PSD nu votează proiectul de lege al PNL care înăspreşte pedepsele pentru participanţii la proteste publice

6 luni ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD nu votează proiectul de lege al PNL care înăspreşte pedepsele pentru participanţii la proteste publice

PSD nu susţine propunerea legislativă iniţiată de PNL, prin care se înăspresc sancţiunile penale în cazul protestelor publice.

PSD consideră că respectiva iniţiativă legislativă, intrată în aceste zile în dezbaterea Senatului, conţine prevederi discreţionare, care pot intimida organizarea şi participarea la demonstraţii sau mitinguri de protest. O asemenea atitudine afectează însăşi fundamentul democraţiei, deoarece libertatea de exprimare şi libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituţia României şi nu pot fi îngrădite în niciun fel.PSD susţine şi reafirmă suveranitatea poporului român, perspectivă din care cetăţenii trebuie să aibă libertatea de a-şi exprima public nemulţumirile faţă de cei aleşi, fără a fi intimidaţi sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea. Prin urmare, parlamentarii PSD nu vor vota proiectul de lege, dacă va fi menţinut în forma actuală. Mai mult, vom cere eliminarea amendamentului propus de PNL, prin care cei care participă la proteste riscă să fie sancţionaţi direct cu închisoarea, pentru „delictul” că îndrăznesc să critice autorităţile publice sau decidenţii politici.
Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PNL propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnităţii persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 şi 5 ani, sau pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani.În forma actuală, aceleaşi fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, astfel încât sunt convinsă că diferenţele faţă de legea propusă sunt foarte mari şi nejustificate.