PSD pierde încrederea populației în com. Dorobanțu. Liberalii o câștigă. Iată faptele… VIDEO

7 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD pierde încrederea populației în com. Dorobanțu. Liberalii o câștigă. Iată faptele… VIDEO

Pe ordinea de zi de astăzi 15 mai 2018, Consiliul local al com. Dorobanțu a avut un singur punct, solicitarea consilierilor PSD de a se aproba P.U.Z. pentru construcția unei ferme de vaci, siloz, abator pentru un tânăr din localitate. Primarul Stoica Vasile m-a rugat ca înainte de realizarea reportajului să îmi prezinte detaliat, la fața locului despre poluarea și disconfortul realizat în comună datorită fermei de vaci existente, construită fără autorizație de construcție și care s-a extins ocupând o suprafața mai mare decât îi revine. Pe malul lacului Mostiștea nu descoperim o oază de vredeață care să atragă turiștii și să promoveze pescuitul, ci…o groapă imensă de gunoi. Primarul arată că de 2 ori pe lună închide această groapă. Avea gard și era împrejmuită cu o plantație de salcâmi care au fost distruse. Primarul arată munții de gunoi de grajd provenind de la ferma de animale a unui întreprinzător. Practic toată faleza către lac a fost invadată de gunoaie, șire de paie.

Primarul explică cum apa din pânza freatică din comună este infestată de nitriți. Aceștia provin din agricultură dar mai ales din munții de gunoi de grajd depozitat lângă ferma de vaci. Gunoiul este depozitat de ani de zile aici… Primarul arată cum lângă ferma actuală se dorește construirea alteia mai mari pentru vreo 170 vaci…un abator…un siloz… Primarul indică că cetățenii sunt nemulțumiți de situația actuală, și nu vor ca aceasta să ia amploare. El cere ca să mergem să discutăm cu ei…Nu este nevoie, pentru că cetățenii revoltați așteaptă la Primărie începerea Ședinței de Consiliu…

Consililierul local Apostol Jan povestește că ședința extraordinară are ca scop validarea pentru aprobarea PUZ fermei situată lângă ferma existentă. Consilierul povestește că familia întreprinzătoare a obținut avizele necesare de la Mediu, DSP, DSV etc.Este ocolită discuția privind la disconfortul creat cetățenilor. Primarul este acuzat că nu a investit 1 euro pentru proiectele cetățenilor, deși acesta nu se opune dezvoltării comunei…chiar acesta oferindu-se să ofere un alt amplasament situat la distanță de fermele în cauză care să nu mai afecteze cu mirosuri pe cetățenii din comună. Iată ce declară consilierul PSD…

Întreprinzătorul Chiriță Aurel descrie despre dezvoltarea în localitate, construire unui abator, și o fermă pt 170 tăurași la îngrășat. El are chiar toate avizele necesare. Tânărul spune că vecinii sunt de acord cu refma tatălui său, dar pe parcursul ședinței aceatsa nu se susține de către vecinii revoltați. Întreprinzătorul spune că va da în judecată pe consilierii care se opun proiectului său.

Primarul ia cuvântul în ședință. El descrie poluarea din comună, disconfortul produs de ferma existentă unor cetățeni, vecini cu ferma, care au reclamat. El nu se opune proiectului, din contră vrea să fie realizat dar pe altă locație unde să nu mai perturbe pe cei din comună. Se oferă ca să pună la dispoziție, legal un spațiu corepunzător pentru a se respecta Ordinul Ministrului Sanatatii 119/2014 privind realizarea unei distanțe minime între abator sau fermă de animale si locuințe de minim 500 metri.Primarul dă exemplul unei ferme dintre Varasti si Ciocanești construită la 2-3 km de sat. Primarul liberal explică cum prevede legislația realizarea amplasamentelor. Înființarea fermei este de fapt extinderea celei existente…care are un impact negativ asupra cetățenilor. Nici cea actuală nu respectă distanțele obligatorii. Primarul indică către cetățenii prezenți care reclamă că din cauza mirosurilor pestilențiale nu pot servi masa în curte sau usca rufele…Primarul nu vrea să aplice amenzi. Nici nu vrea ca oamenii să se mute din comună din cauza fermei. El vorbește din suflet. Trebuie remediată situația cu acel focar de infecție. Intervin cetățenii care susțin pe primar. Ei se ceartă cu tânărul întreprinzător. Primarul vrea să aplaneze conflictul generat din acest motiv în comună…Gheorghe Grigore un cetățean vecin cu ferma existentă și locația unde se vrea extinsă. El arată infecția din zonă, care i-a afectat simțul. Nici rudele care îl vizitează nu mai vin la el îi ocolesc casa pentru că…pute. Vecinii vor ca locația să fie aleasă la cea prevăzută de OMS 119/2014.Nu avem nimic personal cu omul…cu afacerea lui, dar totul pute…Dacă continuă să realizeze extinderea fermei vom reclama spune vecinul…În zonă nu se pot realiza activități. Au vrut să facă un cămin pentru bătrâni. Nu mai suportîm mirosurile. Omul convinge…Mai arată cum ferma construită nelegals-a extins de la an la an…nu știu cum au ocupat suprafețele…Rog consilierii să vină să stea la mne 2 zile…când pute…să se convingă…spune omul revoltat. Se dă cuvântul altor vecini. Din sală se spune cp nu s-a discutat cu vecinii, că nu a existat consultare publică și contestă documentul prezentat din care ar rezulta aceasta. Consilierul PSD Apostol încearcă să ia apărarea fermierilor. Degeaba. Consilierul este încolțit de oameni. Primarul intervine. Nu vrau să râmăn singur în sat…Oamenii cer să se respecte distanța legală de 500 metri. Consilierul spune că există Aviz de Mediu.Oamenii spun că s-a eliberat abuziv. Vecinii intervin și arată cum s-au păcălit funcționarii pentru a se obține avizele.Intervine și un veteran de război…El reclamă suferința produsă de miros. El spune cum că vaca are nevoie vara ca să se deplaseze 15 km/zi pentru a realiza producția…Silozul este otravă pentru animale. El este situat lângă gunoi…Nu este posibil…Consilierul psd intervine. Oamenii se ceartă cu el…

 

Consilierul PSD susținător al proiectului fermierului intervine. El nu poate convinge, lipsa de argumente și realitatea arătată de cetățenii din Dorobanțu îl copleșesc. Se supune la vot. Proiectul este susținut de 3 consilieri PSD. Un consilier se abține. 7 consilieri PNL votează împotrivă. Proiectul este respins. Președintele de ședință, reprezentant al PNL spune că nu se vor opune și vor susține proiectul dacă se respectă prevederile legale privind distanța și se va găsi o locație care să nu afecteze pe oamenii comunei…Oamenii pleacă ușurați la casele lor. Pentru cât timp?

P.S. La sfârșit de articol prezint cum se delectează cetățenii pe malul lacului Mostiștea…Un loc unde cetățenii cer ca autoritîțile de la Garda de Mediu, DSP și DSV trebuie să intervină…