R.A.R.: Noile Cărți de identitate ale autovehiculelor vor fi schimbate după 13 martie…

4 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru R.A.R.: Noile Cărți de identitate ale autovehiculelor vor fi schimbate după 13 martie…

Cărțile de identitate a vehiculului eliberate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, precum și cele eliberate până la epuizarea stocului rămân valabile.

În noile cărți de identitate ale autovehiculelor nu va mai fi menționat numele proprietarilor anteriori și nici al celui curent. Conținutul acestora a fost stabilit într-un ordin al ministrului Transporturilor, publicat recent în Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, vechile cărți de identitate își vor păstra valabilitatea. Ordinul ministrului Transporturilor nr. 211/28/391/2024, pentru modificarea Instrucțiunilor privind cartea de identitate a vehiculului, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, al ministrului afacerilor interne și al ministrului finanțelor publice nr. 26/36/542/2016, a fost publicat pe 13 martie în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, la eliberarea cărților de identitate, Registrul Auto Român (RAR) va completa aceste înscrisuri numai cu datele de identificare și caracteristicele vehiculelor, iar numele proprietarilor nu va mai fi trecut în CIV. De asemenea, rubrica <Mențiuni> poate conține referiri cu privire la anumite particularități specifice ale vehiculului, de ordin tehnic sau administrativ. Măsurile au fost luate după ce anul trecut, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 38/2023 a adus modificări și completări unor acte normative, pentru a facilita furnizarea serviciilor publice electronice legate de înmatricularea vehiculelor în România.

Scopul principal a fost acela al digitalizării sistemului de înmatriculare a vehiculelor rutiere. Printre aceste modificări s-a numărat eliminarea obligației ca datele despre proprietarii vehiculelor rutiere să fie înscrise de către autoritățile competente care efectuează înmatricularea. Noile cărți de identitate se eliberează după epuizarea stocului de cărți de identitate a vehiculului existent la data intrării în vigoare a ordinului (13 martie 2024).