clădirea și restul lucrărilor ce urmează a fi executate. Acestea presupun expertizarea structurală necesară stabilirii restului de lucrări ce urmează și valoarea acestora. Estimăm undeva la 5 mil. euro – spune directorul Direcției de dezvoltare Grama Eduard. Clădirea este una de patrimoniu, de clasa A și este pe lista de monumente istorice, de aceea Ministerul Culturii a hotărât realizarea unei expertize tehnice. Până la 20 dec. 2017 trebuie să depunem documentația de finalizare. Nu numai reabilitarea clădirii va fi urmărită ci și a aleilor de acces, a parcărilor…

Consiliul Județean demarează un concurs de idei, de proiecte. Orice sugestie pentru felul în care va arăta Palatul Prefecturii este binevenit pentru noi, pentru echipa lui Vasile Iliuță. Ne  gândim la păstrarea imaginii istorice a clădirii, și la integrarea ei într-un spațiu modern. Analizăm variante open space de clădiri moderne, fără garduri, unde să putem crea un parc cu alei moderne, iluminate. Ne gândim la parcări de serviciu pentru Instituție dar și pentru locatarii din zonă. Aleile pot face legătura între străzi și pune în valoare vegetația. Așteptăm orice sugestie și contăm pe arhitecții dar și pe cetățeni din Călărași cu soluții.

Vom da viață Palatului Prefecturii și vom reda acest monument istoric călărășenilor, turiștilor. Vă veți convinge că suntem oameni de fapte și nu de vorbe. Avem sprijinul ministerelor și al secretarului de stat Ciprian Pandea. Pentru ei, pentru miniștri nu contează ce culoare politică avem, ci să facem lucruri bune – a încheiat Eduard Grama. 

Vasile IliuțăAvem deja 1 an de când a fost instalată actuala conducere a CJ. Un lucru important a fost preluarea clădirii Prefecturii printr-un protocol nou. Recent această clădire a fost adiționată la Cartea Funciară, urmând să procedăm la reabilitarea și consolidarea Palatului Prefectural. Avem mai multe oportunități prin POR, prin sesiuni noi, urmând să aplicăm pentru reabilitarea acestuia.