PSD își respectă angajamentele din programul de reformă al agriculturii. Președintele PSD, ministrul agriculturii, prefectul, președintele CJ inaugurează astăzi modernizarea irigațiilor din județ. VIDEO

6 ani ago Pîrloagă Marian Comentariile sunt închise pentru PSD își respectă angajamentele din programul de reformă al agriculturii. Președintele PSD, ministrul agriculturii, prefectul, președintele CJ inaugurează astăzi modernizarea irigațiilor din județ. VIDEO

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au efectuat astăzi 22 august 2017 o vizită de lucru în judeţul Călăraşi, prilejuită de începerea lucrărilor de execuţie privind modernizarea SPA 388 Navele 2 şi 3 din amenajarea de irigaţii Boianu-Sticleanu şi Gălăţui-Călăraşi.

Tot astăzi au început primele lucrări privind modernizarea SPA 388 Navele 2 şi 3 din amenajarea Boianu-Sticleanu şi Gălăţui-Călăraşi, jud. Călaraşi. Ploaia de 50 litri/m.p. de aseară a ajutat pe social democrați…

România a depăşit anul acesta 10 milioane de tone la producţia de grâu, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum, dar a înregistrat şi cea mai mare producţie de rapiţă din istoria ţării, de 1,7 milioane de tone, a declarat, astăzi 22 august 2017, preşedintele PSD, Liviu Dragnea – la Călărași.

„Avem producţii istorice în 2017, în România. La grâu, secară  s-a depăşit o producţie de 10 milioane ce tone, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum în România. La rapiţă sunt 1,7 milioane de tone, cea mai mare producţie din istoria acestei ţări. De asemenea, la mazăre avem 300.000 de tone, iar producţia la orz şi orzoiacă este cea mai mare din ultimii 23 ani ani”, a precizat Dragnea.

Acesta susţine că nu numai vremea „foarte bună pentru agricultură”, a contribuit la aceste producţii, ci şi subvenţiile alocate la timp către fermieri.

„Sigur că a fost o vreme foarte bună pentru agricultură, dar faptul că MADR a alocat subvenţiile la timp până la finalului lunii martie şi faptul că fermierii au putut beneficia de aceşti bani, şi vorbim de bani serioşi — 2,7 miliarde de euro — din care 2,2 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat efectiv în România, s-a ajuns în situaţia în care în mai multe zone băncile îi căutau pe fermieri, pentru că fermierii nu au mai fost la bănci, nu au mai avut nevoie, pentru că au avut banii la timp”, a spus Dragnea.

Scopul vizitei de astăzi din jud Călărași al președintelui PSD, a fost vizita obiectivelor din amenajările Gălățui Călăraşi-Boianu, Sticleanu şi ale Stației de Punere sub Presiune SPP Boianu 1 din cadrul OUAI Bogata- județul Calaraşi, reabilitată prin Programul Național Dezvoltare 2007-2013 la stația de pompare de bază 388, sistemul de irigații Gălățui, alaturi de domnul Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale- Petre Daea.

Şeful PSD a subliniat că le-a transmis fermierilor să aibă „încredere şi curaj”, pentru că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare.

Am ţinut să vin la această locaţie la invitaţia domnului ministru şi o să mai merg cu domnul ministru în ţară pentru că vreau să transmit tuturor fermierilor români că determinarea noastră pentru refacerea sistemului de irigaţii, pentru revitalizarea şi modernizarea agriculturii româneşti a rămas intactă. Le transmit, de asemenea, să aibă încredere şi curaj că programul de dezvoltare a agriculturii se realizează conform celor stabilite în programul de guvernare. Ne-a ajutat şi Dumnezeu anul acesta, dar se şi văd rezultatele”, a precizat Dragnea.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, producţia totală de grâu, secară şi triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafaţă recoltată de 2,101 milioane ha, producţia medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapiţă, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, producţia medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazăre s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, producţia medie fiind de 2.776 kg/ha. Producţia de orz şi orzoaică a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o producţie medie de 4.942 kg/ha.

Anul trecut, producţia de grâu a României a crescut cu circa 7% faţă de 2015, până la 8,413 milioane de tone, înregistrând o medie de peste 4 tone la hectar, în timp ce la rapiţă a fost obţinută o cantitate de 1,266 milioane de tone.

La sfârșitul vizitei, ministrul agriculturii a răspuns unor întrebări…