Raportul de activitate al primarului Marius Dulce după primul an de mandat

2 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru Raportul de activitate al primarului Marius Dulce după primul an de mandat

Primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce, a prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă principalele concluzii care s-au desprins din Raportul de activitate după primul an de mandat. Documentul conţine lista obiectivelor finalizate sau în curs de desfăşurare, finanţate atât de la bugetul local cât şi din fonduri guvernamentale ori externe. Un capitol aparte este dedicat proiectelor cu finanţare europeană, aflate în diferite stadii. De asemenea sunt prezentate şi
principalele obiective care vor fi demarate anul viitor.     

Raportul detaliază succint şi activităţile exercitate de Direcţiile din cadrul Primăriei în primul an de mandat care a început pe 23 octombrie 2020, imediat după depunerea jurământului de credinţă în faţa noului Consiliu Local rezultat în urma votului exprimat de călărăşeni pe 27 septembrie 2020.

„Am început mandatul sub auspiciile pandemiei. După un an tot în pandemie suntem dar asta nu ne-a împiedicat să ne ţinem promisiunile făcute în campania electorală. A fost un an cu foarte multe provocări. De la pandemie până la creşteri de preţuri dar, cu toate acestea, nu ne-am lăsat învinşi. Am declarat în câteva rânduri că n-am reuşit să onorez două promisiuni. Prima e legată de Cartierul Măgureni după ce am spus că vom finaliza canalizarea pluvială şi menajeră până la 1
iulie. Însă aşa cum aţi observat, creşterile de preţuri la materialele de construcţii şi la combustibil au luat-o razna. Acest lucru a făcut să decalăm termenul de finalizare fiind nevoiţi să renegociem din punct de vedere financiar toate contractele. La fel s-a întâmplat şi cu Bazarul Big. Chiar dacă sa lucrat într-un ritm destul de alert, nu am reuşit să-l finalizăm până la 30 noiembrie, aşa cum neam propus. Şi în acest caz va fi o declarare de o lună şi jumătate. Cred că în jurul datei de 1 februarie 2022, Bazarul Big va fi gata.

N-am uitat de Cartierul Mircea Vodă. Timp de 1 an de zile toată documentaţia a fost depusă la CNI, însă CNI a anunţat că nu mai finanţează lucrări de infrastructură rutieră şi pietonală. Din acest motiv am rămas în urmă cu acest cartier, nereuşind să asfaltăm şi ultimul lot de străzi. În schimb, am izbutit să asfaltăm cartierele Ceremac şi Farfuria cu cei de la Serviciul Public Pavaje Spaţii Verzi.

Ţinta noastră din acest prim an de mandat a fost să aşezăm infrastructura rutieră în municipiu întrucât vor urma proiecte care nu trebuie să-l bulverseze pe cetăţean. În acest sens, am ales să reabilităm străzile paralele cu Bucureştiul care anul viitor va intra într-un amplu proces de modernizare. Obiectivul nostru a fost să asigurăm mobilitatea cetăţenilor în condiţii optime în condiţiile în care lucrările de pe strada Bucureşti vor crea, totuşi, un disconfort. Vrem să nu deranjăm prea mult.

În Raport, am detaliat sursele de finanţare precum şi obiectivele realizate cu banii pe care i-am  avut la dispoziţie. Concluziile le veţi trage dumneavoastră şi cetăţenii după ce veţi parcurge acest document. Tot ce s-a realizat în acest an în municipiul nostru s-a realizat cu resurse de la bugetul local. Pentru că nu am primit nimic de la Guvern, în urma rectificării. Am demonstrat că putem să facem lucruri bune în Călărași chiar dacă am finanțat numai de la bugetul local. Am făcut peste 14 km de infrastructură rutieră, 8200 mp de trotuare numai cu cei de la Pavaje Spații verzi. Deci, s-a lucrat foarte mult și o să menţinem şi în continuare ritmul.

Provocarea cea mai mare pentru viitor o reprezintă proiectele europene. Au fost semnate proiecte europene, în valoare de peste 45 milioane euro, dar n-au fost implementate la timp. În acest an trebuit să accelerăm procedurile şi iată că am semnat contractele pentru „Promenada”, regenerare Zona Vest și Navrom, pista de biciclete. Urmează să semnăm curând şi contractul pentru strada Bucureşti întrucât în momentul de faţă ne confruntăm cu o contestaţie. Toate sunt proiecte majore, acestora adăugându-li-se proiectele pe şcoli, aflate în faza de implementare.

În cazul acestor proiecte cu finanţare europeană, cel mai mare inamic al nostru este timpul întrucât până la finele anului 2023 ar trebui să le finalizăm. În plus, municipalitatea va trebui să suporte şi contravaloarea cheltuielilor neeligibile, care din estimările noastre, se ridică la peste 10 milioane de euro. Sunt foarte multe lucruri de făcut în viitor. Dacă anul acesta ne-am axat foarte mult pe infrastructură rutieră, în 2022 vom interveni numai în zonele care nu se intersectează cu
proiectele mari ca să nu creăm un deranj extraordinar de mare. Vom moderniza şi alte locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport, parcări, pentru că sunt
foarte multe cereri de locuri de parcare pentru că, de ce să nu recunoaștem, sunt și generatoare de venituri la bugetul local.

Vom încerca să le dotăm cu iluminat și camere video, pentru că numai așa putem să asigurăm siguranța bunurilor din parcările respective. Ne-am îndreptat către copii și anul acesta și, da, vrem să facem locuri de joacă pentru că aceștia au nevoie de protecție, de spaţii moderne unde să petreacă timpul liber, cât mai aproape de casă, sub supravegherea părinţilor sau a bunicilor.  Nu îi uităm nici pe adulți, pentru că avem în plan achiziţionarea de aparate pentru fitness. Deja am găsit o parte din locurile unde să le amplasăm, în zona blocurilor, ca să fie cât mai aproape de ei.

Noi ne dorim să modernizăm Călărașiul iar dacă există conlucrare, dacă există un singur interes, acela al cetățeanului, se pot face foarte multe lucruri. Prin parteneriatul cu Consiliul Județean ați văzut că s-a realizat modernizarea intrării în municipiul Călărași. În ceea ce ne priveşte, până la 30 noiembrie terminăm și cu iluminatul în acea zonă de la Siderca. Strada Varianta Nord am modernizat-o tot în urma parteneriatului cu Consiliul Județean. În viitorul apropiat, intenţionăm
să încheiem un alt protocol cu CJ Călăraşi în baza căruia să lăţim şi porţiunea din Variantă cuprinsă între Saint Gobain şi strada Sloboziei. Și atunci putem spune că avem cu ce ne mândri iar cine intră poate să circule așa cum se cuvine într-un oraș demn de un municipiu reşedinţă de judeţ.

Sunt foarte multe proiecte pe care vrem să le facem împreună cu Consiliul Judeţean. Suntem oameni ai faptelor! Probabil că vor fi voci care să spună că ne tot lăudăm. Nu, pentru că o să și facem așa cum am arătat până acum. 2022 și 2023 sunt anii celor mai mari provocări pentru municipiul Călăraşi. Pentru că dorim, întradevăr, să-l dezvoltăm. Cred că prima lucrare care începe o să fie „pietonalul” din centru, unde o să vedeți ce lucruri frumoase vor ieși. Și aici avem destul de multe provocări în implementarea proiectului, pentru că trebuie să mutăm anumite locuri de parcare și identificăm altele în zona respectivă. Dar știm ce trebuie să facem și în condițiile acestea cred că imediat ce timpul ne va permite ne apucăm de lucru la acest proiect.

Suntem oamenii care am promis și am făcut! În rest, vă lăsăm pe dumneavoastră să judecați!”, a declarat primarul Marius Dulce.