PSD: Reformăm cu adevărat sistemul pensiilor speciale, fără a pierde vreun ban din PNRR!

4 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD: Reformăm cu adevărat sistemul pensiilor speciale, fără a pierde vreun ban din PNRR!
Reformăm cu adevărat sistemul pensiilor speciale, fără a pierde vreun ban din PNRR! 

PSD: Luni, 29 mai a.c., au ajuns la Cameră amendamentele prin care vom pune punct dezbaterii pe problema pensiilor speciale. Sunt reglementări ce vizează în primul rând eliminarea nedreptăţilor de până acum, invocate pe bună dreptate. Eliminăm etapizat privilegiile, fără a pune în pericol funcţionalitatea unor sisteme extrem de importante, precum ordinea publică, apărarea naţională ori justiţia. Principiul contributivităţii primează.

Nici o pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul avut în activitate, iar vârsta de pensionare va creşte etapizat, până la 65 de ani, la fel ca în sistemul pensiilor contributive. Se recalculează toate pensiile speciale, cu excepţia magistraţilor – protejaţi de deciziile CCR, în sensul că se ia în considerare o bază de calcul de 65% din venituri, nu de 80%, ca în prezent. Foarte important, va creşte vechimea minimă în specialitate, eşalonat, de la 15 ani la 25 ani.
Nu vom crea noi categorii de pensionari speciali şi chiar eliminăm asimilaţii din categoria pensiilor speciale. Ce am precizat mai sus sunt doar câteva dintre reglementări. Săptămâna viitoare, legea va fi votată, iar România va putea primi o tranşă de peste 3 miliarde de euro din PNRR.